ugrás a tartalomhoz

Bejelentették a Macromedia Studio 8 megjelenését

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 10. (Sze), 15.33
A Macromedia bejelentette a Macromedia Studio 8 szeptemberi megjelenését, mely a Dreamweaver, Flash Professional, Fireworks, Contribute és FlashPaper szoftverek új kiadásait jelenti. A népszerű webszerkesztő és grafikus programok újdonságai mindenképpen nagy érdeklődésre tarthatnak számot a fejlesztők között, különösen, hogy gyakran kért újításokat biztosítanak felhasználóik számára.

A Dreamweaver 8 sokkal több támogatást ad a CSS-t használó szerkesztőknek, az új összevont CSS panel például segít jobban átlátni a megadott stílusok hatását, a CSS alapú oldalelrendezések megjelenítésére pedig új eszközöket biztosítanak. De nem csak vizuális területen erősít a program, a kód összevonás a fontos forráskódok jobb láthatóságát segíti, az új kód eszköztár pedig a kódszerkesztőknek igazi ajándék. A javított XML és XSLT kód javaslatok is ennek a körnek lehetnek hasznosak. Az új termék jobban integrálódik a többi Macromedia megoldáshoz, és a ColdFusion és PHP 5 fejlesztőknek is aktuális támogatást biztosít.

A Flash Professional 8 újdonságai között a natívan támogatott szűrő (árnyék, ragyogás, stb) megoldások lehetnek a grafikusok kedvére valók. Végre a felhasználók kényelmét is szolgálja a FlashType nevű fejlesztett betűtípus megjelenítő megoldás, ami jobb olvashatóságot ígér. A jobb videó kodek támogatás, és a videók alfa csatornás lejátszásának lehetősége új területeket nyithat meg a Flashben videót használók számára. A szkript fejlesztők is visszakapják a vizuálisabb kódszerkesztés lehetőségét, script assist néven. Az új SWF metaadat megadási lehetőség a keresőkben elfoglalt helyét javíthatja a Flash fájloknak.

A Fireworks 8 nem hoz ennyire komoly újdonságokat, főleg a többi Macromedia termékkel való együttműködését javították, és olyan apróságokat találunk meg, mint a speciális karakterek beillesztése, vagy a legutóbb használt betűtípusok kiemelése, amiket már más programokban megszokhattunk. Lehet, hogy az Adobe felvásárlást követően a Fireworks fejlesztői már a Photoshop migráción dolgoznak?

A Contribute 3 új tagja a Studio családnak. Hazánkban talán nem is használják széles körben, bár mivel intranetes környezetben használható főleg, ezt nem könnyű megítélni. Olyannyira kevés változás van benne, hogy külön sajtónyilatkozatot meg sem jelentettek vele kapcsolatban. A legérdekesebb talán az lehet, hogy a trendeknek megfelelően automatikus RSS generálást biztosít a webhely változásairól.

A FlashPaper 2, lévén egy eléggé korlázotott célt szolgáló program nem sok újdonságot biztosít, leginkább a Microsoft Office integrációt javították, így lehetővé téve, hogy a legszélesebb körben használt asztali irodai csomag állományait a lehető legkönnyebben tudjuk FlashPaper formára konvertálni.
 
1

Kiegészítés

kgyt · 2005. Aug. 10. (Sze), 17.23
Nem véletlen a CSS magas szintű támogatása.
Az Adobe (és a Macromedia) már régóta komolyan együttműködik az Operával, így a Dreamweaver MX és újabb változatai, vlamint az Adobe Creative Suite 2 is a Presto motort használják.

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt(a)kgyt.hu - http://kgyt.hu
21

Gyanús volt

thamas · 2005. Aug. 12. (P), 12.19
Már gyanítottam, mikor a zoom funkcióról olvastam...

Üdvözlettel:
Hajas Tamás
http://thamas.hu
2

NEM JELENT MEG!

Anonymous · 2005. Aug. 10. (Sze), 19.00
Nem jelent meg. Csak preorder lehetőség van rá, meg némi reklám.
3

Szeptember közepe, vége

Anonymous · 2005. Aug. 10. (Sze), 19.03
Szeptember közepére igérik az angol verziót.
4

Valóban

Bártházi András · 2005. Aug. 10. (Sze), 19.34
A hírt ennek függvényében javítottam, köszönjük, hogy jelezted a dolgot.

-boogie-
5

Jól emlexem?

dtaylor · 2005. Aug. 10. (Sze), 22.30
Nem úgy hirdette egy időben a macromedia magát, hogy a következő verzió (vagy az előző javítása) fog linux alatt is futni wine-al, az utana következőkből lesz natív linuxos verzió is?

Mert én emlekszem ilyesmire. Most nézegettem az oldalt (ahogy tudod, világ végén vagyok modemmel), és win + macosx szerepel csak. Irgumburgum, mérges vagyok.

Valakinek infója linuxos verzióról? Ha macosx-en megy, nem lehet nagy kaland linuxos verziót is csinálni belőlük...

--
[ Dönci ]
6

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Aug. 11. (Cs), 10.20
"Valakinek infója linuxos verzióról? Ha macosx-en megy, nem lehet nagy kaland linuxos verziót is csinálni belőlük..."

Nem lesz Linuxos verzió. Nem kaland mert kijön mac-re? Ezt nem értem mert zárt forrású és szvsz az is marad.

Futtathatod majd Crossover Office-al ha felkészítik rá. Sajnos ami nekem megvan(4.1), csak a sima MX-es cuccok futtatására képes :(
7

Nem gondoltam egy pillanatig sem, hogy a forrást kiadják

dtaylor · 2005. Aug. 11. (Cs), 10.58
... csak annyi, hogy legyen nativ linuxos verzio. Nem kell a forráskód, meg semmi, csak fusson natívan linux alatt.
--
[ Dönci ]
8

Mac vs. Linux

kgyt · 2005. Aug. 11. (Cs), 12.08
Mivel a Mac OS X egy BSD klón, nem sokban különbözik egy Linux-tól...
Ezért nem lenne nagy ügy arra is portolni.


--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt(a)kgyt.hu - http://kgyt.hu
10

Biztos van ok

Jano · 2005. Aug. 11. (Cs), 12.19
Hát tényleg fura mert pont designerek akik szeretnek mac-en dolgozni és nem Linuxon. Aki meg programozó arc és linuxot használ az nem wysiwg editort keres.
11

Ez egy csomag...

kgyt · 2005. Aug. 11. (Cs), 12.53
Nem csak weblapszerkesztő van benne...
Mondjuk nem használnám a Dreamweaver részét, de a Fireworks és a Freehand érdekelne... (bár ez utóbbi talán nem része a stúdiónak)


--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt(a)kgyt.hu - http://kgyt.hu
16

Ez demagógia

Anonymous · 2005. Aug. 11. (Cs), 15.44
A nem wysiwyg editor... Aki azt használ az lejma... Designer == macosx. Szerintem nem így van. Ha lenne ps linuxra, akkor lenne linuxon dolgozo designer. És így tovább... Mint ahogy van designer windozon is, ps-el.

A dw egyre használhatatlanabb. De amit tud, az nagyon jó. Értem ez alatt a Template/Library részeket. Egy site html része nagyon is karbantartható benne.

Eszembe nem jutna dw-vel programozni, vagy a szerver oldali cuccait használni. Sőt, örulnék egy lite verziónak, ami csak a html/css részt csinálná, mindenféle egyéb, általam nem használt, ki se próbált fícsörök nélkül.

Szal, dw jó. Ellenben az NVU használhatatlan. Nekem biztosan...

--
Dönci voltam, csak ez a töketlen ff megint elfelejtette a bejelentkezésem.
19

Szerintem komolyan gondolta a Macromedia a linuxos vonalat

Gáldi Ákos · 2005. Aug. 11. (Cs), 21.13
Közbeszólhatott az Adobe féle felvásárlás. Lehet, hogy Adobe-éknál máshogy vélekednek
9

+1 újdonság, fájlok feltöltése

attlad · 2005. Aug. 11. (Cs), 12.16
Úgy hallottam a Flash 8 egyik hasznos, eddig hiányzó újdonsága, hogy támogatja a fájlok feltöltését.

Attila
14

Nade ki törli ki? - by King J.

Anonymous · 2005. Aug. 11. (Cs), 14.39
Nekem sem hiányzott. Fájlfeltöltés-re régen van szabványos és megfelelő megoldás flash nélkül is.
15

<Nincs cím>

attlad · 2005. Aug. 11. (Cs), 14.42
Ha feltételezzük, hogy az egész alkalmazás Flash, akkor emiatt ne kelljen HTML-t használni.

Attila
17

A kókuszára fókuszáltál?

Anonymous · 2005. Aug. 11. (Cs), 18.54
"Ha feltételezzük, hogy az egész alkalmazás flash"

Na ez az amit még csak feltételezni sem szabad. Flash only oldalt maximum intranetben tudok elképzelni. Szélesebb közönségnek szánva viszont kizár egy csomó látogatót.
18

Webalkalmazás

attlad · 2005. Aug. 11. (Cs), 19.48
Webalkalmazásról írtam, nem weboldalról, amire te gondolsz. Flash plugin a legelterjedtebb jelenleg, nem minden esetben tudod helyettesíteni mással vagy ha igen akkor az még kevesebb támogatottsággal rendelkezik.

(Webalkalmazás most = nem kell keresőbarátnak lennie, hozzáférhetőségi elvek is kevésbbé fontosak vagy lehet alternatív verzió, és lynxbe se kell feltétlenül működnie.)

Vegyünk például egy Flash-sel elkészített webes hírolvasó programot, ha OPML-t akarsz importálni, máris szükséges a fájlfeltöltés. Az most lényegtelen, hogy HTML alapon is össze lehetne-e rakni.

Attila
20

Egyetértek

Jano · 2005. Aug. 11. (Cs), 21.52
Egyetértek. A webalkalmazások más követelmények alá esnek mint a hagyományos weboldalak.

Míg útobbinál a tartalom elérése a fontos minél szélesebb körben, előbbinél a feladatok elvégzésének megkönnyítése! És a HTML-es fájl feltölő megoldás azért több sebből vérzik, nem a legkényelmesebb dolog.
12

nem

Őry Máté · 2005. Aug. 11. (Cs), 13.56
Szerintem se nem hasznos, se nem hiányzó. Az is csak a helytelen használatát segítené elő

szerk: ez a 10es beírásra a válasz, csak a bejelentkezés el* a szálat.
13

RIA

attlad · 2005. Aug. 11. (Cs), 14.37
Hát a MM/Adobe-nak a Flash Platform dologgal gondolom az is a célja, hogy lehessen benne RIA-t fejleszteni. Ebből a szempontból hiányzó. Az más kérdés, hogy más talán jobb vagy hozzáférhetőbb megoldások is vannak amivel kiváltható a Flash bizonyos esetekben. De pl. webes grafikai program, amiben lehet saját fájlt betölteni?

Attila