ugrás a tartalomhoz

Az Oracle felvásárolta az Innobase adatbázis fejlesztőt

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 8. (Szo), 11.29
Pénteken jelentették be, hogy az Oracle felvásárolta a Finn székhelyű Innobase OY nevű céget, mely az InnoDB tranzakciós adatbázis motort fejleszti. Az InnoDB ugyanakkor nem önálló termék, leginkább a MySQL adatbáziskezelő egyik komponenseként ismert, a Slashdot, a Wikipedia, a Yahoo Finance és a Google is komoly felhasználói közé tartozik.

Az Oracle jelezte, hogy ugyan jövőre lejár a MySQL-lel kötött szerződés, továbbra is elkötelezettek a kapcsolat fenntartása mellett. Fontos megjegyezni azonban, hogy az InnoDB motor GPL licenc szerint érhető el, így ha nem sikerül megegyezni az Oracle-lel a partnerség további folytatásáról, a MySQL a kód alkalmazását akkor is tudja folytatni, és akár fejlesztőket is tud a technológia köré csábítani.

A MySQL sajtóbejelentésében látszólag üdvözölte az Oracle lépését, mindenesetre rámutattak arra, hogy az adatbázis megoldásuk fontos tervezési szempontja volt a több tároló motor támogatása, és az új 5.x-es sorozatban is több új tárolót vezettek be. Így tovább tudnak lépni más irányba is szükség esetén. Ezen kívül megjegyzik, hogy a felvásárlás jeles példája a nyílt forrású adatbázis megoldások versenyképességének.