ugrás a tartalomhoz

Az Internet Information Services 7 újdonságairól

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 5. (H), 17.54
Az Internet Information Services (IIS) következő, 7-es verziója a Microsoft Professional Developers Conference rendezvényen mutatkozik be a jövő héten. Az új kiadás terveiről már februárban hírt adtunk, azonban csak most érhető el egy video interjú, mely betekintést nyújt több demó keretében az újdonságokba. A legfontosabb továbbra is a biztonság szavatolása, ám az adminisztrációs felület is teljesen megújult. A videóban a PDC néhány leendő bemutatóját láthatjuk már most.

Az IIS csoport program menedzsere, Bill Staples által bemutatott demók során kiderül, hogy a fejlesztők munkájának megkönnyítése érdekében az Apache .htaccess jellegű beállítási lehetőségeit is bevezették a könyvtárakban taláható web.config XML formátumú fájlok segítségével. Az új adminisztrációs felületen jobban áttekinthető az összes web kiszolgálói funkció, az ASP.NET beállításait is beleértve. A fejlesztők csak a saját webhelyük beállításait láthatják, és akár távolról is menedzselhetik oldalukat, hiszen a kommunikáció HTTP felett zajlik. Így ezen a felületeten is szerkeszthető a web.config tartalma. Az elosztott (mappákba delegált) konfiguráció előnye az is, hogy ha több webszerver szolgálja ki a fájlokat a terhelés elosztása érdekében, akkor azok automatikusan megkapják az új beállításokat. Az egységes adminisztrációs felület a felhasználók és jogosultságaik beállítását is jelentősen megkönnyíti, szintén elosztva tárolva az adatokat.

Bill Staples

A szerver természetesen nem csak a felületén változott, a kiszolgálás gyorsaságát az Apache-hoz hasonló modularizált szerkezettel javítják az új kiadásban. A funkcionalitás több darabra bontása azt is lehetővé teszi, hogy ne csak új Windows kiadások megjelenése esetén lehessen új szolgáltatásokat hozzáadni a szerverhez, lecserélve a funkcionalitásokat megvalósító egyetlen DLL-t. Egy új programozói felület lehetővé teszi, hogy mind a Microsoft fejlesztői, mind külső fejlesztők kiterjeszthessék a szervert. Az ISAPI felület eddig is lehetőséget adott ilyesmire, az új megközelítés azonban jobb beágyazást tesz lehetővé, akár meglévő funkcionalitás helyettesítését is. Az alap telepítésben több mint harminc modul jár a kiszolgálóhoz, csak a szükségesek bekapcsolásával pedig akár húsz százalékos teljesítmény növekedést is elérhetünk.

A web.config részlete

Az új moduláris rendszer lehetővé teszi azt is, hogy az ASP.NET-ben már megvalósított komponenseket felhasználhassuk, így beléptető rendszer kialakítás is igen egyszerűvé válik. A minden kérés feldolgozásában résztvevő modulok mellett úgynevezett kezelőket (handler) is bevezetnek az Apache megoldásához hasonlóan, melyek csak bizonyos kiterjesztésű fájlok kiszolgálásában vesznek részt. Az új IIS 7 úgy tűnik az Apache 2 pipeline szolgáltatásait is be fogja hozni ennek segítségével. Végül az adminisztrátor számára lehetővé válik, hogy áttekintse az IIS belső működését is, megkönnyítve ezzel a hibakeresést, a lassú weblap kiszolgálások vagy akár az 500-as hibák okainak megtalálását.

További információk egyelőre nem igazán érhetőek el a weben, a PDC-n látható majd számos kapcsolódó előadás, melyeket a témáról szóló cikkek követnek majd.
 
1

IIS 6

kisstoth · 2005. Szep. 5. (H), 19.59
Tudtommal már az IIS 6-os verziónál is elérhető volt ez a web.config-os megvalósítás (gondoljunk csak ASP.NET-es oldalakra).
2

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Szep. 5. (H), 21.42
És ezzel nem lehet majd olyat, mint amilyen az apache-ban a rewrite mod?
3

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Szep. 6. (K), 08.56
az apacheban van. iis meg jó a "szakértőknek"
4

persze

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 6. (K), 10.36
Az ASP.NET oldalakhoz igen, de a webszerver beállításait nem lehetett vele módosítani.
5

Lindows...

saxus · 2005. Szep. 6. (K), 18.53
A Microsoft hozza a szokásos formáját... szépen hozza át a saját rendszerébe innen-onnan az ötleteket.