ugrás a tartalomhoz

HTTP fejlécek: kutatás a tudás és némi humor után

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 15. (H), 23.42
Mindannyian ismerkedtünk már különböző webhelyek HTML forráskódjával, érdekes megoldások, felhasználható ötletek iránt kutatva. Andrew Wooster azonban egy picit tovább ment, és az Open Directory Project-ről letöltött webhely lista alapján 2,686,155 weblap által adott fejléceket kérdezett le automatikusan, ezzel 23,699,737 fejléc sort tárolva, egy hét leforgása alatt. Miután az érdekesebb, tanulságos részekre volt kíváncsi, leginkább a ritkán használt fejlécek nyomába eredt.

A HTTP protokoll szerint a felhasználók által látható tartalmat az annak továbbítását és megjelenítését befolyásoló fejlécek előzik meg, név-érték párokként ábrázolva. Andrew felfedezései számos érdekes fejlécet feltártak, többek között hibásan megadott, és nagyon alaposan specifikált adatokat is. A kfki.hu például számos Dublin Core metaadatot megad a fejlécekben, csak hogy egy kis részletet említsek:

DC.Subject(Hu): fizika
DC.Title.alternative: KFKI Home Page
DC.Subject: physics
DC.Title: KFKI honlap
Description(Hu): A KFKI campus - a Magyar Tudományos Akadémia öt kutatóintézetének közös telephelye - közös honlap
Érdekes felfedezései a telefonszámot is megadó fejlécek, melyek a technikailag képzetteknek lehetővé teszik, hogy felvegyék a karbantartókkal a kapcsolatot, már amennyiben feltételezik egyáltalán, hogy pont a fejlécből lehet könnyen hozzájutni ehhez az információhoz. De talált a csak Opera által támogatott Set-Cookie2 fejlécből is párat, és az érdekes X-Disclaimer fejléc is feltűnt több helyen. Ezek a viccessebb felfedezések vezetnek el végülis az Al Bundy idézetekhez, és a fejlécek megtekintését megköszönő üzenethez is.

X-Thank-You: for bothering to look at my HTTP headers
X-Answer: 42
 
1

Telnet

Anonymous · 2005. Aug. 16. (K), 16.29
telnet-el is el lehetne ezt jatszani :)