ugrás a tartalomhoz

RSS-t az átlagfelhasználónak!

Bártházi András · 2006. Szep. 4. (H), 09.38
Az RSS (és Atom) használata hazánkban még nem igazán számít elterjedtnek, közös felelősségünk lehet, hogy elterjesszük azt - a megrendelőnek is lehet ilyen igénye, csak nem biztos, hogy tud róla. Ha az RSS elkészült, akkor még egy olyan komoly feladat van előttünk, melyet a legtöbben kihagynak, avagy el kell valahogy juttatni az információt a látogatóhoz: hahó, itt van ám ilyen is. A kulcsszavak: ikon, XSLT, JavaScript, RSS olvasó lehetnek.

Mindenekelőtt valahogy jeleznünk kell a felhasználó felé, hogy az oldalhoz tartozik RSS tartalom. A legalapvetőbb dolog az kell hogy legyen: az oldal fejlécébe betesszük az erre való jelzést, mely mindennek mondható, csak bonyolult fejlesztésnek nem:
<link rel="alternate"
     type="application/rss+xml"
     title="Saját RSS tartalmam" 
     href="http://example.com/rss"
/>
Ez több dolog miatt is fontos: egyrészt a modern böngészők - már az Internet Explorer 7 is ezt észreveszik, s egy kis ikonnal jelzik jellemzően a címsorban, hogy van egy ilyen lehetőség. Másrészt az RSS olvasók egyik fontos funkciója az úgynevezett autodiscovery, mely a weblap címének beírásakor többek-között ezt a jelzést tudja kihasználni az RSS megtalálására.

Ha a felhasználó böngészője nem támogatja az RSS tartalmak felfedezését, akkor nekünk kell közbelépnünk. Helyezzünk el egy ikont az oldal egy kiemelt helyén, ne túl zavaróan, de jól feltűnően. Az Encytemedia kialakítója ezt kifejezetten hangsúlyosan tette meg, vérmérséklettől függően lehet ugyanilyen hatásos, vagy egy kicsit diszkrétebb megoldásokkal próbálkozni. Mivel az RSS segítheti a marketinget, a visszatérő látogatók megjelenését az oldalon, ezért fontos lehet a hatékonyság.

Ha a látogató észrevette, hogy "van itt valami", és rákattint az RSS linkjére, vagy egyszerűen csak megadja neki az ismerőse, akkor egy nem túl barátságos két fogja fogadni. A böngészők alapból az XML forrását mutatják meg (jó esetben legalább színezve azt), mely egy webguru számára ugyan kiválóan olvasható, de egy átlag felhasználó számára alig haladja meg a kriksz-kraksz fogalmát.

Három megoldást ismerek. A Weblaboron JavaScript segítségét vettük igénybe: a linkre kattintva az RSS-hez jutást megakadályozzuk, s egy tájékoztató oldalra dobjuk a felhasználót. A jobb egérgomb, link másolása így továbbra is működik, de a látogató nem a konkrét RSS forrással fogja szembetalálni magát, hanem egy kis tájékoztatóval, hogy mi ez az egész. Ami azért kiemelten fontos, mivel sokan egyáltalán nem tudják, hogy mire jó ez az egész, de ha leírjuk, meg fogják szeretni.

A második megoldás, hogy nem teszünk semmit, várunk a böngészők fejlődésére. Jelen helyzetben szerintem nem a legjobb ez a megoldás, bár a helyzet bíztató: konkrétan az IE7 és a Firefox 2.0 is tájékoztató üzenettel, az RSS tartalmának megmutatásával fogja elkényeztetni a felhasználót. Ez minden bizonnyal sokat fog javítani az áltag helyzeten, bár a következő javasolt megoldást elrontja.

Végül egy technikai lehetőség, hogy az XML fájlokhoz, s így az RSS-hez is, hozzá tudunk rendelni XSLT fájlokat, melyek a tartalom transzformációja után azt olvasható formában, akár leírással kiegészítve tudják megjeleníteni annak tartalmát. Erre egy kiváló példa a Feedburner megoldása, például a Techcrunch RSS-ével: http://feeds.feedburner.com/Techcrunch. Rövid leírás, egy link hosszabb leírásra, logó megjelenítése, web alapú RSS olvasókra feliratkozások támogatása - el vagyunk kényeztetve. Sajnos a böngészők beépített megjelenítője ezt felülbírálja majd a saját megoldásával, de amíg nem jelennek meg ezek, mindenképpen egy hasznos megoldásról lehet szó. A konkrét megoldás az XML fejléc után közvetlenül a következő sorokat betenni:
<?xml-stylesheet
  href="rss_to_html.xslx"
  type="text/xsl"
  media="screen"?>
<?xml-stylesheet 
  href="rss_html_stylesheet.css" 
  type="text/css"
  media="screen"?>
Végül egy félmegoldást is megemlítenék, mely akkor válik igazivá, amikor nem helyettesíti, hanem kiegészíti az előzőket: linkeljünk olyan online RSS olvasókra mint a Netvibes, vagy a Google speciális címlapja. Megfelelően paraméterezve az RSS hozzáadódik ezeknek az oldalaknak a tartalmához, s nem csak egy új RSS olvasót szereztünk, de bemutattunk a felhasználónak egy kiváló lehetőséget az RSS tartós befogadására is.

Az első bekezdésben belinkelt bejegyzésében Konrád több lehetőséget is megemlít RSS tartalomra - a technológia ugyanis nem csak az egyszerű hírek terjesztésére alkalmas. Gondoljuk végig, hogy az általunk készített oldalakon, illetve az azokon zajló folyamatokban során milyen információk keletkeznek, s ezeket ha nem sértenek üzleti titkot, akkor osszuk meg minél szélesebb körben. A felhasználók értékelni fogják. Fejlesztőknek pedig jól jöhet TODO listájuknak, SVN commitjaiknak, Apache és más különféle logok feldolgozási eredményények figyelése - és azt hiszem, hogy ebben a felsorolásban még elég szegényes is volt most a fantáziám.

RSS-t Magyarországnak!
 
1

Nagyon tetszik, feltettem a linket

Nagy Gusztáv · 2006. Szep. 4. (H), 10.20
az oldalamra. Érdekes, hogy pont tegnap éjszaka fejeztem be az RSS generálást, és pont kapóra jött ez az ötlet. A klikkelésre szimpatikus az RSS-t leíró JavaScriptes ugrás, ha lesz rá időm, megcsinálom diszkréten :)
3

"lopd el", pardon, használd a weblabor megoldását :)

zsepi · 2006. Szep. 4. (H), 13.11
A klikkelésre szimpatikus az RSS-t leíró JavaScriptes ugrás, ha lesz rá időm, megcsinálom diszkréten :)

Sok időt szvsz nem igényel - a weblaboros megoldás a linkRSSToExplanation függvényben rejtőzik :)
8

Tetszik a megoldás

Nagy Gusztáv · 2006. Szep. 4. (H), 21.19
Egyenlőre még emésztem :)
2

RSS screencast: videó OSX-es RSS kezelésről

Jano · 2006. Szep. 4. (H), 11.04
Xorp blogon jelent meg pár napja egy rövid videó ami a Safari beépített és egy külső RSS olvasó a Vienna használatának alapjait mutatja be.

(Sajnos nem találtam bejegyzéshez közvetlen linket, csak naponkénti linkelés van, és aznap a szerző nagyon aktív volt, kéretik lejjebb srcollozni.)

Xorp RSS screencast
4

Talán így

Balogh Tibor · 2006. Szep. 4. (H), 13.12
Xorp RSS screencast
Az id-t is lehet használni hivatkozáshoz.
5

a megrendelő igénye

bandi · 2006. Szep. 4. (H), 13.58
a megrendelőnek is lehet ilyen igénye, csak nem biztos, hogy tud róla

:-)
tökéletesen igaz, akkor van a baj, ha ezt szeretnénk a tudtára adni
6

A marketing ellensége

Dob · 2006. Szep. 4. (H), 15.22
> Az RSS reader szerintem pont a marketing ellensége. A normális rss
> olvasók nem jelenítik meg a reklámokat, bannereket, popupokat stb,
> hanem csak a releváns tartalmat. Szóval, aki abból él, hogy
> hírdetésekkel van tele az oldala, azok az rss-be ne rakják bele az
> egész tartalmat, mert akkor a kutya sem fogja megnézni az oldalukat
> (lásd pl comment.com).

> Továbbá: most már nagyon sok mindennek van RSS-e, amivel tényleg
> nagyon frankón lehet bánni. PHP-hez már van pár kész script ami
> ezeket olvassa, elemzi stb... Pompás délda a Flickr.com RSS-e, ami
> képek src-jét tartalmazza. Az oldal támogat pár blogmotort, ami
> képként kirakja az rss-t (mindenféle featurákkal), de saját magad is
> egyszerűen felrakhatsz egy php kódot, ami kiszedi az első 3 kép
> url-jét és megjeleníti. Ezt én használom, és igen jó.
7

Semmiképp sem a marketing ellensége

Bártházi András · 2006. Szep. 4. (H), 15.36
Amit te írsz, az az, hogy a reklám, és ezáltal a bevétel ellensége. Amit én, hogy magát a weblapodat tudod marketingelni az RSS használata által. Az RSS egy cég életében (ha okosan használja), pont hogy bevétel növekedést jelent. Nézzünk például egy áruházat. A legfrissebb termékekről közzétesz egy listát, a termék nevével, az árával és az adatlapjának linkjével. Ugyanezt teszi az éppen akciós termékekről. A cég ingyen jut reklámfelülethez az RSS kapcsán, hiszen az érdeklődők fel fognak iratkozni rá. Lehet azt mondani, hogy viszont így látogatóktól esik el a honlapján amit elvileg szintén megnéznének az érdeklődők gyakran, de valójában az így okozott veszteség sokkal kisebb a technológia által hozott nyereségnél.

Ahogy a Flickr kapcsán írod is, pont az a helyzet, hogy integrálod a honlapodba a szolgáltatást, ezzel gyakorlatilag egy reklámfelületet adva számukra. A látogatóid meg fogják ismerni a márkát, meg fogják nézni a honlapjukat, ezzel versenyelőnyhöz jutnak a konkurens képmegosztókkal szemben.
9

cím?

Joó Ádám · 2006. Szep. 5. (K), 21.28
Nem a vesszőparipám a dolog, de én az átlagfelhasználót is egybe írnám :)
10

RSS terjesztése, népszerűsítése

Anonymous · 2006. Szep. 9. (Szo), 23.46
Egyrészről nem látom komoly akadályát ennek. Szerintem megfelelő "hívószavakkal", szóképekkel, tehát egy kis kreativitással ez megoldható. Mire gondolok? Az RSS-ikon mellé feltüntetjük, hogy: webhely összefoglaló/kivonat/aktuális, vagy webhely 1-perces (a la Örkény) vagy ilyesmi.
Vagy valami szlogen-féle marketingdumcsit is írhatunk hogy: RSS, a Te olvasatod! Kicsi az RSS, de erős! :) Na jó, abbahagyom, de azért ugye, értitek?!
Tehát az ilyen lehet, hogy többet ér, mint egy újabb "Mire jó az RSS"-link, amit nem biztos, hogy meglátogat az ember.
Persze, egy kényelmesebb, gyorsabb technikai megoldás is célhoz vezethet az RSS-ek elolvasásához és arra való feliratkozáshoz. Bizonyára a böngészők előbb-utóbb ezt már integrálva tudni fogják.
Másrészről, nem biztos, hogy annyira kell nekünk az RSS. Persze, ahogy mondtátok, egyes tipusú webhelyeknél ez jó, hasznos, sőt kivánatos. De másoknál viszont csak az aktuális RSS-mánia lecsengését érzékelem: hú, de tuti ez az "RSS-kapszula"-történet, én is csinálok egyet a lapomra.
Meg persze embertípustól is függ, hogy szereti, vagy nem szereti ezt a fajta információközlést. Én pl. nem olyan sok lapot nézegetek egyszerre, meg időt is szánok rá, és különben is szeretem vizuálisan látni, kontextusban a cikkeket, egyéb információkat. Mások számára, akiknek kevés idejük van és sok információt kell átbogarászniuk, biztosan hasznos!
Apropó, RSS! Üdvözlök mindenkit a szemantikus web birodalmában! Ugyanis az RSS az egy RDF-alkalmazás.
Még annyit, hogy talán az RSS-t manapság elég egyoldalúan csak hírkivonatok leközlésére használják, az meg eme technológia kárára lehet, hogy már most van jónéhány verziója, variánsa.
11

India

yaanno · 2006. Szep. 14. (Cs), 09.00
Egy indiai php fejlesztő honlapján olvastam korábban, hogy náluk valamely bíróság ítéleteit így teszik közzé (ha nyilvános) - mármint rss feedben; sajnos nem sikerült megtalálnom ezt a feedet, de ettől még eredeti az ötlet.
Új Zélandon viszont több "önkormányzati" weboldal tényleg rss-ben publikálja a helyi híreket.
12

.XML "látja" a css-t .RSS nem ismeri fel

Szelev71 · 2006. Nov. 4. (Szo), 20.46
Sziasztok!

Már lassan egy álló napja próbálkozom, hogy a külső css fájlban lévő formázást használja az rss kiterjesztésű fájlom. Ameddig a "tartalom" fájl kiterjesztése xml, addig a Firefox, IE6 szépen formáznak, ahogy kell. Amikor átnevezem rss kiterjesztésre, akkor minden formázás, sőt a fájl megjelenítése sem megy simán. Vagy jegyzettömbbe akarja tenni, vagy csak letölteni engedi a FF és IE6 is. Feed readerek szépen olvassák az rss végűt is. Más honlapok formázott rss-e pedig szépen megjelenik, mintha xml lenne.
Feltehetőleg valami egyszerű, alapdologot kellene állítani, de nem tudom mi lehet a baj.
Ebben kérnék segítséget, ha valakinek van ötlete!
Köszi,
Szelev
13

Content-Type fejléc

attlad · 2006. Nov. 4. (Szo), 21.15
Valószínűleg a rss kiterjesztéshez nincs hozzárendelve a megfelelő MIME típus a webszerverben.

Mindig a megfelelő Content-Type fejléccel kell küldeni a tartalmat a böngészőnek hogy tudja kezelni és ne legyenek problémák.

Content-Type-ról: http://www.google.com/search?hl=en&q=http%20content%20type
Fejlécek ellenőrzése: http://www.google.com/search?hl=en&q=firefox%20tamper%20data
Milyen típus kell neked: http://www.google.com/search?hl=en&q=rss%20mime%20type
Apache megoldás: http://www.google.com/search?hl=en&q=apache%20mime%20types
PHP megoldás: http://www.google.com/search?hl=en&q=php%20header%20content-type
14

Content-Type fejléc

Szelev71 · 2006. Nov. 5. (V), 09.49
Nagyon köszönöm attlad!
Már állok is neki átnézni, tanulni a témát.
15

Content-Type fejléc

Szelev71 · 2006. Nov. 5. (V), 12.09
Köszi még egyszer!

Hosszas laikus kutakodás után ez lett a megoldás: (előtte hosszasan próbálgattam, hogy talán az rss fájlba írt megfelelő sor(ok) elég lesz)

A valami.rss fájl könyvtárába tettemm egy .htaccess fájlt a következő tartalommal:

AddType application/xml .rss