ugrás a tartalomhoz

e, Intype - az editorok következő generációja

Bártházi András · 2007. Ápr. 8. (V), 21.25
Eclipse és jEdit, ezt a két szerkesztőt szokás emlegetni, ha komoly, nagytudású editorokról beszél az ember. Kódszínezés, SVN támogatás, kódkiegészítés, UTF-8 támogatás, és még egyéb funkciók, amiket fel szoktunk sorolni, mikor a komolyabb igényeinkről beszélünk. Az a vicc, hogy ezekben nincs semmi innovatív sem, pedig még mindig lenne mit fejleszteni mindennapi fejlesztőeszközünkön. (Egy kis csúsztatással) erre tesz kísérletet a fenti két editor.

Természetesen jellemzően mindegyik editorról elmondható, hogy kisebb-nagyobb érdekes, innovatív elemekkel rendelkezik, de valahogy ezek már nem tudják összehozni nálam a "wow" szó kiejtését. Nem úgy, mint a következőkben megemlítendő editorok.

A csúsztatást azért emlegetem, mert a fenti két szerkesztő nem más, mint a Mac OS X egyik legjobb szerkesztőjének, a TextMate-nek a klónja, főként Windows alapokon. A TextMate-ről pedig ódákat lehet zengeni, ha az innováció számít. A szimplán csak "E" néven emlegetett editor áll talán egy kicsit jobban a funkciókat illetően, az Intype nemrég kezdte pályafutását, de egyik editor sem szeretne csak klón lenni, mindegyik felmutat pár saját érdekességet.

Induláshoz érdemes a TextMate lehetőségeit áttekinteni, vannak róla kellemesen hosszú videók. Két fő érdekessége a TextMate-nek a kódszínezésben és a makrózási lehetőségeiben rejlik, és ezek rugalmassága révén meglehetősen sokat is ki lehet hozni az editorból.

A kódszínezés érdekessége, hogy egy végletesen egyszerű leíró nyelvvel területeket lehet definiálni a kódban, melyekhez értelemszerűen különböző színeket rendelhetünk. A területeket utólag is könnyű definiálni, így saját függvényeinket is igen könnyű megtaníttatni az editorral. Ami még érdekesebb azonban, hogy a makrókat ezekhez a területekhez is rendelhetjük, azaz fél perc alatt definiálhatunk olyan billentyűkombinációt, mely csak egy területen belül érvényes. Például idézőjelek között az ENTER-hez rendelve egy makrót az lezárhatja az idézőjelet, kitehet egy plusz jelet és sortörést, majd megnyithatja a következő idézőjel blokkot. De a lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt.

A makrókat illetően gyakorlatilag bármilyen nyelven fejleszthetjük azokat, melyeknek van parancssori változata. Akár bash, de PHP, Perl, Ruby, vagy bármi más szóba jöhet, egyszerűen a miniprogram bemenetére az éppen aktuális kijelölés, szó, stb. lesz átadva, míg a kimenetét valamilyen módon feldolgozza az editor, például megjeleníti egy "súgó" ablakban, nyit neki egy teljes "popup"-ot (pl. a php.net doksi oldalát az adott szóra), lecseréli az aktuális kijelölést, vagy az éppen aktuális kontextust/területet, hogy az előző bekezdésben írottakhoz visszaugorjak.

Persze ez a technológia sem teljesen új (elég gyenge lábakon álló ismereteim szerint a vi is hasonlókat tud), azonban valahogy eddig nem volt igazán elterjedt, reméljük előbb-utóbb ennek is eljön az ideje.

De nem csak ezek az újdonságok. Az "E" például támogatja az egyszerre több terület kijelölését, és egyidejű, párhuzamos átírását (pl. a programban 10 különböző helyre beírhatunk egy prefixet), érdemes megnézni a screencast-jét. De ugyanez az editor rendelkezik egy "branchelhető" undo rendszerrel, ami szintén érdekesen hangzik.

Egyik editor sem ingyenes, nyílt forrású, de az áruk a lehetőségekhez képest elég barátságos. Az "E" és az Intype egyelőre díjmentesen kipróbálhatóak.

Ha valakinek van közelebbi tapasztalata ezekről az editorokról, szívesen venném, ha megosztaná azt, egyelőre mélyebb ismerkedésen még egyikkel sem estem túl. A screencastokat pedig érdemes nézegetni...
 
1

linux

Őry Máté · 2007. Ápr. 8. (V), 23.00
azért ma már elég nagy bátorság ilyen szoftvert csak windowsra kiadni...
4

Nem csak Windows

Bártházi András · 2007. Ápr. 9. (H), 08.19
Az "E" esetében Windows és Linux a cél (lásd blogja - Mac OS X azért nem, mert nem versenyezni, hanem együttműködni szeretne a TextMate-tel), az Intype esetében pedig mind a három platform.
2

ftp

airwalker · 2007. Ápr. 9. (H), 00.44
Tudnak ftp-re menteni?
5

Nem

Bártházi András · 2007. Ápr. 9. (H), 08.24
Nem tudnak, de a bejegyzésem nem a hiányosságaikról szól (az van nekik), hanem a lehetőségeikről, melyek nagyon jók lennének máshol is.
8

3rd party FTP

hector · 2007. Ápr. 9. (H), 12.26
A TextMate tudtommal használható külső editorként az ismertebb OSX-es FTP klienseknél.
3

UE

szaky · 2007. Ápr. 9. (H), 07.33
Én már elég régóta keresem a számomra tökéletes php-editort, de eddig nem találtam meg. Eddig az UltraEdit jött be nekem. Én magam nemnagyon szeretek makrózgatni, hanem előre megírtakat használni. Ami fontos:
-Távoli fileok (ftp _ÉS_ sftp) megfelelő kezelése, és projektbe illesztése
-Maximális kódkiegészítés. A legtöbb editor itt vérzik el: a legjobb esetben csak a php-alap fgv-eket egészítik ki, esetleg a fileon belüli fgveket/változókat. Azt kellene, hogy include alapján (ez szvsz nehéz), vagy a projektbeli fileok-nak felajánlaná a metódusait, fgv-eit, változóit. Ja, és fgv-nél dobja fel a fgv paramétereit.
-Ismerje és kiemelje a más nyelveket (pl smarty)
-lehessen illeszteni keretrendszerhez (WACT, codeIgniter)
-Legyen valami minimális szintaktikai hiba-elemzés.
-és persze a szokásos apróságok (UTF8, meg zárójelek, meg megfelelően kezelt indentek, és legyen megfizethető)

és persze áljon kézre. Sajna eddig még nem futottam bele a tökéletesbe, eddig a UE a legjobb, mi kapható.

Szaky

ps.: valahol láttam egy kisérletet a hangvezérelt editorhoz (elmondod,ő leírja). Sajna akkor csak pytonhoz működött. Ha lenne php-hoz is, szivesen kipróbálnám... :)
6

reszben van, reszben lassu

city99 · 2007. Ápr. 9. (H), 09.11
phpeditben az includolt filekbol is mukodik a kodkiegeszites. csak azt nem eszi ha valtozo vagy constans nev van az includban.

A hangvezerelt fejleszto eszkoz szamomra lassabbnak tunik mint a gepelt. legalabbis en gyorsabban gepelek mint elmondom hogy "ket sorral lejebb a valami utan szurd be hogy...".
A gondolat vezerelt IDE jo lenne csak akkor vagy nagyon raernenek a programozok vagy tonkremenenek.
(nem beszelve a kosza gondolatokrol amik belekerulnenek a kodokba :) )
7

Far manager

virág · 2007. Ápr. 9. (H), 12.03
Far manager sztem a legjobb :). Szöveges, gyors, kicsi, pluginozható, (kódszínező, php súgó kezelő stb. - nagyon sok plugin van hozzá). Én eddig nagyon sok szerkesztőt kipróbáltam, de egyik sem ért a nyomába.
Bár ez tipikus flame tema, de azert beszallok ;). Szerintem ido pazarlas 2007-ben szoveges editort hasznalni, egy jo editor rengeteg pluszt tud nyujtani mondjuk a kodkiegeszitesen kivul. Mar tobbszor ajnaroztam az Eclipset, rengeteg olyan hasznos funkcioja van, amit egy Farban nem fogsz megtalalni. Szerintem kar ezeket nem kihasznalni, pl. amost kijott Trustudio plugin is eleg jo.


Udv,
Felho
17

skizo-e vagy

Marcell · 2007. Ápr. 10. (K), 18.36
Akkor most Felhő vagy Virág? :D
23

Az Eclipse sem...

Slac · 2007. Ápr. 12. (Cs), 22.28
Az Eclipse valóban az egyik legjobb, de azért akad vele is probléma: hogy csak project-ben lévő fájlokat lehet vele szerkeszteni. De az is igaz, hogy egy nyílt forráskódú szoftvernél nem bírálni kell, hanem megcsinálni hozzá, ami hiányzik. Szerintem az e, a textmate és a hasonló editorok tulajdonságai is elterjednek majd, és az alapfelszereltség részeivé válnak. (Lásd példának az autók esetében a légzsákot. :) )
19

Zend Studio

sayusi · 2007. Ápr. 11. (Sze), 11.51
Szerintem érdemes kipróbálni a Zend Studiót. A legutóbb amikor néztem a smartyt nem tudta, de én azt nem is használtam.
Kiegészítésekben pedig kimondottan erős.

Nagyon bejött a PhpEclipse is.
Kimondottan kényelmes. A Smarty-n se vérzett el.
20

pto

winston · 2007. Ápr. 11. (Sze), 20.25
a phpeclipse helyett most van egy új dolog, a pdt, én is nemrég használom, de nekem bejön, érdemes utánanézni, és kipróbálni

http://www.eclipse.org/pdt/
22

Hááát

Slac · 2007. Ápr. 12. (Cs), 22.23
Én kipróbáltam, és emlékeim szerint sokkal kevésbé testreszabható, mint a PHPEclipse. A PHPEclipse-nél jobbat még nem találtam.
30

pdt

dtaylor · 2007. Ápr. 13. (P), 14.52
Egy ideje pdt-zek. A kód kiegészítése sokkal jobb, mint a phpeclipse-nek. Ráadásul a pdt-t mintha fejlesztenék is.

Az igaz, a szín összeállítást az phpe-ben jobban be lehet állítani.
21

Komdo

kris7topher · 2007. Ápr. 12. (Cs), 18.01
Én most a Komodo Edit-et használom, nekem megfelelet:
- távoli fileokat maximálisan kezeli, a projektet szinkronizálja is a távoli szerverre (mint a DW)
- a kódkiegészítés is jó, bár az include fileokban keres, de csoda nincs... a változóneves include így is sok(k) neki, meg az includolt fileban sem megy az includeoló file környezete (ha MVC alapon fejlesztesz, bizony saját Framework-definícióra lesz szükség)
- Kiemel szinte mindent (firfox-szerű kiterjesztésekkel bővíthetően) de sajnos a smarty {include} úgy hal el mint a PHP-s, ha nem egzotikus akkor viszont megy
- kerentrendszerhez is illeszthető, eddig csak JS keretrendszereket, Rails-t, DIjango-t és CakePHP-t ismer de szintén extekkel bővíthető
- szinaktikai-hiba elemzés szuper, néha túl szuper (ilyenektől őrülök meg hogy animated gif: remove flicker amikor az egy sima gif ani nélkül)
- az apróságok is OK, ha valami nem lenne, JS makrókkal meg kiterjesztésekkel bővíthető
- +1 amit imádok: firefox motor hajtja az UI-t, így teljes értékű webböngészővé faragható néhány makró (Ctrl+T-re új lap meg ilyesmi) után

Akinek ez nem elég, van Komodo IDE (pénzért, ugyanis az Edit ingyenes) ami tud debuggolni is, logikai hibákat is kiszűr.

ps: érdekes lenne firefox extensionöket portolni Komodo-hoz. Web Developer Tollbar, FireBug, stb. érdekes lenne. Esetleg FirePHP (egy firebug modul, HTTP fejlécekkel kommunikálva ugyanúgy debuggol mint a firebug a JS-t) és akkor nem kellene IDE-t venni. Meg most van egy Extend Komodo nevű verseny, remélhetőleg sok szép extension fog születni...

ps2: rrd kérésére: a távoli szinkron egy kicsit trükkös, mert végülis ez csak a projekt Live Foldereire működik (nekem félkész projektnél 12 mappa van ebből 11 live) a lények hogy a Live Folder távoli is lehet! Akkor pedig le fogja szinkronizálni. Esetleg elhelyezhetsz távoli fájlokat a projektben, és akkor is fogja szinkronizálni, nem live folderekben is. Ha lokálisan is kellenek a fájlok, az sem baj, egy kis makrózás mindent megold. Tipp: 2 makró kell, egyik a fájl mentésekor kell, ha a file a projektben van, amit mentettél, egy listára (mondjuk egy JS tömb) teszi. Egy másik pedig vagy csak amikor akarod fut, vagy kilépéskor, és leszinkronizál. Fapados, dehát ugye ez ingyen van. Az IDE azt hiszem natívan tudja, de pl. ha ezt a két makrót a project template-be rakod, egyszer kell megírni, és menni fog mindig.
Ha egyszer lesz sok időm pár hasznosabb makróm megírom extension-ként. Ezeket is :) csak legyen sok időm...
32

UE FTP

zoliky · 2007. Ápr. 15. (V), 10.27
Az ftp resze az UE-nak nalam sokszor gyengelkedik, nem egyszer megjartam, hogy sikertelen mentes utan elvesztettem az egesz fajl tartalmat. Ez a dolog Zend Studio-ban nem tortent meg. Az FTP reszt kiveve az UE nagyon jo editor es gyors.
9

ZDE

dOMiNiS · 2007. Ápr. 9. (H), 21.44
Mindig fejvakarva olvasom ezeket a postokat, ugyanis nem ertem, hogy Zend Studiorol miert nem esik egy szo sem. Ugyan penzes, de a $299-os ar nem hiszem, hogy nem jonne vissza akar egy kissebb projecten. Eclipse utan/mellett az egyik legnagyobb tudasu editor, es meg linux alatt is csodasan tudom futtatni. miert?
11

ZendStudio

zila · 2007. Ápr. 9. (H), 22.11
Nekem az a bajom a Zend Studioval, hogy csak php-re jó. Az én projektejeimben mindig előfordul más nyelv is, nem csak színtisztán php (kis perl, kis shell script, sok sql a minimum, de van ahol java-ban van a backend és php a frontend). Egyébként van Zend Studio licenszem, de az Eclipse összességében jobb... Szerintem :)

Zend Studio egyébként megy os-x alatt is szerencsére...
15

5.5

dOMiNiS · 2007. Ápr. 10. (K), 14.35
Embedded Java Code Completion: Easily integrate Java into your code using the Code Completion features and define / specify additional Jars or Class folders that can be used for code completion


amugy valoban, en xsl tamogatast hianyolom a leginkabb, marha faraszto, hogy mindig oxygen-nel kell pocsolni, bar ez utobbi szinten eleg jo sokat tudo cucc.
31

zde

dtaylor · 2007. Ápr. 13. (P), 14.54
Nekem mindig elhal minden zde-s próbálkozásom, hogy egy projecten belül globális a karakter készlet. + az editora is fapad bármelyikhez képest. De még volt vele valami gondom, ami annyira alap volt, hogy 1 óra nézegetés után mindig otthagyom...

Persze, a kódkiegészítése a legjobb. Bár az eclipse-s pde kb ugyanaz.
10

eclipse

zila · 2007. Ápr. 9. (H), 22.06
Azért az eclipse-t én nem sorolnám az editor kategóriába..
Az eclipse inkább IDE, debuggerrel, szerkesztővel. Én próbáltam a TextMate-t, szép, jó de csak egy editor. Egy Eclipse+PDT+DTP+JSEdit+WST kombóval egyszerűen nem egy kategória se a TextMate se bármely más editor. (A Zend Studio már komoly vetélytársa :)
Nekem nagyon kényelmes, hogy egy környezetben tudom végezni a fejlesztés szinte teljes menetét (az uml+php még nem megy sajnos, de java-val ez is gyönyörűen megoldható). És nem csak a kódok, template-k, hanem az adatbázis, xml-ek és a riportok készítését is egy környezetben tudom végezni. Bugzilla pluginnel a hibajegykezelőt is el lehet érni, debugolható a php, a javascript és hamarosan az sql-ek is. A verziókövetés is innen megy. Logfile monitor, regexp teszter, ajax monitor, http monitor mindez integráltan... ja és van helyi verziózás is, igaz nem branchelhető... Mindez ingyen. Igaz, erőforrás az kell neki.

Ebben a két editorban a színkiemelők tényleg jók, meg a snippetek is, de nem látom bennük, hogy a kódkiegészítőjük milyen (globális/lokális), jelzik-e a szintaktikai hibákat, figyelmeztetnek-e bizonyos logikai hibákra (elérhetetlen kód, inicializálás nélkül felhasznált változó stb. A "branchelhető" undo helyettt meg egy verziókövető rendszer sokkal, de sokkal több lehetőséget rejt, célszerűbbnek tartom, ha a fejlesztő megtanulja ezek használatát. Univerzálisabbak, okosabbak mint ez az egyedi megoldás. Szerintem felesleges fejlesztés, a spanyolviasz egy picit gyengébb implementációja :)

Az eclipse Working Set-jei is nagyon hasznosak nagy projekt esetén, a kereséseket/cseréket lehet korlátozni ezekre a working setekre (egy-egy modul lehet pl. egy working set, a hozzá tartozó osztályok, scriptfileok, template-k egyben, vagy ahogy jólesik :) Ez nekem hasznosabb mint az egy file-on belüli többszörös kijelölés és az azokon végzett művelet...
12

Erőforrás

saxus · 2007. Ápr. 9. (H), 22.57
Igaz, erőforrás az kell neki.


No igen, pont azt szeretem az UE-ben, hogy ha kell egy fájlon szerkeszteni, akkor csak rányomom az entert a Total Commanderben, és kb 0.1 sec múlva már szerkeszthetem is az 1333 Mhz-s Thunderbirdemen.

Ellentétben az Eclipse még a 3000+-s semptronnal szerelt notimon is lassú. Nagyon lassú. De mindenesetre felkeltetted az érdeklődésem, hogy megnézzem mégegyszer.

Másik: nem mindenki akar IDE-t. Van, aki csak egy egyszerű, jól használható szerkesztőt akar.
13

Editor

zila · 2007. Ápr. 9. (H), 23.31
Nyilván szükség van egy kicsi, gyors editorra, nekem is van: TextWrangler. Ezt használom, ha csak gyorsan össze kell ütni valamit, vagy ftp-n keresztül kell szerkesszek 1-1 file-t. Viszont egy teljes siteot/webalkalmazást már nem csinálnék egy editorban se, arra sokkal jobb egy IDE.

Az eclipse indulása lassú, menet közben már nem érezni. Én egy első generációs P4-en kezdtem használni, és már ott is használható volt miután betöltődött. A MacBookPro-n viszont szépen pörög :)
14

textmate like

mako · 2007. Ápr. 10. (K), 08.31
Én is ajánlanék valamit:
vim + snippetsEmu "plugin" (+igény szerinti plugin-ok)
ezzel a plugin-nal hasonló működésre bírhatjuk a vim-et mint a textMate, + megmarad a vim nagyszerűsége.
(persze a vim-et ismerni kell, de szvsz érdemes rá időt szánni.)

én csak linux alatt dolgozok és SmartSVN-ből hívom meg.
nekem nagyon bevált ez a módszer.

próbálgattam én az Eclipse-t és a Zend Studio-t is, de egy idő után nekem zavaróan "nagy" volt mindkettő.
16

A bejegyzés lényege

Bártházi András · 2007. Ápr. 10. (K), 17.39
Még egyszer leírom (utoljára), nem a komplex fejlesztői környezetekkel történő összevetés volt a bejegyzés célja, hanem hogy rámutassak, az egyszerű editor funkciókban is lenne még mit fejleszteni, és vannak olyan projektek, melyek fejlesztenek is.
18

Komodo Edit

teki · 2007. Ápr. 11. (Sze), 03.39
A mar a weblaboron emlitett Komodo Edit is eleg kellemes a temaban. Van hozza pl. textmate szeru replace macro.

Erdemes nem kilepni belole, es akkor sebesseg gondok sincsenek (az indulas lassu csak).

Javascipt es python macrokat lehet irogatni hozza, a snipetek es a project kezeles is eleg jo.
24

Próbáltam, de...

Slac · 2007. Ápr. 12. (Cs), 22.35
Én tegnap töltöttem le az e 30 napos változatát. Nagyon jópofa, és valóban eléggé jól használhatónak tűnik, ráadásul nem csak a beépített Bundle-ket használhatjuk (lásd screencast), hanem a Bundle Editorral mondjuk a movie+TAB kombináció mellé (amellyel egy teljes QT mozi embed elhelyezhető), simán definiálhatok egy flash+TAB kombinációt.

Az e-ből igazából nekem a csoportosan használható verziókövető rendszer lehetősége hiányzik (legyen az CVS vagy SVN), bár ez megoldható külső programmal, mondjuk TortoiseSVN-nel. Ugyanakkor - nem tudom Ti hogy vagytok vele - egyetértek azzal a megjegyzéssel, hogy az IDE azért egy szöveges editornál jóval többet tud, és az integráltságból fakadó előnyök jóval használhatóbbá teszik. Bár tetszik az e, de a PHPEclipse olyan egyéb előnyöket hordoz magában, hogy egyelőre nem hiszem, hogy érdemes váltani.

Persze az Eclipse sem tud mindent. Nekem például a bug tracking hiányzik, bár a Bugzilla a Myclipse révén valamennyire bedrótozható... Valaki tud esetleg olyan IDÉ-t, amelyben ez is benne van? Vagy ilyen célokra ti mit használtok?
25

Dreamweaver

Carter · 2007. Ápr. 12. (Cs), 22.43
A Macromedia és most az Adobe ezen termékét már senki sem használja? Szerintem nagyon tuti kódkiegészítése van, ismeri a css-t, a html-t, viszont a php-t csak színezi. Igen, tudom, hogy lámaszoftver, de indoka is van ennek, vagy csak annyira divat szidni, mint pl. a windozt?

Esetleg ki tud mondani olyan szerkesztőt, amiben egyszerű a projektkezelés és gyors a kódkiegészítés? Mint említettem css, html és php (sql) igény van csak, egyéb nincs.

Előre is köszönöm.
26

Dream?

Slac · 2007. Ápr. 12. (Cs), 22.49
Nálunk kétféle fejlesztő van:
1. Dreamweaver-t használ, jellemzően a kód helyett a design nézettel dolgozik
2. Eclipse-t használ (CSS, XHTML, PHP nagyrészt, meg picuri JavaScript :) ) és sokat szív a design nézetben elkészített kódok tagolatlansága miatt

Próbáltam én is a Dreamweaver-t, és egyetlen lényeges dolog hiányzik belőle: a CVS/SVN támogatás. Különben nem lenne egy rossz editor - persze ha helyesen használod. A fenti példa eléggé sarkos, és biztos vagyok benne, hogy nem általános (remélem :) ). Jah és még egy negatívum: az ára...
27

Dreamweaver SVN

Wabbitseason · 2007. Ápr. 13. (P), 09.34
Én találtam egyszer egy SVN kiegészítést Dreamweaverhez. Szépen, kulturáltan létrehozott egy új főmenüpontot, és ha jól emlékszem, hibátlanul működött is, ráadásul teljesen ingyenes volt.

Dreamweaverből nekem tulajdonképpen csak az hiányzik, hogy kigyűjtse a saját változóimat, függvényeimet, metódusaimat stb, és ezeket kódkiegészítéskor felajánlja. Ebből a szempontból a legszimpatikusabbnak eddig a Quantát találtam, ami _minden_ szót kigyűjtött, és még így is nagyon gyors és kényelmes volt -- sajnos a Quanta csak Linux környezetben fut.

Nagyon kíváncsi vagyok a közeljövőben megjelenő Adobe Dreamveaverre, amihez szerencsére a lehető leghamarabb hozzá fogok jutni. Túlságosan nem reménykedem persze, mert az előzetesekben egy szót sem ejtettek a kódkiegészítés esetleges változásáról.
28

DW

Carter · 2007. Ápr. 13. (P), 11.56
Akkor megnyugodhatok, hogy nem én vagyok a láma - gondoltam, de aztán jött az e-mail a szolgáltatótól, hogy az egyik weboldalam [mármint általam készített] feltörték. Php injectionnal egy lengyel srác.

Egy rossz űrlap volt a sikere titka.
29

DW?

Wabbitseason · 2007. Ápr. 13. (P), 14.00
Ennek mi köze van a Dreamweaverhez? Hiányos, rossz kódot bármilyen eszközzel össze lehet rakni.

Esetleg valami "server behaviour"-ról (vagy valami ilyesmi a neve) volt szó? Azokat én sosem használtam, a Dreamweaver nálam csakis "szövegszerkesztőként" szerepelhet, mert nem bízom más kódjában. Esküdt ellensége vagyok a Pear, Smarty és más hasonló "idegenszívű karvalykódoknak". ;)