ugrás a tartalomhoz

Megérkezett a PHP 5.2.0

Heilig Szabolcs · 2006. Nov. 2. (Cs), 23.46
Régóta ácsingóztunk erre a mérföldkőre, az első RC július végén jelent meg. Azóta már az RC6 is napvilágot látott. A mai nappal a maratoni várakozásnak vége. A tükörszerverekre kedd óta elkezdtek kiszivárogni az új kiadás forrás- illetve win32 telepítőcsomagjai. A PHP háza táján hagyományosan a csütörtök a "release" nap. Most sem történt ez másképp...

Hogy mit is kapunk ezzel a nagy változatszám ugrással (a tengernyi hibajavításon és a néhány optimalizáláson túl)? Beépítésre kerülnek eddig csak PECL-ből ismert kiterjesztések: JSON, ZIP, Input filtering. Mindhárom név beszédes, de abban talán nincs vita, hogy a legutóbbi a legfontosabb. Ezzel a beépített és alapértelmezésben bekapcsolt kiterjesztéssel egy mindig rendelkezésre álló és dokumentált eszközkészletet kap minden fejlesztő, amivel viszonylag fájdalommentesen megoldható a bemeneti paraméterek egyszerű kordában tartása a biztonság érdekében. Ráadásul a PHP terjesztéssel eddig is együtt csomagolt függvénykönyvtárak, mint amilyen az SQLite is, frissítésen estek át.

A most bevezetésre kerülő DateTime és DateTimeZone osztályok használatával az időműveletek és az időzónák kezelése válik egyszerűbbé. A Microsoft által bevezetett "httpOnly" sütik beállítása is lehetséges lesz mostantól. Az ilyen jelzéssel ellátott sütik tulajdonsága, hogy JavaScript-ből nem olvashatók. Persze ennek a teljeskörű támogatására a böngészőprogramok részéről még várni kell.

Még egy izgalmas játékszer érkezik az 5.2-es vonallal, mostantól nem jelent problémát annak megjelenítése, hogy hol tart éppen az aktuális a fájlfeltöltés. Érdemes frissíteni.
 
1

Upload progress

Heilig Szabolcs · 2006. Nov. 5. (V), 02.43
Egy példa a használatra, és példa forráskód.
2

Upload progress

Anonymous · 2006. Nov. 5. (V), 19.34
Szia, a fenti példánál a forráskód linkje megegyezik az előtte lévő linkkel.
3

Majdnem...

Heilig Szabolcs · 2006. Nov. 6. (H), 11.16
Egy s betű a végén azért a másodiknak mégiscsak van. Nagy különbség. :)