ugrás a tartalomhoz

Bizonytalan időre szüneteltetjük az anonim hozzászólás lehetőségét

Hojtsy Gábor · 2006. Dec. 13. (Sze), 12.54
Az elmúlt napokban éreztük, hogy bizonyos automatikusnak látszó spam szerverek kóstolgatnak bennünket. Kis számú, teljesen különböző IP címről érkező furcsa spam hozzászólás érkezett az oldalra, amelyeket kézi úton töröltünk. Reméltük, hogy nem fajul el a dolog, azonban az utóbbi percekben megindult az automata roham a Weblabor ellen, és egy perc alatt száznál is több spam hozzászólást kaptunk. Ennek gyors elhárítása végett az anonim hozzászólás beküldést egyelőre kénytelenek voltunk kikapcsolni, így most a visszautasított próbálkozásokat kísérhetjük figyelemmel az adminisztrációs konzolon.

Spammerek a Weblabor ellen

Mivel a Weblaboron abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy eddig nem kellett a spam hozzászólások ilyen áradatával megküzdenünk, a rendszerünk nincs felkészülve ezek automatikus szűrésére. Amíg egy ilyen megoldást nem állítunk hadrendbe, az anonim hozzászólások lehetőségét nem fogjuk visszakapcsolni. Elnézést kérünk a kellemetlenségért, de a Weblabor élvezhető működéséhez most meg kellett tennünk ezt a lépést.

Előfordulhat, hogy hasonló okok miatt az anonim tartalombeküldést is korlátoznunk kell, erre egyelőre még nincs szükség.
 
1

Talán amúgysem kellene anoním user :)

virág · 2006. Dec. 13. (Sze), 13.50
Talán amúgysem kellene név nélküli felhasználó a fórumba :) De ez nem az én dolgom, ti döntiek el. Útálom a spammelőket...
2

Jobb ez így.

Patai László · 2006. Dec. 13. (Sze), 17.13
Jobb ez így szerintem.
3

szerintem is

Fekete Ferenc GDA · 2006. Dec. 13. (Sze), 17.59
szerintem is jobb így, nem hiszem, hogy hosszútávon ez problémát jelentene.
két legyet egy csapásra:)
4

Nem egyértelműen hátrányos a "bárki írhat" el

Dualon · 2006. Dec. 13. (Sze), 20.23
A témához is hozzászólva :) szerintem nem ennyire egyértelmű, hogy mi az optimális. Gondoljatok bele, ha Ti lennétek félszeg kezdők szárnypróbálgatásaitok elején, vagy elvhű nemregisztrálók, egy-egy kérdésért talán Ti sem akarnátok regisztrálni.
Másfelől meg persze ott van a tömeges beazonosíthatatlanság ("na most akkor melyik Anonymous-nak válaszoltam?"), meg az a minimális visszatartó erő, hogy egy névvel azért az emberek igyekszenek összeszedni magukat (noha ez sem egyértelmű, láttunk már itt is őrületes baromságokat regisztráltaktól).

Szerintem több az előnye annak, ha bárki írhat.

A spambotok elleni megoldásra pedig kíváncsi leszek, nemrég én is belefutottam a problémába (és szintén a nyílt üzenés lezárásával oldottam meg, szintén időlegesen).
5

Vegye a fáradtságot

Jano · 2006. Dec. 14. (Cs), 01.48
Ha valaki szívességet kér, segítséget szeretne kapni, akkor nyugodtan megtehet annyit, hogy rászánja azt az 1 percet a regisztrációra, hiszen a válaszadónak akár sokkal több ideje is rámehet egy korrekt válasz megoldására, megfogalmazására.

Ha valaki kezdő de van elhatározása, hogy tanuljon annak nem csak 1-1 kérdése lesz.

Van persze a valóban 1 kérdéses ember: akik csak amolyan egy délutános felindulásból akar oldalt összerakni mert a havernak is van aztán egy hét múlva inkább visszamegy a CS-hez időtöltés gyanánt. Na őket én nem bánom ha kiszűri a rendszer. Tipikusan olyanok akik csak a megoldást szeretnének látni: mit kell írni hova. Megérteni és utána járni pedig nem akar, nem fog. Ez nem probléma egyébként, csak az ilyeneknél teljesen felesleges erő pocsékolás egy szépen összeszedett válasz.
6

nem a hanyagokról beszéltem

Dualon · 2006. Dec. 14. (Cs), 10.42
Nem véletlenül a félénk, ill. elvű nemregisztrálókat emeltem ki.
Tényeink azonban vélhetően egyikünknek sincsenek, úgyhogy részemről nem írnám le újra a fentieket.
(Sum: nem egyértelmű, de sok "ártalmatlant" elzárna.)
7

Elvhű?

Jano · 2006. Dec. 14. (Cs), 11.34
Mit jelent az, hogy "elvhű" nem regisztráló? Milyen meggondolás vezet ahhoz, hogy valaki nem regisztrál?
8

Nagy testvér

pp · 2006. Dec. 14. (Cs), 12.47
Van aki nem szeretné, hogy egy öt évvel ezelőtti hozzászólása hozzá köthető legyen. ;)
9

nem baj:)

Fekete Ferenc GDA · 2006. Dec. 14. (Cs), 13.53
nincs mit tenni, ez hozzá tartozik, fel kell vállalni.

Az 5 évvel ezelőtti hozzászólásokról mindenki tudja, hogy már rég nem aktuálisak, azok alapján nem lehet megítélni senkit. Szóval továbbra is támogatom a kötelező regisztrációt.
10

kell-nem kell

virág · 2006. Dec. 14. (Cs), 14.27
Szerintem regisztrálni mindenki tud, ennyi tényleg elvárható valakitől. Néha olyan érzésem szokott lenni, hogy a már regisztrált felhasználók is előszeretettel írnak név nélkül :) Főleg ha kellemetlen-t kell beírni stb... (csak megérzés, mert a stílusról azért felismerni az embereket) Vagy csak lustaság? :D Így legalább ilyen sem lenne... Sőt, én azt szeretném egyszer megérni, hogy a "valós" nevével vállalja magát mindenki és nem álnéven írogat, nemhogy anonímként :)) Szebb lenne a net...legalább is +1 lépés lenne a szebb felé. talán.
11

mondjuk....

amonrpg · 2006. Dec. 14. (Cs), 16.09
Nekem mind1, hogy lehet-e név nélkül írni, avagy sem, én (amikor az informatika ördöge meg nem vezet) mindig belépve szólok hozzá.
Mondjuk a belépés-t akkor már meg is javíthatná az illetékes kollega, eléggé idegesítő, hogy rácsapok a belépés gombra, az oldal újratölt, de nem látszik, hogy én voltaképpen be vagyok lépve. Csak miután új oldalra navigálok.
13

egy állásponton vagyunk

Dualon · 2006. Dec. 15. (P), 08.44
Én is pont így gondolom: felnőttebb lenne az internet, ha mindenki nevét adná a kiberéletéhez. Vállaltam, vállalom én is (bárki minimális utánajárással kellően sokat megtudhat rólam), de ez továbbra is csak a mi véleményünk. :)

A névtelen anyázókra már én is gondoltam, de szvsz csak a legszánalmasabbak és a legamatőrebbek csinálják: villámgyors bukáshoz vezethet (statz+logz...).

(Szerk.: Elgépelés...)
15

Valamiért reg-ellenes

Dualon · 2006. Dec. 15. (P), 08.52
Elvhű alatt csupán annyit értek, hogy inkább nem ír valaki, mintsem hogy regisztráljon.
Gondolom látszik, hogy nem ilyen vagyok, én sem értek egyet a megfontolásaikkal, de még az előző 'legyen-e anonim hozzászólási lehetőség' hullámban, pont a Weblaboron olvastam először ilyen véleményeket, tehát ők egy példacsoport a regisztrációhoz kötött hozzászólások által érintettekre.
Sajnos a nevük "kérdéses". ,)
12

előnyök és várható eredmény

Hojtsy Gábor · 2006. Dec. 14. (Cs), 18.53
Szerintem is sok előnye van, ha bárki írhat, az pedig nem előnyös, hogy a Weblaboron nem lehet személyiséget kötni az anonim hozzászólásokhoz (ott megadott névvel és email címmel plusz esetleg webcímmel, ahogy máshol csinálják).

A kéretlen hozzászólásokat szűrni egy technikai dolog, amire rengeteg megoldás létezik a levélspamszűrés szerű dolgoktól (akismet) a szabály alapú megelőzésen (mod_security) át a felhasználói szintű emberi intelligencia vizsgálathoz (képi vagy szöveges captcha). Most sajnos emberi erőnk hiányában vagyunk, ami engem illet, én egyetemi félévet fejezek be éppen vizsgákkal, és egy musicalt mutatunk be egyidőben egy társulattal, úgyhogy sűrűek a napjaim. Én úgy gondolom, hogy idővel lehet majd újra anonim hozzászólást küldeni, és remélem ez nem lesz túl soká :) Ennél konkrétabbat most nem tudok mondani.
14

turing-tesztek

Dualon · 2006. Dec. 15. (P), 08.50
Köszönöm!

Azért kérdeztem a lehetséges megoldásokról, mert - amint említettem - épp aktuális nekem is a probléma, és egy olyan szűrőt igyekszem (ki)találni, ami teljesen felhasználóbarát, hozzáférhetőséget szem előtt tartja, és mégis kellően hatékony.
Ha eljutok hozzá (nálam is esik már egy ideje sűrűn a hó...), mindenképp írni fogok.

(Sok sikert a musicalhez! ^^)
16

captcha-t ne

Marcell · 2006. Dec. 15. (P), 11.43
Jajj, ilyen ne legyen, ezt eléggé utálom... :)

Maradjon inkább így minden, vállalja mindenki amit leír, ha meg nem akarja, akkor menjen valami kis proli oldalra nagyzolni névtelenül.
17

milyen kar

Kelemen Zádor · 2006. Dec. 15. (P), 16.44
...hogy az elvhu es/vagy a felenk nemregisztralok tabora elvbol es/vagy felelembol most nem szolhat hozza pont ehhez a temahoz...

:)
18

nem kár

Fekete Ferenc GDA · 2006. Dec. 15. (P), 16.54
szerintem nem kár. félelemből nem regel? kitől félnek?:)
19

:)

Dualon · 2006. Dec. 15. (P), 21.26
A lényeg, hogy Ti elvagytok a témán. :)
20

neszenektek

numen · 2007. Jan. 14. (V), 01.25
nesze most emiatt regeltem:D (najó, nem csak ezért)
21

ötlet

bvoneki · 2007. Jan. 14. (V), 12.18
Nekem volna egy olyan ötletem, amivel meg lehetne oldani az anonim hozzászólások védelmét a spamrobotok ellen: szerintem mindenkinek rémlik az a védelem bizonyos portálok/fórumok regisztrációjakor, hogy egy nehezen olvasható kódot kell tudni kiolvasni és beírni a mellette levő mezőbe. Ezt lehetne alkalmazni a névtelen hozzászólásoknál is szerintem.
22

diszkriminálunk?:P

numen · 2007. Jan. 15. (H), 00.28
ez diszkrimináció, mert megtagadja a hozzászólás lehetőségét azoktól, akik nem tudnak olvasni, illetve nem tudnak megoldani egy Turing-tesztet!

mondjuk szerintem egyelőre elég lenne max egy tucat kép, és akkor nem kéne olyan csúf eszközökhöz nyúlni, mint külön CGI csak ezért
23

és hogy kezeltétek le a bibit?

rrd · 2007. Jan. 18. (Cs), 11.57
Esetleg megírhatnátok, hogy mi lett a megoldás, szerintem előbb - utóbb sokunk fog ilyen problémába botlani.
24

itt még sehogy

Hojtsy Gábor · 2007. Jan. 18. (Cs), 14.03
Itt még egyelőre nem lehet anonim hozzászólni vagy fórum témát indítani. A Drupal.hu-n kísérletezünk a szöveges captcha modullal, ami abban a formában viszont csak Drupal 4.7-hez van, így a Drupal.hu frissítését is egyelőre hátráltatja az, hogy nem érhető el Drupal 5-höz. Itt a Weblaboron pedig az a gond, hogy Drupal 4.6-ra sem érhető el a szöveges változat, backportolni pedig már nincs értelme, miközben az 5.0-ásra frissítésen dolgozunk.

A mod_security-ról hallottam hideget is meg meleget is azoktól, akiktől érdeklődtem, így nem került be az arzenálba végülis.
25

egyszerű megoldás

rrd · 2007. Feb. 9. (P), 16.52
Lacy adott egy egyszerű ötletet. A hozzászólás után a modul kiír szöveggel egy kétjegyű számot, ezt kell a usernek hitelesítés gyanánt beírnia.