ugrás a tartalomhoz

Itt a Yii Framework 1.1 alpha

imehesz · 2009. Okt. 11. (V), 14.56
Október másodikán megjelent a Yii Framework 1.1 alpha kiadása, mely jelentős mérföldkő a keretrendszer életében.

A bejelentés tartalmából:

  • Hozzáadásra került egy PHPUnit alapú tesztelő rendszer, tehát a fejlesztők könnyebben írhatnak egységteszteket és egyszerűbbé válik a funkcionális tesztelés.
  • Bevezettek egy űrlap építőt, mely lehetővé teszi a HTML űrlapok objektumorientált összeállítását és kezelését.
  • A widgetek megjelenése globálisan szabályozhatóvá vált.
  • Továbbá változott az Active Record lekérdezések menete az egyszerűbb használat és az intuitivitás jegyében.

Az eredeti bejelentést a Yii Framework honlapján olvashatjátok.
 
1

legjobb php framework :)

duplabe · 2009. Okt. 12. (H), 16.25
legjobb php framework :)
2

kicsit bővebben? :)

Thoer · 2009. Okt. 13. (K), 13.30
mik az erősségei szerinted más rendszerekhez képest?
3

Yii framework

imehesz · 2009. Okt. 13. (K), 16.59
Szia Thoer,

Az egyik igen nagy erőssége, hogy a betanulási ideje szerintem a legrövidebb, az általam használt (komolyabb) PHP rendszerek közül.

Használtam már CakePHP-t és ZendFramework-öt, az utóbbit nap mint nap a munkahelyemen, és bár mind a két rendszer nagyon jó, rengeteg időt vett igénybe az alapok elsajátítása.

A Yii volt az egyetlen olyan, amit egyből éles alkalmazásra használtunk, és a fejlesztés alatt egyszer sem hallottam, hogy "bár csak valami mást választottunk volna".

Az igaz, hogy egy viszonylag új rendszer, de a fejlesztői csapat nemrég bővűlt néhány új taggal és a fórumon regisztrált tagok száma közel megtriplázódott az elmúlt pár hónapban ami mindenképp kiemelkedő.

Sajnos a Magyar dokumentáció nem veszi fel a versenyt a CakePHP-vel, de az angol változat egész jól használható, sőt az egyik core fejelsztő (pestaa) magyar és aktív a fórumon.

http://www.yiiframework.com/forum/index.php?/forum/33-hungarian/

--iM
4

nem flame

Crystal · 2009. Okt. 13. (K), 20.14
kohana-t próbáltad már? esetleg a ko3-at?
5

kohana meg szimpatikusnak

imehesz · 2009. Okt. 13. (K), 21.34
kohana meg szimpatikusnak tunt, de a munkatarsaim leszavaztak :/ maradt a Yii :D
6

Köszi,

Thoer · 2009. Okt. 19. (H), 12.05
de őszintén szólva reméltem, hogy valami többet mondasz. Ha csak a megtanulási idő számít, akkor nehéz a tiszta php-vel versenyezni. :)
Például mi győzte meg a kollégákat a Kohanával szemben?
7

Kohana VS Yii

imehesz · 2009. Okt. 19. (H), 19.08
Szia,

Olyan sok PHP keretrendszer van, hogy kiprobalni mindet lehetetlenseg lenne. En nagyon probaltam a Cake-t meg a ZendF-et "eladni" de nem jott ossze :) (szerencsere)

Nalunk a Yii-nek azzal volt szerencseje, hogy jokor volt jo helyen. Gyorsan kellett donteni (hiszen a leadando program hatarideje nagyon kozel volt!) ugyhogy sorra vettuk a "nagyokat" meg egy par kicsit.

A Yii-ben mindenkepp tetszett, hogy alapbol tamogatja a jQuery-t (azt sajnos nem tudom, hogy a Kohana mit tamogat) pl. a ZF-el szemben, ami a Dojo-val szurte ossze a levet, amit az eletben nem hasznaltam.

Meg nezz meg egy par Yii-vel keszult oldalt (http://www.stay.com/, http://www.simplydrop.co.uk/, http://blocsonic.com/)

A masik dolog: az, hogy milyen rendszert valaszt az ember az attol is fugg, hogy milyen programot kell keszitenie. Egyelore minden feladatot, amit ram akasztottak sikerult ezzel, viszonylag rovid ido alatt megcsinalni. Mindegyikben volt Felhasznalo kezeles, Regisztralas, Ajax stb ...

Szerintem toltsd le, probald ki es ha tetszik hasznald, ha meg nem akkor johet a Ruby meg a Rails :)

--iM
9

Köszi!

Thoer · 2009. Okt. 20. (K), 13.07
Válasz lejjebb. Amúgy meg lusta vagyok én a RoR-hoz. Egy próbát adtam neki, de nem estem hanyatt, így egyelőre marad a PHP. Ha mégse, akkor már inkább Python.. ;)
8

upsz, el is felejtettem ezt a

duplabe · 2009. Okt. 19. (H), 21.02
upsz, el is felejtettem ezt a threadet :)

elonyok:
- tenyleg jo az angol doksi, gyorsan lehet vele haladni. ha valami nem vilagos, ott a forum, ahol gyorsan kapsz valaszt barmilyen kerdesedre.
- jo a sebessege (bar a tesztjenek hitelesseget sokan firtattak, de tenyleg gyors)
- kesz user kezeles jon vele (bar ilyen mar szinte mindegyik php frameworkben van)
- hihetetlenul gyorsna lehet vele webservicet csinalni. tenyleg nagyon durva az a resze :) es bar a mindennapok soran ritkan keszit az ember ws-t, de azert jo tudni, hogy nem lehet megijeszteni az egyszeri fejlesztot ilyesivel :)
- a founder fejleszto, szoval aki kitalalta (Qiang Xue) nagyon erti a dolgat, korabban a (ha jol emlekszem) Pradot fejlesztette, meg osszesegeben is egy nagy koponya, tudja hogy kell egy jol mukodo rendszert felepiteni
- stabilan havonta jonnek a frissitesek, nincsenek honapok ota a queueban rohado bug-ok.
- az 1.1 kapcsan bovetesre kerult a core fejlesztok csapata, jonnek a gyari extensionok, csiszoljak a doksit, szoval tenyleg kezd jobban beindulni a dolog.

Emlitette itt valaki a kohanat: en kohanarol valtottam yiire, es nem bantam meg. bar a kohanat is szerettem (igaz csak egy varamirevalo projektet csinaltam benne, az is egy teszt feladat volt allasinterjura). A yiivel viszont mar tobb projektet is befejeztem es nagyon tetszik.

A lenyeg: erdemes megnezni, kiprobalni :)
10

Köszönöm a válaszokat, ki fogom próbálni

Thoer · 2009. Okt. 20. (K), 13.12
Felcsigázott a dolog. Ki fogom próbálni, ha lesz időm és megírom a tapasztalataimat, bár így is van már pár "muszáj kipróbálni" keretrendszer a tarsolyomban. (FLOW3, Lion)

A jQuery támogatás mindenképp előny és bár az egyszemélyes jelleg nem az, de a Prado se kispályás projekt volt és mondjuk a Symfony is szépen muzsikál így. Ami még nagyon érdekelne az a tesztelhetőség. Mennyire vannak benne Singletonok például? Van-e esetleg függőség kezelés? Nálam a Kohana 2-es verziója amúgy ezen vérzett el, pedig elég sokáig használtam...

A ZF már jQuery-t is támogatja csak nem alapból, ugyanakkor mint keretrendszer kicsit fapados. (A könyvtára ezzel szemben elsőrangú)