ugrás a tartalomhoz

Használjunk mikroformátumokat!

Bártházi András · 2006. Dec. 7. (Cs), 18.09
Használjunk mikroformátumokat weboldalunkon! Hogy mik ezek? Volt már róluk szó, de íme egy rövid összefoglaló. A mikroformátumok mögött semmi különös nem áll, embereknek szánt és megjelenített információk egységesített leírási módját jelöli. Naptár bejegyzések (adott esemény címe, dátuma, helye), önéletrajzok, ismerettségi kapcsolatok, címkék, és sokminden más standard leírási módját adják meg. Eddig nagyrészt láthatatlanok voltak, most viszont készült pár logó, melyek segítségével jelölhetjük, hogy ezeket használjuk.

A mikroformátumokról a legtöbb információt a saját weblapjuk gyűjti össze, a microformats.org. Ahogyan az RSS igy lassan terjedt, a mikroformátumok sem a gyors terjedésükről híresek, főként mert hiányoznak azok az alkalmazások, melyek ezeket kezelni lennének képesek. Azaz ez annyira nem is igaz: számos alkalmazás támogatja például a hCard névjegykártya formátumot, vagy ugyanígy a hCalendar naptárbejegyzés formátumot, és bizony a nagyok is elkezdték támogatni őket.

Bár egyelőre még itt a Weblaboron is megoszlottak a vélemények a mikroformátumok hasznosságáról, én mindenképpen mellettük tenném le a voksomat, hiszen egy mind a felhasználók felé, mind pedig a robotok felé egységes módon értelmezhető leírási módot kínálnak. Ha te tettél már közzé információt mikroformátumot használva, tedd közzé azt, mutass példát!
 
1

jó lenne!

virág · 2006. Dec. 8. (P), 08.33
Jó lenne ha elterjednének, sokan még mindig attól rettegnek, hogy az előre definiált formátumok megkötik a kezüket és nem lesznek szabadok, ezért mindig mindenre, amit már 1000x megcsináltak új formátumokat és struktúrákat akarnak kiagyalni. Legtöbbször anélkül, hogy átnéznék van-e valami szabvány megoldás, vagy okos ötlet. Pl. ha valaki megnézi a hCard profilját, akkor láthatja, hogy mennyire jól át van gondolva: http://microformats.org/wiki/hcard-profile

tényleg okosabbnak kéne lennünk és használni a jó dolgokat.