ugrás a tartalomhoz

Ismét lépéshátrányban az Adobe/Macromedia

Juhász Attila · 2006. Már. 25. (Szo), 16.32
A Flash először csak játéknak tűnt, az idő múlásával viszont egyre többen kezdték el használni. Egy ideje már az internetre kötött számítógépek 98%-án megtalálható. Ezt ismerte fel egy amerikai cég, a Laszlo Systems, Inc. amikor piacra dobott egy olyan megjelenítő motort, amivel Flash segítségével lehetett felhasználói felületeket építeni. A fejlesztéshez valójában XML és JavaScript használható, ezekből generálja a Flash binárist a fordítóprogram. Az ötlet nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen így gyakorlatilag teljesen hordozható alkalmazásokat lehet készíteni.

Az alkalmazások készítésekor számos widget áll a rendelkezésünkre, a szerverrel pedig SOAP segítségével kommunikálhatunk. A technológiát 2004 októberében nyílt forrásúvá tették OpenLaszlo néven, melyet követően nagy fejlesztői közösség alakult ki körülötte. Nemsokára már egy Eclipse alapú grafikus fejlesztőkörnyezet is rendelkezésre állt.

Ekkor lépett a Macromedia először. Mivel a piacot nem akarta elveszíteni, megjelent a Flex, mely gyakorlatilag az OpenLaszlo ötletére épül. Hamarosan a kettes verzió is piacra kerül belőle. Úgy nézett ki, hogy a nagy mamut ismét letarolja a kis nyílt forrású közösséget. Ez azonban nem látszik teljesülni. Az OpenLaszlo csapat ismét hatalmasat alkotott. Néhány napja kiadták az OpenLaszlo platform első olyan verzióját mely nem csak Flash fájlokat képes generálni, hanem DHTML-t is választhatunk kimenetnek. Részlet a sajtóközleményből:

Now in version 3.1, the OpenLaszlo platform uses Asynchronous JavaScript and XML (Ajax) in a highly evolved mark-up language, enabling development of Web-based applications that are as rich and robust as traditional client-based software programs. In contrast to more recent "Ajax toolkits," OpenLaszlo offers a sophisticated framework and a comprehensive set of components that are abstracted from client runtime software, thereby dramatically reducing the cost and complexity of application development.

Én személy szerint már vártam, hogy ki fogja ezt elsőként meglépni, de ilyen gyorsan nem sejtettem, hogy megjelenik ez a briliáns megoldás. A dolog mondhatni történelmi vonatkozású, úgyhogy győződjetek meg róla magatok!
 
1

legjobbkor

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 25. (Szo), 17.18
Éppen a napokban nézegettem a Zimbra Toolkitet, mert ha lenne sok időm, akkor lenne egy (Weblabor szempontból) eléggé hasznos alkalmazás, amit ilyen formában meg szeretnék írni. Sajnos nincs sok időm, viszont a Laszlo-val kapcsolatban éppen arra vártam, hogy használhatóbb alkalmazásokat lehessen vele készíteni (korábban a Laszlo alkalmazások megjelenése a Flex felületével nem volt összemérhető, az utóbbi javára). Így viszont már sokkal szimpatikusabb.
2

Nem sok értelmét látom

kisstoth · 2006. Már. 26. (V), 00.15
Valóban, a Laszlo alkalmazások messze alulmaradnak a Flex által nyújtott gazdag grafikai kidolgozástól. Nekem személy szerint ez a DHTML kimenet csak egy plusz szolgáltatás, sok értelmét nem látom. A jövő mobiltelefonjai között is nagyobb a valószínűsége annak, hogy Flash Player lesz rajta, mint hogy támogassa az AJAX-ot.

Ha pedig szükségünk lenne AJAX-ra a Flex mellett (így az ActionScript osztályokat JavaScript-ben is felhasználhatjuk - vagy fordítva), akkor az ingyenes, Adobe által fejlesztett FABrigde-el ezt is megtehetjük.
3

dehogynincs értelme

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 26. (V), 00.53
Mint Opera Platformhoz közel álló személy azt kell mondjam, hogy nagyonis van értelme AJAX-os fejlesztésnek mobiltelefonra, és ez már nem a jövő.

De félretéve a mobilokat, azért is van értelme a DHTML alapú fejlesztésnek, mert az gyártófüggetlen. Most hogy ezt OpenLaszloval generáljuk, az már nem annyira nevezhető függetlennek, de kétségtelenül kevésbé röghözkötő, mint a Flex bevezetése, ezt azért el kell ismerni.