ugrás a tartalomhoz

Hivatalos web tartalmak

Baranyai László · 2006. Feb. 3. (P), 22.27
Az Országgyűlés 2005. július 4-i ülésnapján elfogadta az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által benyújtott, az elektronikus információszabadságról szóló törvényt. A törvény célja annak biztosítása, hogy a közvélemény pontos és gyors tájékoztatása érdekében a közérdekű adatok a törvényben meghatározott körét elektronikus úton bárki számára személyazonosítás és adatigénylési eljárás nélkül, folyamatosan és díjmentesen közzétegyék.

A minisztériumok úgy tűnik, 2006 januártól már érvényt is szereznek neki. Az Oktatási Minisztérium a közlönyét már így teszi közzé.
 
1

PDF

saxus · 2006. Feb. 3. (P), 23.32
Remek. Richtig nem lehet HTML-ben közzétenni, csak és kizárólag PDF formátumba, nehogy az egyszerű mezei földi halandó kedvére méretezgethesse, szinetgezhesse, akármizhesse a szövegét a böngészőjében. Köszönjük.
2

Nem feltetlenül jó

Jano · 2006. Feb. 4. (Szo), 00.35
Nem feltétlenül jó, ha a felhasználó hivatalos iratot esetleg megváltoztatathat kénye kedve szerint...
3

<Nincs cím>

saxus · 2006. Feb. 4. (Szo), 15.08
Nem arról van szó, hogy én megváltoztatom és úgy adom oda valakinek, ezzel átverve őt. Hanem arra gondoltam, hogy ha egyszer webre dolgoznak, akkor miért kell csak egy nem webes formátumot használni? Tudom, PDF jóformán ipari szabvánnyá vált meg miegyébb, de mi van akkor, ha én a böngészőmben szeretném olvasni a saját szín/háttér beállításaimmal? (egyedi CSS fájlt használok pl.)

PDF fájl szvsz akkor jó, ha azt később ki is kell nyomtatni. De ha valaki csak elolvasni szeretné a böngészőjében, akkor viszont inkább hátrány a PDF. Nem ugyanazok az irányelvek vonatkoznak a web designre és a nyomtatott dolgokra.

Egyszer volt szó egy PDF kiterjesztésről (ha jól emlékszem HTML => PDF volt a téma), ott is mondtam, hogy jajdejó, hogy lassan ki is dobhatjuk a HTML-lt, úgy is csak PDF fájlok listázására fogják használni.

Rendben, közzéteszik PDF formátumban. De legyenek már olyan kedvesek, hogy egyszerű HTML-ként is közzéteszik.

És PDF-fet is át lehet szerkeszteni/reprodukálni lehet, ha valaki nagyon akarja. A hivatalosan elfogadott mindettől függetlenül a hivatalos helyen letölthető és olvasható (ha lenne) lenne, akárki akárhogy átszerkeszti otthon a gépén.
4

Egyetértek

attlad · 2006. Feb. 4. (Szo), 17.09
Szerintem is jó lenne PDF-ek mellett HTML-ben is közzétenni a dokumentumokat. Ha letöltöm, akkor PDF-et szoktam, de ha olvasni akarom, akkor HTML jobb. Szerencsére van Google:
http://www.google.com/search?q=http%3A%2F%2Fwww.parlament.hu%2Firom37%2F16350%2F16350.pdf
7

<Nincs cím>

sajt · 2006. Feb. 6. (H), 13.27
Orulj, hogy nem .doc
--
Ámon Tamás - http://amon.hu
10

Követendő

Bártházi András · 2006. Feb. 7. (K), 01.25
Azt hiszem, hogy a célszerűen kialakítandó álláspont a kérdésben ez. Semmi értelme azon keseregni, hogy mennyire nem ért az ország vezetése a webfejlesztéshez... Amit lehet csinálni: megpróbálni beépülni, illetve közelről meggyőzni az illetékeseket. :D

-boogie-
5

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Feb. 4. (Szo), 22.03
2005 májusa üta az fn oldalán elérhető már az összes jogszabáj hatályos állapota.
6

HTML se

Anonymous · 2006. Feb. 6. (H), 10.17
Amit HTML-ben tesznek fel, az se nagyon olvasható az elavult technológiai megoldások miatt. Lásd pl. a Pénzügyminisztérium honlapját. Kétlem, hogy ez megfelelne az elérhetőségi követelményeknek. Vagy a BM honlapján az okmányirodák nyitvatartása, ami a képernyő közepén nyílik egy kis ablakban, és ha legörgetsz a neked szimpatikus okmányirodához, akkor az ablak tetején eltűnik a táblázat fejléce, tehát lehet találgatni, hogy akkor most 13:00-16:30-ig az most csütörtök vagy péntek. Százával lehet ilyen példát találni minden állami honlapon.
8

<Nincs cím>

saxus · 2006. Feb. 6. (H), 21.20
Ahogy elnézem a Pénzügyminisztériummal az van, hogy anno megcsinálták IE-re, és azóta tettek magasról arra, hogy kijött egy olyan, hogy Firefox...

Maxthon-ban nekem jó volt, de azt csak tesztelésre használom. (Lévén, hogy az IE már teljesen használhatatlan. De érdekes, hogy az alap komponens az szinte mindig működőképes marad, csak a keret nyiffan ki.)
9

mo.hu

Bártházi András · 2006. Feb. 7. (K), 01.21
Ha esetleg a Magyarorszag.hu-val valamilyen problémátok van, most szóljatok. :)

-boogie-
11

Grafikus

Edit · 2006. Feb. 7. (K), 09.20
A Magyarorszag.hu használható, de ráférne egy profi grafikus. Nem mintha csúnya lenne, hanem olyan kaotikusnak tűnik, pedig nem is az, csak a színek, betűtípusok nem irányítanak eléggé. A leghangsúlyosabb információ most éppen az, hogy "2006. február 7., kedd - Tódor, Rómeó - borult, -1 °C Túlnyomóan borult lesz az ég." Az ügyfélkapu bejárata meg szinte belesimul a halványkék háttérbe.
Amit lehet csinálni: megpróbálni beépülni, illetve közelről meggyőzni az illetékeseket.

András, ez naiv megközelítés. Akkor lesz változás, ha a vakok, érdekvédelmi szervezetek beperlik a honlapok gazdáit. Mint ahogy most a kerekes-székesek teszik a közintézményekkel a lépcsők miatt. Évekig kampányoltak, próbáltak meggyőzni - semmi. Az intézmények komoly erőfeszítéseket tettek, hogy megindokolják, náluk miért nem lehet. Amint bíróságra került az ügy, 90% kitette a rámpát, vagy valahogy megoldotta.

Ui.:
Magyarorszag.hu-val kapcsolatban, azt hiszem, a Weblaboron is szerepelt: Semanytic Typography