ugrás a tartalomhoz

A MySQL alatt vágja a fát az Oracle?

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 16. (Cs), 19.07
Októberben írtunk arról, hogy az Oracle felvásárolta a MySQL által használt InnoDB motor gyártóját, az Innobase nevű céget. Már akkor is kétesnek tűnt a MySQL-lel való kapcsolat jövője. Tegnap pedig újabb érvágást kapott a MySQL, ugyanis az Oracle tovább folytatva a felvásárlási folyamatot, a Sleepycat céget is megvette, mely a másik népszerű MySQL által is használt motort, a Berkeley DB kezelőt fejleszti.

Ugyan rendelkezésre állnak nyílt forrású változatai az InnoDB és BDB megoldásoknak, mivel az Oracle felvásárolta a mögöttük álló szellemi tőkét, és egyelőre nem lehet tudni, hogy mit terveznek vele tenni, sokan kételkednek. Ráadásul a MySQL a kereskedelmi licenszekből él, melyekért a Sleepycat és az Innobase számára is fizet bizonyos százalékot, az ezekre vonatkozó szerződéseket pedig idővel meg kell újítani, új feltételekkel.

Nem biztos, hogy jó ötlet sötéten látni a helyzetet, az is előfordulhat, hogy az Oracle is olyan nyílt forrású szoftverházzá szeretné kinőni magát, mint az IBM vagy a Novell, felvásárolva és megerősítve a technológiákat. Mindenesetre érdekes, hogy a nyílt megoldásokban piaci méretet tekintve legnagyobb konkurens MySQL két alapját vásárolták meg.

A Sleepycat felvásárlása ráadásul azért is érdekes, mert az erre vonatkozó szóbeszédet a Zend Technologies és a JBoss felvásárlásáról szóló pletykák is kísérték. Most, hogy az egyik pletyka beteljesült, igazottan várjuk, hogy a másik kettő közül melyik bizonyul igaznak.
 
1

koszorút már?

Anonymous · 2006. Feb. 16. (Cs), 23.48
azért még ne temessük szvsz a MySQL-t .. nem egy csapat óvodásról van szó, csak kitalálnak valami okosat.. vagy viszik tovább házon belül az InnoDB-t.. :P

A Zend felvásárlása csapna csak igazán nagy port :)
2

Nem temetjük

Bártházi András · 2006. Feb. 17. (P), 08.26
Nem temetjük, de a bejegyzésben leírtak valós veszélyek, amikről nem árt tudnunk. Rövid távon semmiképp sem lenne jó, ha a BDB vagy InnoDB lehetőségek bármilyen hátrányba kerülnének. Én részemről eddig sem használtam ezeket, de azért van egy felhasználói bázisuk, akik igen. Az Oracle megpróbálta már sikertelenül felvásárolni a MySQL-t, ez lehet akár bosszú is. A SleepyCat mondjuk kijelentette, hogy nem lesz változás, de hát változtak már ilyen dolgok...

Ahogy írod is, ettől még a MySQL "kösz jól van", és semmi baja neki, s biztosan találnak megoldást akkor is, ha az Oracle rossz fiút szeretne játszani (más kérdés, hogy ezt marketing szempontból sem nagyon teheti meg).

-boogie-
4

kijelentette, hogy nem lesz változás

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 17. (P), 13.33
Lehet, hogy most éppen ezt jelentette ki. Az Innobase felvásárlás kapcsán viszont néhány hónapja a következőt nyilatkozta:
Speaking at the Open Source Business Conference, SleepyCat CEO Michael Olson said he believes Oracle's takeover of Innobase, the Finnish developer of InnoDB, a discrete open source transactional database technology that ships with MySQL, is an acknowledgement of the growing importance of open source and of MySQL in particular.

"Any attempt to disrupt a competitor is an acknowledgement that the competitor matters," Olson said. "And I think that acquisition was in significant part an attempt to disrupt MySQL's business."
Vegyük ehhez hozzá, hogy az InnoDB és a BDB az a két adatbázis tároló motor, ami tranzakciókat támogat a MySQL-ben, ebből a szempontból eléggé hasonlóképpen fontosak a MySQL számára.

Nem, nem készítem a koszorút, de jó tudnunk a lehetőségekről, veszélyekről, különösen annak, aki egy egy adatbázisos világban érzi magát...
3

innodb

dtaylor · 2006. Feb. 17. (P), 13.25
A mysql-ből az innodb ér valamit... Simán el tudom képzelni, hogy az Oracle ki akarja rántani a mysql alól. Van ugye az ora-express, ami az olcsó szegmensben akar versenyezni az egyéb olcsó alternatívákkal... Az innodb megvétele egy logikus húzás az ora-tól...

Egyébként meg nem tudom elképzelni, hogy az oracle-nek minek egy db réteg. Van neki minden, ami jó...

Egy percig nem siratom a mysql-t. :)
--
[ Dönci ]
10

cúnya Dönci

Hodicska Gergely · 2006. Már. 5. (V), 22.25
Egy percig nem siratom a mysql-t. :)

Ez kész szentségtörés. :)


Felhő
5

MySQL AB???

Anonymous · 2006. Feb. 18. (Szo), 20.03
Nem volt pénze hogy megvegye már évekel ezelőtt az innobase-t meg a sleepycat-et?
6

Lehetett

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 18. (Szo), 20.34
Lehetett pénze. Nyilván minden cég eldönti, hogy mire költse a pénzét, új dolgokat fejleszt, vagy a biztonságába fektet be. Mindkettő eléggé kockázatos, utóbbi esetben nem biztos hogy jut a fejlesztésekre, előbbiben lehet, hogy kivásárolják alóla a biztonságát jelentő dolgokat. Ez persze eléggé hipotetikus :)
11

eddig nem volt konkurencia

Hodicska Gergely · 2006. Már. 5. (V), 22.43
A MySQL mostanság kezd konkurencia lenni az Oracle-nek. Akár nem olyan régen is a MySQL kis túlzással játék adatbázis volt, amire egy bizonyos szint felett még csak nem is gondoltak volna, mint lehetséges választási lehetőség. Az 5-ös verzió újdonságai, plusz egyéb komolyabb lehetőségek megjelenésével megváltozott a kép. Plusz most ahogy én látom rengeteg energiát fektet a cég abba, hogy kellő és jó minőségű oktató anyagot adjon ki (kicsit MS feeling), ami megismerteti az emberekkel az újdonságokat, nyomatékosítja, hogy most már ez nem az szinvonal mint régebben, valamint fontos lehet abban is, hogy őket válassza valaki, mert kellő információ áll rendelkezésre.

Bár nekem van egy nagyon picit olyan érzésem is, hogy kicsit kitalálták, hogy mostantól kezdve a MySQL milyen király, mennyire profi, ezt nyomják mindehol, az oldal is sokkal profibb lett, és az emberekben szépen kialakul ez a tudat. Persze lehet, hogy szép lassan tényleg egy tisztességes RDBMS-sé válik, de azért az emberben mindig ott a bizonytalanság, hogy milyen apró következetlenségek jönnek elő, amik akár még a 4.1.x sorozat esetén is viszonylag gyakran előjönnek.


Felhő
7

Sleepycat BDB XML

gerzson · 2006. Feb. 19. (V), 17.20
Én a Sleepycat felvásárlásával a "szabad" XML DB-jüket sajnálom csak, pont mostanában vetettünk ötbb pillantást is rá egy XML alapú fejlesztés kapcsán.

testing can reveal the presence of errors, but never their absence. - Edsger Dijkstra
8

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Feb. 20. (H), 07.35
9

MySQL is

Bártházi András · 2006. Feb. 21. (K), 00.09
Hát, úgy tűnik a MySQL is bevásárolt, ők az általam nem túl ismert Interbase atyát és cégét vették meg: http://www.firebirdnews.org/?p=128 :) A MySQL újabb verzióiban megjelent, megjelenő adatbázismotor támogatás lehetőségével valószínűleg viszonylag egyszerű lesz egy új hivatalos MySQL motort készíteni, mely immár tudja a tranzakciókat, s nem függenek külső cégektől. De majd meglátjuk...

-boogie-