ugrás a tartalomhoz

Közeleg a Firebug 1.0

Bártházi András · 2006. Dec. 6. (Sze), 00.25
A Weblaboron nem szoktunk nem végleges verziókat bemutatni programokból, de a Firebug esetében most kivételt teszek, két okból. Egyrészt, mert ez az eszköz megérdemli, másrészt pedig azért, mert már jelen állapotában is kiválóan használható. Legutóbb is, amikor írtam róla, csak jót tudtam, s most ez másképp lesz, de nem azért, mert hogy rosszat tudnék írni róla, hanem azért, mert nincs sok időm jót írni. :) (Aki nem tudja, hogy miről szól ez a bejegyzés, és webfejlesztő, gyorsan kapja össze magát!)

Mindenekelőtt a projekt jelenéről, az 1.0 kiadás körüli eseményekről nem árt egy kicsit írni. A kiterjesztés fejlesztője, Joe Hewitt szeretne egy teljes embert beállítani a projekt mögé, ezért felmerült benne, hogy fizetőssé teszi az alkalmazást. Az erre érkezett kismillió hozzászólás hatására azonban úgy tűnik, hogy meggondolta magát, és a támogatói modell mellett döntött, remélve, hogy a lehetőségeken felbuzdulva a fejlesztők hada így is hozzájárul majd a további fejlődéshez. A kód egyben nyílt forrású is, így aki akar, az nem csak pénztámogatást, de kódtámogatást is adhat. A kiterjesztés annyira jó, hogy arra buzdítok mindenkit: ha van rá lehetősége támogassa Joe munkáját valamennyivel.

Pár szóban összefoglalnám a kiterjesztés újdonságait is, de a legegyszerűbb az, ha a képekkel illusztált weblapon saját magunk nézünk körbe, mivel rengeteg apróság is van. Kezdem: most már egy új ablakba emelhetjük ki az eddig a böngésző ablakban helyet foglaló kiterjesztést, mely a több képernyővel rendelkezők álma volt eddig. Megjelent két JS könyvtár, az egyik azt oldja meg, hogy a konzolra küldött üzeneteinken ne halljanak el azok a böngészők, melyekre nincs telepítve a kiterjesztés (azaz az összes nem Firefox, és a "szűz" Firefox), továbbá egy másik, mely a konzolt nem Firefox böngészőkön is elérhető teszi. Bár ez utóbbi limitált modell, de még így is nagyon-nagyon sokat fog segíteni. Az oldal HTML-jének élő szerkesztése immáron lehetővé vált: új tulajdonságokat adhatunk az egyes elemekhez, vagy akár módosíthatjuk, eltávolíthatjuk azokat. Ha azt tartja kedvünk, az oldal egy részletét kijelölve, szabadon szerkeszthetjük annak HTML forrását. A CSS szerkesztése kapcsán is hasonlóan kellemes a helyzet: rendkívül kézreálló módon módosíthatjuk, a hatást azonnal meg is szemlélve. Aztán van itt még a böngésző hálózati kommunikációját nyomon követő sáv, mely idősíkon ábrázolja, hogy a konkrét oldalelemek letöltése mikor kezdődik, és mennyi ideig tart. A JavaScript hibakeresés is rengeteget fejlődött, immár feltételes töréspontokat is elhelyezhetünk, illetve mérhetünk, vizsgálódhatunk kedvünkre.

És van még sokminden más. Látogatás. Adomány.
 
1

firebug, iebug

ratson · 2006. Dec. 6. (Sze), 12.29
maximálisan egyetértek az András által leírtakkal, mindemellett megemlíteném hogy eddig is létezett "nem firefox böngészőkkel is működő konzol" pont az ő fejlesztésében, köszönet érte.
ez a kiterjesztés a firefox alatti fejlesztést extrém módon megkönnyíti, viszont annál nagyobb a bosszúsága az embernek amikor más (ie) browser alá kénytelen debuggolni. készüljetek fel rá ;)
2

bugfire

Patai László · 2006. Dec. 21. (Cs), 11.38
András cikkére felbuzdulva, gondoltam kipróbálom. NAGYON jó! Köszi :)