ugrás a tartalomhoz

web.zin.hu, a bloggyűjteményes

Bártházi András · 2006. Már. 6. (H), 08.20
Pár hónapja már érleltem a gondolatot, a végső lökést pedig végül Goba adta meg egy levelével a szerkesztőségi listánkon: indítani kellene egy Planet Planet! szerű alapokra helyezett metaoldalt, mely összefogja a magyar nyelvű webfejlesztőknek szóló blogokat. A szavakat tett követte, s bár végül saját megoldás lett belőle, örömmel jelenthetem, elkészült a web.zin.hu.

Akik webfejlesztőknek szóló hírekre vadásznak a neten, minden bizonnyal találkoztak már a Planet PHP-vel, vagy a Planet Perl-lel, de a MySQL és a Java sincsenek lemaradva ezen a téren, és biztos van még jópár ilyen oldal, melyet nem ismerek. Egy hasonló, de mégis más megközelítést képvisel a 9rules.com oldal, mely nem egy témakör, hanem a minőség terén próbálja meg összefogni az egyes hírforrásokat, s mintegy védjeggyé válva reklámozni azokat. Ez a hozzáállás a web.zin esetében is cél. A rendszer nem zárt, bárki jelentkezését szívesen vesszük, de nem árt, ha az adott oldal megfelelő tartalommal is bír.

Az első válogatás keretében a Hírbehozó, Online 2.0, Sztahanov, Webkettő és a Weblabor oldalak kerültek a web.zin forrásai közé. Több kiváló oldal végül azért nem került be, mert nem csak webfejlesztéssel kapcsolatos témáról szól, s nem volt RSS hírforrása címkék vagy kategóriák szerint. Aki úgy gondolja, hogy saját oldala hozzá tudna járulni a web.zin tartalmához, az vegye fel velem a kapcsolatot a web.zin tetején megadott címen, s találni fogunk megoldást. Aki úgy érzi, kimaradt valamilyen oldal mely illene a sorba, írja le itt egy hozzászólás keretében nyugodtan.

A web.zin egy weblapcsoport első eleme. Be van tervezve még pár további oldal, s szívesen veszem az ötleteket is, milyen témában, mely oldalakat lehetne összegyűjteni, mi iránt lenne érdeklődés. Ha van ötlet, hogy mivel lehetne még feldobni az oldalt, azt is várom.
 
1

Feed

attlad · 2006. Már. 6. (H), 11.10
Hol van hozzá a feed?
2

Lesz

Bártházi András · 2006. Már. 6. (H), 11.14
Folyamatban...

-boogie-
3

Ok

attlad · 2006. Már. 6. (H), 11.23
Lehetne Atom. A fent példának felhozott oldalak teljes tartalmat adnak, nem csak a bevezetőt :-)
4

Hát

Bártházi András · 2006. Már. 6. (H), 11.31
Érdekes kérdés. Két oldaltulajdonostól csak lead megjelenítésére kaptam engedélyt, hiába a nemzetközi példák. Mondjuk a gyűjteményes feed az ő linkjükkel egy másik kérdés, mint a megjelenítés...

Szerintem egyelőre RSS lesz, annak a támogatottsága is egy picit nagyobb az olvasók körében, továbbá egy kicsit talán egyszerűbb előállítani is.

-boogie-
12

Első kör

Bártházi András · 2006. Már. 6. (H), 22.18
Első körben elkészült hozzá egy RSS hírforrás.

-boogie-
18

RSS-JS

Bártházi András · 2006. Már. 14. (K), 18.24
A gyűjtemények RSS-e ezentúl oldalba ágyazható JavaScriptként is elérhető: http://zin.hu/blog/20060315/rakj-ki-zin-dobozt-az-oldaladra/
5

Szerintem még...

-zsolti- · 2006. Már. 6. (H), 13.38
...webni.innen.hu, tothbenedek.blogter.hu.
Amúgy tetszik az oldal, bár valami szerkesztői szelektálás szerintem nem ártana majd. (Pl. a Hírbehozó "Egy sportfotó felrázza a kisvárost" című írása nem igazán kapcsolódik a webfejlesztéshez.) Továbbá lehetne egy "web.zin ajánlja" box is oldalt, ahová vagy a ti választásotok, vagy az olvasók súlyozása alapján kerülnének be címek (digg).

Ui: mindez persze csak javaslat - mielőtt még valaki leordít, hogy csinálni kell nem dumálni róla :)
10

"szerkesztőség"

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 6. (H), 19.50
A magam részéről éppen egy eléggé frappáns válasznak gondolom ezt Balogh Tibor javaslatára, hogy legyen webes blogok szolgáltatása. Ő ezt a Weblaboron képzelte el, mire mi azt mondtuk, hogy ez nem a mi dolgunk. Én magamban ezt az igényt arra fordítottam le, hogy legyen egy a magyar webes blogokat összefogó lap, ami nem alkalmaz szerkesztőségi módszereket (ez Tibor alapkövetelménye volt :). Nem véletlen, hogy ez a koncepció a Planet webhelyek látásmódjával esik egybe. A "szerkesztés" itt úgy valósul meg, hogy vagy tisztán szakmai blogok jelennek meg, vagy pedig egy blog adott kategória vagy címke szerinti tartalmai jelennek meg.

Az egyéb ötletek nem rosszak, bár a Planet típusú webhelyeken ez a fajta plusz szolgáltatás nem jellemző.
16

Kiegészítések

Bártházi András · 2006. Már. 7. (K), 23.01
Ami a webni-t illeti, inkább keresőmarketing témakörről van szó, mint webfejlesztőknek szánt információkról. A keresőmarketing kapcsán indulhatna egy másik zin.hu oldal, ezen gondolokodom, de még így is túl ritkán van frissítva a tartalom, ahogy láttam.

Tóth Benedek oldala kiváló, de fogalmam sincs, hogy hogyan tudom elérni. Ha esetleg valaki meg tudná adni az e-mail címét, jó lenne (nehogy kiírja ide, inkább küldje el nekem).

A zin.hu jelen állapotában nem a szerkesztői szelektálásról szól. A jövőben el lehet mozdulni majd akár ilyen irányba is, de ez majd attól függ, hogyan alakul a dolog. A másik két ötlet sem rossz. Mindegyikhez idő és energia kell, s ennek kapcsán valami, amiért megéri fenntartani.

-boogie-
6

dátum?

dtaylor · 2006. Már. 6. (H), 14.11
Szia!

Gondolom, a beta jelző miatt nem találom a hírek mellett a dátumot, ugye? Nekem hiányzik!

--
[ Dönci ]
7

<Nincs cím>

Fekete Ferenc GDA · 2006. Már. 6. (H), 14.38
sajnos nem midnen rss forrás küldi a dátumot, pl az enyém sem.

Online 2.0
8

bekerülés dátuma

Hodicska Gergely · 2006. Már. 6. (H), 15.34
Illyen esetben ki lehetne tenni a bekerülés dátumát.


Felhő
13

beta

bandi · 2006. Már. 7. (K), 09.15
lehet hogy a beta csak a web2.0 fílinget erősítendő van kint :-)

Mindenesetre nekem tetszik a kezdeményezés, szép oldalt sikerült összehozni

bandi
15

jól látod

Bártházi András · 2006. Már. 7. (K), 12.02
Igen, az csak poén. Abból a szempontból igaz mondjuk, hogy folyamatosan tervezem a fejlesztését kisebb elemekkel, vagyis folyamatosan béta lesz. ;)

-boogie-
14

Kirakva

Bártházi András · 2006. Már. 7. (K), 12.01
Kitettem: ahol jön dátum infó, ott az jelenik meg, különben pedig a bekerülés ideje.

-boogie-
9

WFSZ link

Schmile · 2006. Már. 6. (H), 19.05
Az oldalon nem jó a WFSZ linkje: wfsz.njszt.hu helyett njszt.wfsz.hu van. Gondoltam szólok...
11

thx

Bártházi András · 2006. Már. 6. (H), 20.34
Javítva.

-boogie-
17

zin.hu blog indult

Bártházi András · 2006. Már. 7. (K), 23.06
Mivel nem szeretném a Weblabort terhelni a dologgal, ezúton jelentem: elindult a zin.hu blogja is. Egyelőre még félárbócon és esetleges újszülötti rácsodálkozással a világra, de aztán felnőve a feladathoz, folyamatos információforrásként a zin.hu körül történő eseményekről.

-boogie-