ugrás a tartalomhoz

A Microsoft köteles felajánlani 12 böngészőt a Windowson

Joó Ádám · 2010. Már. 3. (Sze), 17.42
A Microsoft ellen jó ideje folyó antitröszt eljárás eredményeképp az Európai Bizottság december végén közzétette állásfoglalását, mely szerint a szoftveróriás akadályozza a szabad versenyt az Internet Explorer előtelepítésével.

A Microsoft a bírság elkerülése érdekében beleegyezett, hogy az XP, Vista és Windows 7 használatbavételekor felhasználói számára felugró ablakban kínál választási lehetőséget a tizenkét legelterjedtebb böngésző képében.

A tizenkét felajánlott alkalmazás a következő (zárójelben a megjelenítőmotor):
  • Internet Explorer (Trident)
  • Firefox (Gecko)
  • Safari (Webkit)
  • Google Chrome (Webkit)
  • Opera (Presto)
  • Maxthon (Trident)
  • K-meleon (Gecko)
  • Flock (Gecko)
  • Avant (Trident)
  • Sleipnir (Trident/Gecko)
  • SlimBrowser (Trident)
  • AOL Browser (Trident)
6,5 Trident, 3,5 Gecko, 2 Webkit és 1 Presto alapú böngésző tehát a mérleg.

A szabályozás 5 évre szól, az Európai Gazdasági Térség területén.

A személyes véleményem az, hogy ezúttal elszaladt a ló az illetékesekkel; számomra erősen kétséges, hogy a szabad verseny fogalmába belefér-e az efféle beleszólás egy cég termékpolitikájába. Talán inkább azon kellene elgondolkozniuk a tisztelt törvényalkotóknak, ki juttatta a Microsoftot abba a monopol helyzetbe, melyben egyeduralkodó a közszféra és az oktatás területén, ezzel megölve az innovációt és a nyílt szabványokat.

Ennyit a moralitásról. Egyébként pedig örvendetes, hogy tovább fog diverzifikálódni a felhasználói bázis. Ti mit gondoltok?
 
1

Én arra emlékszem mikor ez

Pozo · 2010. Már. 3. (Sze), 18.44
Én arra emlékszem mikor ez kezdődött Google meg az Opera stb összefogak ugye MS ellen közben a Google megállapodott a Sonyval, hogy akkor a Vaio-ra alap a Chrome. Azóta nemtudom mi lett a dolog vége. Azt nemértem a dologban amúgy ,hogy a Photoshop nem sír a paint miatt, miért ? Egyértelmű. Akkor Opera és társainak sincs semmi köze ahhoz, hogy mit pakolnak bele MS egy Windowsba. Ja, hogy nemérdekli a böngésző emberek 90%át a böngésző típusa, ja, hogy túl drága reklámozni a böngészőt. Ha ubuntu és társain elindulna az explorer még akkor sem lenne jogos... Nem is értem miért hunyászkodik meg ennyire MS.
3

törvény.

solkprog · 2010. Már. 3. (Sze), 20.54
Monopóliumnak az élőfölénnyel való visszaélés, árukapcsolás tilos. (Magyarországon is!)
Ennél fogva teljesen törvényes volt az ítélet. És már rég meg kellett volna hozni. Max arról lehet vitázni hogy jó-e a törvény. Szerintem igen.

Photoshop gondolom azért nem perel mert nem egypiaci szegmens, a két termék. Jobb példa?
5

A törvényről

Joó Ádám · 2010. Már. 3. (Sze), 22.50
Senki sem vonta kétségbe, hogy törvényes-e a döntés, csak abszurdnak tartom.
8

énsem

DsA · 2010. Már. 4. (Cs), 00.45
énsem igazán értem ezt az egésze... csináljon az opera is meg az ff-is meg a chrome-is saját oprendszert és abba majd azt tesz bele alapból amit akar ameddig meg nincs op rendszerük addig meg örüljenek h fejleszthetnek windowsra kb ... ( nem vagyok nagy microsoft párti mert fikázom énis dehát egyiksem jó amugy szal nem védeni akarom az ms-t csak na nem értem... )
11

te nem voltad kétségbe

solkprog · 2010. Már. 4. (Cs), 11.20
Valóban te nem voltad kétségbe, sőt így konkrétan egyik hozzászóló sem, de az azért látszik némelyiken hogy nincs képben. Ahányszor erről megjelenik egy bejegyzés szinte akárhol ugyanazokat a köröket fussák le az emberek...
"Akkor a következő az lesz hogy megkérdezi az első telepítésnél hogy melyik számológépet szeretnéd használni?"
"Miért nem csinálnak ők is oprendszert...?"
"Eljön az idő hogy win telepítésnél megkérdezi melyik linuxot disztribúció szeretnéd használni"
2

én kontráznék

zzrek · 2010. Már. 3. (Sze), 20.52
Nagyon flémközeli a téma, szerényen próbálom erősíteni a másik oldalt.

Ha már (sajnos) az MS uralkodó lett, nem baj, ha vannak mégis eszközök, amikkel csökkenteni lehet a dominanciát -- minthogy a MS is megpróbálja azt növelni; és azt szerintem helyesen észrevették, hogy a böngészőkérdés is egy ilyen eszköz.

Ha valaki kiad egy terméket, az persze az ő dolga, hogy mit rak bele -- egészen addig, amíg nincs teljesen monopolhelyzetben, és nem látszik egyértelműen az, hogy az üzletpolitikájával erre még durván rá is játszik.
Jó lenne, ha az oprendszerpiac is olyasmi lenne, mint az autópiac: sok versenyző, erős szabályozás, felelősségvállaltatás a gyártók számára, széles kompatibilitás, nagy választék. Ha csak egy autógyár lenne életben, akkor bizony szabályoztatnám azt is, hogy ne rakhasson bele autórádiót látszólagos pluszköltség nélkül, mert azzal elnyomná az autórádiógyártókat és abban is monopolhelyzetbe kerülne.
És oprendszer oldalról: ha már lényegében csak windows van, akkor szeretném, ha azt részegységekre licencelve vehetném meg: ha akarnám megvehetném a puszta oprendszert x forintért, ha akarnám hozzávehetném még a csoportmunka kezelést, böngésztőt, rajzeszközt, aerot, stb külön, külön árazva x+y+z forintért. Nem véletlen, hogy nem így lehet megvenni, technikai akadálya ugyanis nem lenne...
6

Látszatintézkedés?

Joó Ádám · 2010. Már. 3. (Sze), 22.57
Szerintem meg már megint rossz végén fogják meg a problémát. Mint azt fent is írtam, ugyanezek az emberek hozták monopolhelyzetbe az MS-t az állami szoftvervásárlásokkal. Mi lenne, ha mondjuk megkövetelnék a nyílt forrás használatát az állami intézményekben, ha a nyílt formátumokat kényszerítenék a Microsoftra törvényi erővel, ha a felhasználók képzését támogatnák? Ezek valódi lépések lennének. Ez a határozat viszont szerintem nevetség tárgya.
7

Nem ugyanazok

zzrek · 2010. Már. 3. (Sze), 23.18
Nem ugyanazok az emberek. Más emberek hozták az intézkedéseket a szoftvervásárlásról és mások hozták a Microsoftot megszorító intézkedéseket, ez egy belső hatalmi harc.
Ebből az intézkedésből én azt szűröm le, hogy végre azok az emberek is szóhoz jutnak, akiket nem fizettek le a Microsoftosok -- vagy épp valaki másnak az érdekeltségi körébe tartoznak (...) -- a lényeg, hogy ez legalább valamilyen lépés: ha nem is tökéletes, azért valami. Valami változik, majd jöhetnek a komolyabb lépések is.
Szerintem nem nevetséges, hanem inkább feltűnő, és jobb, hogy megtörtént, mint az, ha nem történt volna meg. A látszatintézkedések nem szoktak ilyen feltűnőek lenni, szerintem ez elég erősen rásegít a többi böngésző megismerésére, már csak azért is, mert beszélnek róla. A Microsoftnak mozdulnia kell: már nem elég az, ha az oprendszeréhez ad egy böngészőt: mostmár böngészőt kell kiadnia, és ez mindannyiunknak jó (kivéve a Microsoftot)
9

APEH

tisch.david · 2010. Már. 4. (Cs), 10.38
Legjobb tudomásom szerint pl. az APEH elektronikus adóbevalló progija csak Windows-on fut, Linux-os változat nincs és nem is lesz. Ennyit az esélyegyenlőségről...
Egyszóval - amellett, hogy örülök, ha valaki végre helyettem is rúg egyet a Microsoft hátsó felébe - én is osztom Ceriak véleményét a felelősségről.
12

APEH már kipipálva

solkprog · 2010. Már. 4. (Cs), 11.24
Adóbeválást (talán egy éve) már "linuxon" is meg lehet csinálni. (én tavalyit azt hiszem már ott csináltam)
4

Egy dolog, hogy mit gondol

tgr · 2010. Már. 3. (Sze), 21.22
Egy dolog, hogy mit gondol valaki az antitröszt-törvényekről, de azért ez a 12 böngésző elég abszurd. Az IE+Firefox+Chrome+Safari+Opera elég kézenfekvő választás lett volna.
10

Ez is kicsit szabályozva van...

Kevlar · 2010. Már. 4. (Cs), 10.42
Íme:
http://www.browserchoice.eu/
Ha megnézzük, éppen 5 böngésző fér bele a képernyőbe, és bár minden betöltésnél véletlenszerű a sorrend, azért a fontosak mindig elől vannak. A kicsik csak azért kerültek bele, hogy ott legyenek.
Ha csak pár százaléknyi Windows használó lecseréli az elavult böngészőjét ennek hatására, már nyertünk a dolgon.
13

Azért az IE8-at nem nevezném

tgr · 2010. Már. 4. (Cs), 12.32
Azért az IE8-at nem nevezném elavult böngészőnek.
14

En de.

Ajnasz · 2010. Már. 4. (Cs), 13.38
En de.
15

érdekesség

DsA · 2010. Már. 4. (Cs), 15.38
16

Nem nagyon hoz lázba

Joó Ádám · 2010. Már. 4. (Cs), 15.53
Még sosem törték fel a gépem a böngészőn keresztül. Nem mintha volna miért feltörni. Ellenben az élettartamomat nagyban növelné, ha végre a Microsoft böngészőjében is ugyanúgy jelennének meg az oldalaim, mint az összes többiben.
17

igaz

DsA · 2010. Már. 4. (Cs), 16.28
itt a pont :D:D
20

Fejlesztes kozben a a

Ajnasz · 2010. Már. 4. (Cs), 16.51
Fejlesztes kozben a a bongeszom biztonsaga erdekel legkevesbe.
PCForumrol microsoftot igazolo cikket linkelni meg olyan, mintha maga Steve Ballmer szajabol hallottunk volna egy objektiv ertekelest. =)
24

Ne mondjátok már

Ustak · 2010. Már. 4. (Cs), 23.25
hogy ez ilyen egyszerű:
és ugyanazok a böngészők futnak linuxon és windowson is

Üdv:
Gábor
22

Mondtam én ilyet?

Kevlar · 2010. Már. 4. (Cs), 17.03
Nem. Bár a választható lehetőség közül a legkevésbé "modern".
25

Igen, az is mennyire

virág · 2010. Már. 5. (P), 10.36
Igen, az is mennyire felháborító, hogy a boltban 50 féle kenyér van már! Szörnyű! :-)
18

Itt picit másról van szó

zila · 2010. Már. 4. (Cs), 16.33
Itt picit másról van szó. Azt próbálják korlátozni ezzel a szabályozással, hogy a Microsoft az operációs rendszerek piacán elért monopóliumának segítségével a böngészők piacát is monopolizálhassa. Persze eső után köpönyeg, hiszen ezt már elérte egyszer, aminek a következményei még mindig érezhetőek (IE6)... De talán ezzel az egyszerű megoldással elkerülhető, hogy még egyszer megtörténjen ugyanez.

A felelősség dolgot nem értem. Azt modnod a kormányok juttatták monopóliumhoz a céget, ami hiba volt, és most, ha kicsit erőtlenül is meg késve is próbálnak ezen javítani akkor azt ne tegyék? Szerintem örvendetes, ha a törvényalkotók rájönnek a tévedésükre és megpróbálják tompítani a következményeket ezzel burkoltan elismerve azt is, hogy korábban tévedtek. Bár tudom a többség nem szereti ha valaki beismeri, hogy elkúrt valamit...
19

Úgy értem

Joó Ádám · 2010. Már. 4. (Cs), 16.46
Ha valóban belátták volna a tévedésüket, akkor nem egy ilyen erőtlen, és szerintem megkérdőjelezhető jogosságú intézkedéssel próbálják „tompítani a következményeket”, hanem ahogy írtam: a nyílt forrást, nyílt formátumokat megkövetelő, az informatika oktatást erősító törvénykezéssel. Ez utóbbi nem történt meg, így én nem látom, hogy valóban beismertek volna bármiféle tévedést.
21

Egyetértünk

zila · 2010. Már. 4. (Cs), 16.54
Azért egyre több helyen preferálják a nyílt forráskódot illetve a szabváynos megoldásokat. Nem véletlenül vásárolta be magát a Microsoft a szabadalmi testületekbe és ütötte át a saját office formátumát az ISO-n... :-|

Abban egyetértünk, hogy nem elég ez a szabályozás, de szerintem a semminél még ez is jobb. Az oktatást kellene épeszűbbé tenni ez a legfontosabb, a többi már jönni fog magától ahogy a normálisan oktatott generációk kikerülnek az iskolából. Nem véletlenül nyomul itt a legjobban az MS is...
23

Ez egy piacfelügyeleti

tgr · 2010. Már. 4. (Cs), 22.04
Ez egy piacfelügyeleti eljárás. Az Opera feljelentette a Microsoftot erőfölénnyel való visszaélés miatt, és az EC feladata volt dönteni, hogy kinek van igaza. Az egésznek roppant kevés köze van ahhoz, hogy mire jöttek rá a törvényalkotók. (Az oktatásba egyébként se nagyon szól bele az EU, az jobbára nemzeti hatáskör.)
26

Öröm nézni ahogyan egy ilyen

virág · 2010. Már. 5. (P), 10.41
Öröm nézni ahogyan egy ilyen bulvár téma előhozza az emberekből az amatőr jogászt, a műkedvelő gazdasági szakértőt, és a "répát a bíró szájába" stílusú foci drukkerséget... Ja és az összeesküvés elméletek is elragadóak, meg a Linux funok kisebbségi komplexusa és a Windosos funok cinizmusa is, és mindezt egy szakmai oldalon :) És ha ilyen téma van mindig ugyanez van, már lassan 20 éve :D Noh, ennyi, sorry a témához nem közvetlenül kötődő hozzászóláshoz, csak jót szórakoztam ezen így reggel :)
27

Az OFF kedvéért

Kevlar · 2010. Már. 5. (P), 10.43
Akkor te egy fun fan vagy?
31

Öröm na

Joó Ádám · 2010. Már. 5. (P), 18.26
És mi a helyzet a partvonalról elnéző mosollyal undorodó elitisták ugyancsak hagyományos szerepével? ;)
32

;)

zzrek · 2010. Már. 5. (P), 22.49
Ez tetszett :-)
33

Nekem nincs

Ustak · 2010. Már. 6. (Szo), 00.10
kisebbségi komplexusom (szip szip...)
:-))))
29

veszélyes nyilatkozat

zzrek · 2010. Már. 5. (P), 12.19
Hát azért ez veszélyes nyilatkozat: most elismerték, hogy hatékony a böngészőválasztó, így ha most mégsem ugrik meg a piaci részesedésük, akkor kénytelenek lesznek elismerni, hogy nem elég jó a böngészőjük, vagy mit mondanak majd?
(Ne legyen félreértés, nem az Operát akarom szapulni, sőt, elismerésem, tetszik amit csinálnak)
30

Felhasználók

Poetro · 2010. Már. 5. (P), 12.39
A felhasználók nem a "jót" választják, hanem azt amit ajánl nekik a szomszéd, barát, barátnő, kolléga stb., vagy amit olvasnak az újságban, hallanak a rádióban, látnak a tévében. Az emberek lusták kipróbálni új / jó dolgokat manapság, inkább elvárják, hogy mások próbálják ki helyettük, és általában el is hiszik a véleményüket, legyen az akármilyen releváns a témával kapcsolatban, mivel ők maguk ritkán járnak utána. Ilyen sajnos ez a rohanó fogyasztói társadalom.
Mondjuk pont az Opera úgy tűnik jól járt.