ugrás a tartalomhoz

Mennyire használható a Sourceforge kezdőlapja?

Török Gábor · 2008. Okt. 12. (V), 19.01
David J. Engfer blogjában Case Study: Poor Web Usability and Design címmel webes használhatósági kérdésekről, oldaltervezési kialakításokról szól a nyáron átöltöztetett SourceForge.net kezdőlapjának kapcsán. David esettanulmánya inkább csak gondolatébresztő, mintsem alapos írás, mégis jól rávilágít azokra a szempontokra, amelyek kis odafigyeléssel nagy mértékben javítják egy webes felület használhatóságát.

A nyílt forrású alkalmazások köré szerveződő közösségek megjelenése a weben sokszor hagy maga után bőven kivánnivalót, hiányzik a jól átgondolt struktúra, nincsenek megszólítva a honlapot látogató egyes csoportok, nincs az oldalnak marketing üzenete – a weblap csupán az idők során egymásra rakódott ötletek halmaza.

A webes megjelenés pedig nem kérdés, hogy egy projekt vagy közösség sikerességének a kulcsa. Hogy messzire ne menjünk, a második Ubuntu Konferencián Süveg Gábor tartott előadást a hamarosan új köntösbe öltöztetett ubuntu.hu honlapjának kialakítása kapcsán felmerülő igényekről, problémákról, de Goba is nemrég hozta fel blogjában, hogy a drupal.org-ot gatyába rázzák.

Személyes kedvencem – amely példaértékű hasonló kezdeményezések számára – a JQuery függvénytár honlapja. Nem igazán találok rajta fogást, bármennyire is szeretnék: idáig akármilyen szándékkal is kerestem fel az oldalt, mindig megtaláltam a nyitólapon a keresett információt vagy azt a hivatkozást, ami elvitt a megfelelő aloldalra. Egyszerűen klassz, gondosan kialakított a felülete.
 
1

És még a rockstar-t is levették.

Ustak · 2008. Okt. 12. (V), 20.29
Én láttam még a "élőben" a rockstart :-) Levették, mert figyelnek a kommentekre, és ez is tök jó szerintem.
2

Lassú sajnos

Adam · 2008. Okt. 13. (H), 20.48
A jQuery.com-mal az egyetlen és legnagyobb problémám az oldal sebessége. Mit ér egy jól átgondolt oldalkialakítás, ha egyszerűen perceket kell várni néha, hogy megjelenjen a böngészőben az adott oldal.
3

Könyvből nem lehet dizájnt tanulni

Wishmylove · 2008. Nov. 6. (Cs), 01.14
vagy érzed vagy sem :)
4

az hogy te mit érzel az kevés

gex · 2008. Nov. 6. (Cs), 03.33
én úgy látom, hogy az írás a használhatóságról szól nem pedig a designról, amit lehet hogy te nagyon érzel, csak lehet hogy a másik 6 milliárd ember nem vagy nem úgy. így aztán az ilyen esettanulmányoknak, felméréseknek, cikkeknek és könyveknek valós haszna van, amit lehet tagadni is akár de nem nagyon érdemes.