ugrás a tartalomhoz

A Flashre támad a Microsoft

Bártházi András · 2006. Dec. 5. (K), 23.52
A Microsoft közzétette a WPF, azaz a Windows Presentation Foundation úgynevezett Everywhere verziójának CTP, azaz előzetes bemutató verzióját (még nem végleges nevek). A WPF leánykori neve ha jól tudom az Avalon volt, és körülbelül a XAML leírónyelv és a hozzá használható .Net-es programozási nyelvek együttesét jelentette, jelenti. Az Everywhere jelentése az, hogy ez a technológia kilép a Windows és .Net világából, és a böngészőkben is elérhetővé válik, mindenhol. A "mindenhol" jelentése: Windowson és Mac OS X-en, Explorer, Firefox és Safari alatt. Nézzük, miért írtam, hogy ezzel támad a Microsoft.

A WPF/E mindent hoz, ami a Macromedia Flash-sel való versenyt illeti, első ránézésre sok ponton kínál többet és jobban, mint a Flash. Egyrészt a böngészőben futó JavaScript tudja befolyásolni a megjelenést (szemben az ActionScripttel, ami a böngészőtől elszeparálva fut), így direktben kihasználhatjuk a már létező JavaScript függvénytárak funkcióit (AJAX és hasonlók). Másrészt le tud játszani WMV videókat (és WMA, MP3 hangokat), azaz könnyen be tudunk ágyazni segítségével weblapunkba videót. Végül nagyon egyszerűen lehetővé teszi látványos effektek elérhetőségét, minden nagyobb szaktudás nélkül.

A WPF keresőbarát megoldás is, mivel a XAML gyakorlatilag XML tartalom, így a benne foglalt szövegeket a keresők le fogják tudni indexelni, szemben a Flash tartalmakkal, melyeket a nagyobbak elvileg ugyan leindexelnek, de ennek ellenére sem nagyon látni ilyen jellegű tartalmakat az élre törni.

Az egészben a szép, hogy egy 1.1MB-os fájlt kell letöltenünk mindehhez, s egyből működőképes a dolog. Ebbe az 1.1MB-ba elég sokminden belefért, a XAML értelmező, animációs réteg és a WMV/WMA/MP3 dekódereken kívül még egy CLR (~.Net virtuális gép nyelve) értelmező is, azaz a böngésző plugin gyakorlatilag még C# és VB.Net kódokat is tud futtatni. Ahogyan a Flash, ez a plugin is az első ilyen tartalmat szolgáltató oldal látogatásakor "automatikusan" (pár klikkre) letöltődik, és kb. egyből működőképes is.

A Microsoft rövidesen fejlesztő (és rajzoló, tervező) eszközök garmadáját fogja kiadni, melyek erre a platformra képesek tartalmat előállítani, így minden bizonnyal elég nagy lendülettel fog a piacra robbani a WPF és a WPF/E. Igazán támogathatná a Linuxot is az eszköz, mert akkor teljesen nyugodt szívvel ajánlanám az ismerkedést. Így is ajánlom persze, mert egy rendkívül érdekes technológia próbálható most ki ezzel, de azért figyeljünk oda, hogy a neve ellenére sajnos korántsem mindenhol elérhető. Például a Flash-sel szemben mobiltelefonokon, és olyan alternatív eszközökön, mint a PDA-k sem. Azt, hogy ez mekkora veszteség, ki-ki döntse el persze maga.

Bővebb infó:

Lábjegyzetként még hozzátennék annyit, hogy túlzottan nem ismerem az MS technológiákat, így ha valaki okosabb, javítson ki nyugodtan.
 
1

idővel...

Anonymous · 2006. Dec. 6. (Sze), 01.34
Szerintem idővel elérhető lesz majd linuxra is, mint a flash. Legalább is
bízok benne. Ha más nem, a Novell léphetne az ügy érdekében.

Hogy mobil eszközökre lesz e azt nem tudom, de erős a gyanúm,
hogy a rendszerigénye elég nagy lesz, így nem piztos, hogy csak
a portolás szab majd határt.

Kíváncsian várom mi lesz.
2

sok idő...

Bártházi András · 2006. Dec. 6. (Sze), 01.51
Hát, egyelőre nem is tervezik, így biztosan sokáig fog tartani a dolog. Szerintem nincs a Flash-nél nagyobb erőforrásigénye, maximum a valóban erőforrásigényes grafikai megoldásokat illetően. Már csak a helyzetet illetően is kíváncsi vagyok a Linuxos fejleményekre ;), de az MS szerintem csak nyerne vele, ha kiadná oda is. Azt mondjuk el tudom képzelni, hogy míg Windows és Mac OS X alatt lehet építeni egy tutira ott levő grafikai megjelenítő rétegre, addig Linux alatt nem lenne ilyen egyértelmű a helyzet, és emiatt technikai problémák felmerülhetnek, de legalább írják ezt le hivatalosan is. ;)
6

sok idő?

js · 2006. Dec. 7. (Cs), 18.06
Már a leírásban benne van a megoldás: CLR kell hozzá, és fut. Nos, CLR van linuxra is (a Mono project számos platformra elérhető). CLR-ben nincs green thread, szóval annak mennie kell. A böngészőt meg támogatja, szóval nagy probléma nem lehet.
7

MS kiadási ciklus a sok idő

Bártházi András · 2006. Dec. 7. (Cs), 19.44
Ezt az egészet még ki kéne adni, egyelőre egy előzetest kaptunk, amolyan béta verziót. Valószínűleg csak jövő év elején jön ki valamikor hivatalosan is. Aztán ha feltesszük, hogy a következő verzióba beleveszik, ez mindenképpen az év második felét fogja jelenteni, ha nem az év végét. Az lehet, hogy a Mono létezik, de tudtommal a Microsoft eddig nem nagyon vett róla tudomást, nem hogy még fel is használná valamire. :) Plusz a licencelését nem teljesen tudom, hogy milyen, de ha GPL, akkor a teljes kódot ki kéne adnia GPL-lel. Azért jobb talán egy kicsit a helyzet, mert most nagyon összebarátkozott a Microsoft a Novellel, a Mono fejlesztőjével, de mivel az okokat nagyon nem ismerjük, így végülis nem túl tiszta, hogy ez a Mono kapcsán mit is jelent.
3

Mobil és PDA

EdgarPE · 2006. Dec. 6. (Sze), 08.10
A klasszikus .NET-ben igencsak komoly hangsúlyt kaptak a mobil alkalmazások. Sőt a Microsoft stratégiájában fontos szerephez jutnak, hiszen saját oprendszerük van a mobil eszközökre ami persze piacvezető.

Szóval ha ez az "izé" tényleg tud C# kódot futtatni akkor nagyon csodálkoznék ha nem portolnák mindenféle kütyüre ami elfér a zsebben.

Egyébként meg nagyon kiváncsi vagyok mit is fog tudni, mennyire terjed el. Jó lenne látni egy SEO-frendly Flash klónt :)

Itt egy cikk arról hogy az M$ Windows számára miért konkurencia maga a Web. Úgy tűnik ezzel próbálja a cég megvetni a lábát és nélkülözhetetlenné tenni magát a weben. Kiváncsi vagyok sikerül-e nekik.
4

a PDF-et is lenyomná, ha már megvan :)

Hojtsy Gábor · 2006. Dec. 6. (Sze), 10.32
A sztori szerintem körülbelül úgy fest, hogy a Windows Vista kifejlesztése közben a webes dolgokból (és korábbi desktop eszközökből - Mozilla XUL, Glade XML) tanulva szétválasztották a kódot a deklaratív felület leírástól. így sikerült bevezetni a XAML-t. Namost ebben nagyon szépen le lehet írni animációt, tipográfiailag korrekt szöveget, az értelmezőjük tud tördelni, videó beágyazást kezelni, stb.

Ezzel elvileg kényelmesebben fejleszthetőek desktop alkalmazások (azért még meg kell jelenniük a céleszközöknek, ez egy kis időbe telik). Ráadásul rájöttek, hogy egy PDF-verő formátumra is alkalmas a dolog (korábban Metro, most XML Paper Specification, azaz XPS). Ráadásul rájöttek, hogy ugyanezt a webre is lehet tenni, és (legalább) az Internet Explorerbe ágyazva szép kis formában futtatni.

Tehát én úgy látom, hogy csináltak egy általánosabb technológiát, aminek a konkrét felhasználási területeit is igyekeztek lefedni megvalósításaikkal.
5

XML

Anonymous · 2006. Dec. 6. (Sze), 21.38
Sztem az XML egy elég épkézláb megoldás. Legalábbis annak tűnik. Persze, az is kérdés, hogy mennyibe kerül a szerkesztőeszköz. De mivel XML, lehetségesnek tartom, hogy lesznek hozzá külsők.

Ha pl. ingyenesen piacra dobna egy eszközt ehhez, akkor amint lehet, ezt használnám.