ugrás a tartalomhoz

Személyes információk RSS-ben

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 16. (Szo), 11.40
Naponta látjuk, hogy az RSS minden területre betör, a Microsoft minden szinten támogatni kívánja a szindikáció lehetőségét, és ez már önmagában sokat jelent a terület számára. A biztonság kérdéseire azonban még nincsenek kész válaszok, akkor sem, ha csak arra gondolunk, hogy valamilyen saját célra készült, mások számára nem biztosított csatornát szeretnénk kialakítani. Ha mi olvasni tudjuk a csatorna tartalmát, akkor ugyanis bárki más is megteheti.

Az XML.com-on nemrég megjelent cikkében Joe Gregorio egy lehetséges megoldást ad a problémára a Blowfish titkosítást segítségül hívva. Alapfeltevése, hogy webes RSS olvasóban szeretné elérni a titkosított tartalmakat, de nem kívánja megadni a visszafejtéshez szükséges kulcsokat a szolgáltatónak. Ugyanez az indok ejti ki a felhasználó és jelszó védelem mögé helyezett csatornák használatát a lehetséges megoldások köréből.

A megvalósításban segítő kezet a Greasemonkey szkriptekben találta meg. Az alábbi struktúrát helyezi el az RSS <description> mező tartalmában, és JavaScript segítségével fejti vissza a titkosított tartalmat.

  <div class="encrypted blowfish">
     <p>The following data is encrypted. Please install
        the SecureSyndication Greasemonkey script to 
        view the encrypted content.
     </p>
     <div class="encdata">WORK:C7FDD...15C4AC0643B86</div>
  </div>
A Greasemonkey segítségével felhasználói szkriptként futtatható dekódolója bár még nem tökéletes, képes a dekódolási módot nem ismerő kliensek számára megadott információt elhagyni, és a privát szöveget visszakódolni. Bár a megoldás csak böngészőből használható, jól mutatja, hogy milyen innovációkat tesznek lehetővé a kliens oldali kiterjesztési módszerek.
 
1

Nem biztonságos!

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 19. (K), 21.37
A Greasblogon jegyzik meg, hogy ez a módszer önmagában nem biztonságos abban az értelemben, hogy rosszindulatú webhelyek ki tudják deríteni a DOM alapján, hogy mi a privát kulcsunk, az pedig nem túl kellemes. Úgyhogy csak óvatosan.