ugrás a tartalomhoz

Újdonságok a böngészőkben

Bártházi András · 2006. Már. 26. (V), 10.43
A reggeli "újságolvasás" közben ma két érdekes technológiára leltem, melyek akár jelentősen befolyásolhatják majd böngészési lehetőségeinket. Az egyik egy digitális névjegykártya beépítése a böngészőbe, a másik pedig a "mikroösszegzések" lehetősége, mely a gyors információnyerés lehetőségét kínálják.

Az első dolog, az InfoCard technológia egy kicsit még homály számomra, mivel igazából sajtóanyagokból táplálkozik a tudásom. A marketingszöveget lefejtve egy olyan megoldáson dolgozik a Microsoft, mely az Internet Explorer 7 része lehet, s segít identitásunk ellenőrzésében a weblapok számára - s azt írják fordítva is működőképes lehet, s megvédhet az adathalász oldalaktól.

A megoldás körülbelül úgy működhet, mint a KDE Wallet, azaz nyilvántartja jelszavainkat egy központi helyen, azonban talán annyival lehet több, hogy mindezt digitális aláírásokkal teszi, hitelesítve mind engem, mind pedig a weblap tulajdonosát, akinek ki szeretném szolgáltatni az adatot. Az elképzelés szerint kontrollom lesz afelett, hogy kinek adom ki az információt, s kinek nem. A Microsoft a Firefox és Safari fejlesztőkkel is felvette a kapcsolatot a megoldás beépítéséről. Általában az InfoCardról Kim Cameron blogjában lehet olvasni egy kicsit többet (érdekesség, hogy például létezik már WordPress plugin is az InfoCard bejelentkezéshez).

A másik, a mikroösszegzések, egy jóval kézzelfoghatóbb ötletet vázol fel. A lényege, hogy az oldaltulajdonosok egy egyszerű leírónyelvet használva kiemelhetik a legfontosabb információmorzsát, -morzsákat az oldalukról. Ezeket utána a böngésző (vagy bármilyen más "ágens") feldolgozhatja, s kinyerheti azt az oldalból.

A firefoxos megvalósítás(i javaslat) azt teszi lehetővé, hogy a könyvjelzőink között az oldal soha nem változó címe helyett ezt az információt jeleníthessük meg. S hogy mire jó ez? Egy példában tőzsdeinformációk, könyv árak kinyerésének lehetőségét mutatják be. A dolog másik fele, s ez talán még érdekesebb: a felhasználó is egyszerűen definiálhatja, hogy mely információ érdekli őt a legjobban az oldalról, így lehetővé téve, hogy gyorsan fejlődjön ez a technológia. Képzeljük el, hogy ha nincs RSS hírforrása egy weblapnak (például: Index.hu), pár kattintással mégis könyvjelzőnk a címlapsztorit tudja megjeleníteni. Egy másik lehetőség, ha egy online árverésen veszünk részt, s követni szeretnénk, hogy hol tart a licitálás.

Ezeken kívül is biztosan vannak még érdekes alkalmazási lehetőségek, melyek ifjú technológia lévén egyelőre még kiaknázásra várnak, de biztosan érdekes lehetőségről van szó. Egy korai prototípus már most elérhető egy Firefox kiterjesztés formájában (figyelem, csak Firefox 2.0 alfa verziókkal működik), erről az ötletgazda Myk Melez egy blogbejegyzésében juthatunk hozzá
 
1

ha nincs RSS hírforrása egy weblapnak

bandi · 2006. Már. 26. (V), 12.18
nincs RSS hírforrása egy weblapnak (például: Index.hu)

Nos, szerintem van neki, mert akkor mit szoktam nézegetni? :-)

Tényleg csak ennyit akartam kötekedni, a technológiák érdekesnek tűnnek, de azért én még várnék addig, amíg látom hogy sokaknak működnek, csak ezután próbálnám ki élesben, vonatkozik ez főképp az InfoCard-ra.

bandi
2

Nincs hírforrása

Bártházi András · 2006. Már. 26. (V), 12.49
Az Index.hu-nak globálisan nincs hírforrása, csak a pár soros híreket tartalmazó "24 óra" rovatának van. Tudtommal. Ebben viszont nem szerepelnek a cikkeik, amiért oda szoktam menni. De ha tudsz valamit, oszad meg velünk! ;)
3

Ez?

-zsolti- · 2006. Már. 26. (V), 13.22
4

Nincs hírforrása

bandi · 2006. Már. 26. (V), 13.30
Nem minden cikkhez van neki, de ahogy így átfutottam: a címlapon, rövid kedvcsinálóval megjelenő hírek benne vannak a feed-ben, azok viszont nincsenek benne, amit a lap legalján a rovat szerinti bontásban találsz.

bandi