ugrás a tartalomhoz

REMIX 07 beszámoló

Hojtsy Gábor · 2007. Jún. 12. (K), 23.03

REMIX 07

A mai és tegnapi napon tartotta a Microsoft a MIX konferencia "újrakevert" változatát, ezúttal Budapesten a Szépművészeti Múzeumban. Sajnos tegnap nem tudtam elmenni, és az esti Európa hajós városnézésről is lemaradtam, de a mai programhoz az elejétől csatlakoztam.

Mind a helyszín, mind a többi körülmény, az ételek és italok választéka arról árulkodott, hogy itt most nem egy hazai tömegrendezvényről van szó, hanem nemzetközi konferenciáról. Úgy láttam, hogy Csehországból, Ukrajnából, Romániából is sokan érkeztek, de azért magyar ismerősökkel is sikerült összefutni. A szervezők komoly előrelátással egy kézi ventillátort is helyeztek minden résztvevői csomagba, erre bizony szükség is volt.

Főként a "designer session" előadásaihoz volt szerencsém, rögtön Paul Dawson felhasználó központú tervezésről szóló bemutatójával indulva. Az általa bemutatott munkafolyamatok (iteratív, visszajelzésekre épülő modellek) tulajdonképpen közismertek, és persze nagyon sokan tudják, hogy úgy kellene csinálni, de mégsem ezt teszik. Wayne Smith Expression Blend-et bemutató előadása nagyon alapos és összeszedett volt, gyakorlatilag egy áttekintő oktatást kaptunk az eszköz alapjairól egy életszerű fotó böngésző alkalmazás segítségével.

Itt gondoltam, hogy a fejlesztőknek szóló előadás vonalba is érdemes lenne benézni. Steve Marx előadás előtti "demója" a saját konferencia emlékeim között bizonyosan elnyeri a legidegölőbb intró címet. Nem tudom, hogy a fejlesztőknek idegileg jól kell-e viselniük, hogy világoskék teljes képernyős háttéren 4-8 kerek vörös kör ugráljon percekig, ha jól értettem azt szimbolizálandó, hogy zsonglőrként kell dolgoznunk az AJAX mintákkal. A teremben nem volt olyan szék, ahonnan legalább a periférikus látásba ne esett volna be a folyamatos, tolakodó, céltalan animáció. Pont arról beszélt Paul Dawson reggel, hogy csak mert valamit meg tudunk valósítani, azért nem kell megvalósítani.

Molly Holzschlag (jobb oldalon) és Pete LePage


Ehhez képest nagyon kellemes felüdülés volt Molly Holzschlag előadása. Bár prezentációja főleg az IE7 CSS újdonságait tárgyalta, időközben nagyon sok sztorit megosztott velünk, praktikus tippekkel látta el a közönséget. Kiderült, hogy Dean Edwards IE7 kompatibilitási megoldását jobbnak tartja, mint a feltételes megjegyzéseket, de természetesen a CSS hack-eknél bármelyiket inkább tudná ajánlani. Pete LePage-gel, az IE csoport egyik program menedzserével válaszolt a kérdésekre. Sikerült megtudnunk, hogy a következő IE verzió számát vagy nevét még nem tudják megmondani, de az eredetileg elhatározott terveket igyekeznek követni a megjelenés idejét illetően.
 
1

Saját tapasztalataim

LacKac · 2007. Jún. 13. (Sze), 02.29
Ezek szerint úgy tűnik érdemes lett volna benézni más Designer előadásokra is, mint amelyeket meglátogattam. A saját REMIX 07 tapasztalataim a mai napról egyébként hasonlók voltak. Sikerült beszélgetnem személyesen Mollyval, ami szintén kellemes élmény volt.