ugrás a tartalomhoz

Webhely varázslóval készül az Apple?

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 7. (Szo), 20.56
Az utóbbi napokban alaposan felforgatták a webszerkesztéssel foglalkozók életét egy véletlen tévedésnek tűnő eset következményei. Az Apple ugyanis a jövő heti Macworld Expo rendezvényen minden bizonnyal számos érdekes bejelentést fog tenni. És míg sokan az Intel platformra épülő hardver újdonságok konkrét bejelentésein spekuláltak, szemfüleseknek feltűnt, hogy az Apple egyik weblapján a még ki nem adott iLife'06 is megjelent, egy bizonyos iWeb komponensre is utalva.

Az AppleInsider szerint az iWeb várhatóan egy asztali webhely varázsló program lehet, mely az iWork csomag Pages programjához hasonló számos funkciót biztosíthatna weblapok szakértelem nélküli összeállítására. A téméban véleményt nyilvánító bloggerek közül sokan azonban azt gondolják, hogy az Apple is tudja, hogy a régimódi webhely varázslók kora lejárt, és inkább egy blog szerkesztő programot dobhat piacra, mely podcasting szolgálatásokkal is bírhatna.

A Google gyorsítótárában még ezen hír írásakor is szerepel az a mentés, mely az iWeb és az iLife'06 linkjeit mutatja, tehát nem puszta spekulációról van szó. Ezzel pedig felmerül a kérdés, hogy milyen meglévő eszközökkel léphet versenyre az Apple.

Amennyiben weblap varázsló programot ad ki, akkor az igen népszerű Rapidweaver kaphat egyik napról a másikra komoly konkurenciát. Éppen ez a meggondolás vezette a Karelia Software fejlesztőit is, hogy készülőben lévő saját weblap varázslójukat még az Apple bejelentések előtt, hétfőn tegyék közzé. Az általuk Sandvox néven fejlesztett termék kapcsán most olyan érzésük támadt, mint a korábban szintén Karelia fejlesztésű Watsonra gondolva, melyet az Apple Sherlock nevű programjában nagyrészt lemásolt.

Az ecto magasra teszi a mércét a blog szerkesztők piacán

Ha esetleg blog szerkesztő programmal lépne elő az Apple, akkor az egyszerűbb képességekkel rendelkező iBlog, vagy az elég komoly követői táborral rendelkező ecto kerülhet bizonytalan helyzetbe.

Akár véletlen volt, akár előre megfontolt szándékkal szivárogtatták ki az iWeb megjelenését, azt mindenesetre sikerült elérni, hogy sokan értékeljék az Apple platformon elérhető otthoni felhasználású webhely és blogszerkesztő programok piacát, és nagy várakozással nézzenek a jövő heti bejelentések elé, immár nem csak hardver fronton.
 
1

Blog meg blog meg blog.

saxus · 2006. Jan. 8. (V), 00.53
Miért képzelhetetlen el, hogy mást is készítsenek egy blog varázslón kívül? Elhiszem, hogy nagyon népszerű meg minden, de azt is el kell ismerni, hogy a blogok jelentős részét ált és középsulis diákok írják, amelynek szintén jelentős része úgy kezdődik, hogy "megnyitottam a blogomat, mondjuk most épp nincs mit írnom, de majd írok valamit", és valódi értékük igen gyakran nulla.

Szerintem túl nagy divat lett a blog. Elhiszem, hogy van hasznos, sőt értékes is, de nagy részük úgymond szemét.

Szerintem várjuk meg, mivel rukkol elő az Apple, lehet, hogy valami teljesen újat találtak ki.
2

A blog üzlet

zila · 2006. Jan. 8. (V), 09.13
Nem elképzelhetetlen, de ha egyszer most ez piacon a legkelendőbb dolog, akkor bizony megéri kihasználni a lehetőséget. Persze lehet siránkozni, hogy túl nagy divat (az mondjuk vicces, hogy mindezt egy közösségi blogon teszed :), de látni kell, hogy ebben bizony pénz van. Ahogy az mp3 hullámot is sikeresen meglovagolta a cég, úgy igyekszik most a blog-vonatra is idejében felszállni. (huh átszállnak lóról vonatra és mennek aranyat ásni :)

Az interneten található oldalak nagy része szemét, függetlenül attól, hogy blog vagy nem...

De igazad van, várjuk meg mivel rukkol elő az Apple.

üdv,
Zila
3

lóról vonatra

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 8. (V), 10.53
Ez tetszik... Valóban nem azon múlik, hogy szemét-e valami, hogy blog, vagy egy weblap a készítő képével 'ez vagyok én' felirattal, és valami ugráló postaláda animációval, ami az email címére mutat.

Valószínű a jobb blogokhoz szoktunk, de ha megfigyeljük, akkor látszik, hogy a blogmarkok vagy a hírek jelentős százalékát is szakmai blogok forrásaiból készítjük el, úgyhogy nem mondanám, hogy nem kell megadni a lehetőséget a könnyű blog írásra annak, aki okos dolgokat ír.
4

<Nincs cím>

saxus · 2006. Jan. 8. (V), 14.22
(az mondjuk vicces, hogy mindezt egy közösségi blogon teszed :)
Mivel lassan mindent blognak hívnak... De mindegy, néhány év és megint változni fog a divat. Akkor majd minden második honlapot valami másnak fognak hívni, de a lényeg nem fog változni: tartalmat fog szolgáltatni.

Erről a közösségi blogról is kifejtettem már a véleményem. Tudom, úgy sem fog megváltozni emiatt a Weblabor besorolása.
5

minden blog?

Anonymous · 2006. Jan. 8. (V), 14.38
Végre van egy jó szó arra, amit Tim-Berners Lee annak idején kitalált. Szerintem a Weblabor blogos formája nem igazán hasonlítható össze mondjuk az Origó TechBázissal, a magázásával, meg a professzionálisnak látszani próbáló modorával, ahol a szerzők nem is vállalják nevükkel a cikkeiket... Arra nem tudom ki mondaná, hogy blog... És ez így van jól.
6

Hát nem

Bártházi András · 2006. Jan. 10. (K), 22.51
Úgy tűnik, nem jött be a jóslat...

-boogie-
7

dehogynem

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 11. (Sze), 20.59
http://www.apple.com/ilife/iweb/features/blogging.html
Blog at will.

You may have always wanted to start your own weblog, or blog — an online diary or photo journal or just a place to ruminate online — but it always seemed too complicated. Rise up, bloggers-to-be. With iWeb, you can create any kind of blog you want in minutes.
Alapvetően egy webhely varázsló egyszerű blog írási lehetőséggel.
8

Hát igen...

Bártházi András · 2006. Jan. 11. (Sze), 21.35
Pedig kerestem... :)

-boogie-
9

érthető és hasznos

laze · 2006. Jan. 12. (Cs), 17.18
Ami nekem kimondottan tetszett és teljesen érthető, hogy belerakták meg minden az a Podcast támogatás. Plussz a júzereknek nagy lehetőség az alma dizájnolta templétek tömkelege.
Valahogy az az érzésem ezzel az egésszel, hogy jól sikerült, és hogy ezzel megint csak - ugyanúgy, mint az iPoddal - kicsit jobbak, sokkal szebbek mint a többiek.

Vagy a szemüvegem rózsaszín?

hej då!

laze

http://laze.hu
10

Gondok

attlad · 2006. Jan. 12. (Cs), 22.32
- .Mac-re tud csak publikálni
- Hibás RSS: http://www.intertwingly.net/blog/2006/01/11/Photocasting
- Ronda HTML kód: http://businesslogs.com/technology/iwebgenerated_source_code_is_awful.php
11

validitás vs. rondaság

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 12. (Cs), 23.35
Hát a HTML kód valóban minősíthetetlen, és jó kérdés, hogy ilyen vizális varázslóval mikorra tudnak jobbat generálni. Azért ennél még Dreamweaver is tud jobbat :)

Viszont egy fontos dolgot húz alá az iWeb esete. Idézem (iWeb's HTML markup. Not so good.):

On the upside, the page validates as XHTML Transitional. :)

It shows just how little validation can mean. Well-formed markup doesn't always mean semantic code.

Posted by: Dan Mall at January 12, 2006 03:01 PM
12

nem csak .Mac(?)

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 14. (Szo), 18.45
Ez szerepel a .Mac publikációról szóló oldalon. Ebből nekem az jön le, hogy nem igazán .Mac korlátozott.
*iWeb publishing requires Internet and webserver access (.Mac recommended).
13

Olvastam

attlad · 2006. Jan. 14. (Szo), 21.39
Itt találtam a linket: http://worldshots.blogter.hu/?post_id=9648
Ezt: http://tuaw.com/2006/01/10/using-iweb-to-post-to-servers-other-than-mac/ idézet:
iWeb allows you to save your files to a local folder, or directly to .Mac. It has no built in FTP capabilities so it can't connect to a FTP server an upload files to your webserver, but you can upload the files that it saves on your computer yourself.
14

Nem akadály

Jano · 2006. Jan. 14. (Szo), 22.03
Lehet OSX-ben folderekhez scripteket rendelni, így biztos lehet olyat is csinálni, hogy egy folderbe minden friss állományt töltsön fel FTP-re.

Itt van például egy 10.4-estől (abban van Automator) müködő okosság.
Upload to Ftp an Automator Action

Ez pedig talán megy régebbiekben is, de nem tudom pontosan milyen verziótól:
Folder action - auto transfer