ugrás a tartalomhoz

Nagy cégek az AJAX mellett

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 2. (Cs), 00.26
Az IBM a mai napon jelentette be, hogy számos jelentős céggel együtt megalapították az Open AJAX nevű csoportosulást, melynek keretében az AJAX fejlesztők munkáját próbálják majd segíteni termékeik AJAX-képessé tételével, illetve új fejlesztőket segítő eszközök kialakításával. A csoport tagjai: BEA, Borland, Dojo Foundation, Eclipse Foundation, Google, IBM, Laszlo Systems, Mozilla Corporation, Novell, Openwave Systems, Oracle, Red Hat, Yahoo, Zend és a Zimbra. Tekintélyes csapat.

A bejelentés hangsúlyozza, hogy az AJAX megközelítés meglévő alkalmazásokba is beépíthető, a web szolgáltatásokhoz hasonló megközelítést igényel. Az IBM első hozzájárulás a csoport megalakításához az Eclipse Ajax toolkit framework projekt, mely az Eclipse rendszert bővíti majd ki AJAX alkalmazás kialakító felülettel, különböző AJAX futtatókörnyezeteket feltételezve. Kezdetben a Dojo, OpenRico és Zimbra környezeteket támogatják, de a lista könnyen bővíthető a jövőben.

Hogy pontosabban mit várhatunk ettől a csoporttól, még nem tudni, annyi mindenesetre világos a különböző híradások alapján, hogy a legfontosabbnak az AJAX nyílt támogatását tartják, megerősítendő a technológiai alapokat a többi versenyben lévő illetve a jövőben versenybe kerülű hasonló célú, ám zárt megoldásokkal szemben.
 
1

mirejó?

Őry Máté · 2006. Feb. 5. (V), 14.55
Lesz ebből valami szerintetek?
2

Persze

Bártházi András · 2006. Feb. 5. (V), 19.20
Miért ne lenne? :) Az Eclipse is egy nagy találmány, egy AJAX kiterjesztés elég jól hangzik hozzá. Plusz nagyvállalati körben is ismertté válhat ezáltal a fogalom, s az jó.

-boogie-
3

"közös ellenségek"

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 5. (V), 19.59
Amíg definiálhatóak a csoport tagjai számára a "közös ellenségek", akik a hasonló célú zárt, és ezáltal szállítóhoz kötött technológiákat nyújtják, addig lesz ok ennek az együttműködésnek az aktív életére. Ezen a területen vannak komoly ambíciói az Adobe/Macromedia Flexnek vagy a Microsoft Windows Vistával bevezetendő technológiáinak is.