ugrás a tartalomhoz

Gears előadások a Google I/O 2008 konferencián

Török Gábor · 2008. Jún. 15. (V), 11.13
Amint belefogtam a blogmarkként is felhozott HTML5 előadás megtekintésébe, fedeztem fel, hogy még egy fél tucat prezentációnak témája a (Google) Gears, így a teljesség kedvéért az alábbiakban összefoglalom, hogy a téma iránt érdeklődők milyen kincsek várják a Google I/O 2008 előadásanyagai között.

Kezdésnek az HTML5, Brought to You by Gears előadást javaslom, amelyben Aaron Boodman kifejti, hogy a Google miért kardoskodik a szabványok mellett, azok miért elengedhetetlenek a webfejlesztők számára. Összefoglalja a HTML5 célkitűzéseit, majd rátér a Gearsre, amely azontúl, hogy a HTML5 egy lehetséges adatbázis API-ját nyútja, nem csak offline adattárolásra használható, hanem például nyújt egy canvas megoldást, amelyet a canvas elemet még nem támogató böngészők körében vethetünk be.

Chris Prince Improving Browsers in New Ways: Gears++ előadásában tovább bővíti ezen szolgáltatások körét, és bemutat néhány területet, ahol szintén segítségünkre lehet a Gears: szorosabb deszktop-integráció; több fájl egyidejű feltöltése; megszakítható–folytatható fájlfeltöltés; Blob; stb.

Owyn Richen a MySpace fejlesztője Google Gears and MySpace - an Exploration of Powering Search on the Client prezentációjában bemutatja, hogy miként szervezték ki a felhasználók levelei közötti keresést az ügyféloldalra, és ez milyen problémákat vetett fel. (Érdekes volt hallani – pláne nekem mint MySpace laikusnak –, hogy a MySpace ösztönzi a felhasználóit, hogy telepítsék a Gearst.)

A keresésnél maradva a módszertani áttekintést követően Brad Neuberg Creating a Client-Side Search Engine with Gears címmel tart technológiai bemutatót, hogy Gears-zel (és Dojoval) miként valósítható meg egy kliensoldali kereső.

A Gearst – mint adatok offline tárolására szolgáló megoldást – három esettanulmány is taglalja. Steven Saviano a Google Docs, Raju Vegesn a Zoho, Ashwin Bharambe és Shashank Pandit pedig a Buxfer alkalmazások Gears-alapú offline képességeit mutatják be.

Az előadáskínálatot a Google Gears for Mobile: Power Up your Mobile Web App prezentációval zárnám, amelyben az előadók a Gears mobil-vetületeiről ejtenek pár szót.

Az előadások videofelvételei mellett azok fóliái is elérhetők, így részletesebb képet kaphatunk egy-egy bemutató ismeretanyagából, mielőtt megtekintenénk azt.
 
1

video és fólia szinkronizációja

Hodicska Gergely · 2008. Jún. 15. (V), 16.08
Az lett volna geek, ha megoldják, hogy a video és slide-ok szinkronban legyenek. Érzésem szerint external interface-en keresztül ez talán nem lenne olyan bonyolult, megkaphatná a lejátszó konfigban, hogy mikor melyik slide következik, és ha érzékeli, hogy jelen van a slide, akkor utasítgatja, hogy épp melyiket mutassa.


Üdv,
Felhő
2

Saját tempóban

Török Gábor · 2008. Jún. 15. (V), 16.18
Nekem mondjuk pont az tetszett, hogy az előadástól függetlenül tudtam a fóliák között lapozni (a legtöbb felvételre úgy is bevágták a szóban forgó diákat).
3

szinkron videó-dia

tolgyesi · 2008. Jún. 17. (K), 21.51
Ezen a linken egy olyan prezit találtok, ahol a kép és a ppt szinkronban van. Igaz kicsit más témában ;)
Nekem spec a szinkron jobban bejön , mint a másik megoldás.

Laci
4

egy másik hasonló

yaanno · 2008. Jún. 18. (Sze), 20.53
DHH előadása ebben a formában tényleg élvezetes.
5

kösz

hoczi · 2008. Júl. 19. (Szo), 10.45
Ez tetszett, kösz hogy belinkelted.