ugrás a tartalomhoz

Osztrák Perl Találkozó: élő beszámoló

Bártházi András · 2005. Jún. 10. (P), 18.35
A Perl népszerű programozási nyelv a világon sok helyen, így Ausztriában is. Június 9-n és 10-n tartották az osztrák Perl találkozót, melyen lehetőségem volt részt venni. A következőkben a találkozóról élőben készült beszámoló olvasható.

csütörtök, egész nap

Az osztrák Perl workshop június 9-én és 10-én gyűjti egybe az osztrák Perl hackereket, illetve a környező és távoli országokból az érdeklődőket, előadókat. A rendezvényen részt vesz többek között Leo Tötsch (ő házigazda, a Parrot fő fejlesztője), Autrijus Tang (Pugs hacker, itt ül éppen mellettem :), Chip Salzenberg (Perl hacker). A találkozó fő témája a Perl alkalmazási lehetőségei, s elég nagy hangsúly került a Perl6 és Parrot lehetőségeire is. A konferencia után Autrijus és Chip tovább maradnak Leo-val, így várhatóan a napokban még nagyobb sebességgel tud folyni a Pugs és a Parrot fejlesztése, különös tekintettel a kettő együttműködési lehetőségeire. Szombaton én is csatlakozom majd hozzájuk, remélve, hogy nem töröm meg a lendületet. :)

Az első előadást Thomas Klausner tartotta, aki a 'use' lehetőségeiről, illetve az ehhez az utasításhoz kapcsolódó megoldásokról beszélt. A 'use' segítségével tudjuk betölteni a Perl modulokat, szó esett a függvények importálásáról (egy modul betöltése után elérhető függvények, mint a beépítettek), a betöltő kódkörnyezet felismeréséről, a kódgenerálásról (programból létrehozott eljárások), s az ezeket segítő Perl modulokról. Sajnos nem értettem sokat belőle, mivel németül volt (ez így lesz várhatóan az előadások nagy részével...), de a prezentációban sok jó példa szerepelt.

Két előadást átugrottunk, mivel az előadók nem érkeztek meg, így a PDF::API modulról esett szó ezután. Itt kevesebb kód volt az előadásban, ezért inkább csatlakoztam a Hacker szobában a többiekhez - érdekes volt látni, hogy Leo és Chip először beszélget élőben egymással, illetve néha kérdéseket tesz fel nekik Autrijus is. Bár maga az előadás így kimaradt, utána az előadót kifaggattam egy engem régóta izgató problémáról a PDF generálással kapcsolatban, s nagyon jó válaszokat is kaptam (megint egy kicsit közelebb jutottunk ahhoz, hogy letölthetőek legyenek a Weblabor anyagok PDF formátumban, automatikusan generálva).

Ezután az ebéd következett, melyet ingyenesen biztosítottak a szervezők (és a támogatók, közöttük a Kapsch). Jó volt, a végén desszertnek a(z egyik) kedvencem, Tiramisu volt.

Az ebédszünet után a Perl 6 blokk következett. Ennek első előadása a Perl 6 lehetőségeit bemutató volt, melyet már én is előadtam párszor magyarul, így inkább megint a Hacker szobát választottam. Mivel a francia Perl workshop is most zajlik, ezért még tegnap megpróbáltunk összerakni egy video streaming lehetőséget, több-kevesebb sikerrel. Próbálkoztunk pár operációs rendszerrel és beállítással, végül az én laptopomon sikerült összerakni. Ezt ma megint megtettük az első Perl 6 előadás alatt, így annak végére már sikeresen teremtettünk video kapcsolatot is Franciaországgal. (Ha valaki be szeretne kapcsolódni, a 172.17.92.147:8080 címen próbálkozhat, a VideoLan klienssel biztosan sikeresen lehet venni az adást.)

A következő előadás Autrijusé volt, mely igen érdekes, s jól előadott volt. Ezt már a franciák is nézték. Az előadás a Pugs történetét mutatta be, illetve részben a Perl 6 és Perl 5 nyelveket hasonlította össze. Az előadás végén az igen ígéretes jövőről is hallhattunk.

péntek, 9:50

(Még tegnap) először Leo adta elő mondanivalóját: a Parrotot mint rendszert, illetve mint magát a nyelvet mutatta be prezentációjában, ennek egy részét láthattuk már a budapesti Perl találkozón is, de azóta történtek változások, melyekről szintén beszélt. Utána Chip következett, aki mint "manager" próbálta meg megközelíteni a Parrot helyzetét. Elmondta, hogy nagyon siralmas a helyzet a dokumentációt illetően, nem hogy nincs dokumentálva a Parrot, de bizonyos esetekben még rosszul is van - mivel sok változás volt ez elmúlt években. Kevés a fejlesztő is, köszönhetően a kialakult helyzetnek. Szerencsés a helyzet viszont a Perl6 frontján, s ez előre mozdíthatja a Parrotot is: a feladat most az lesz, hogy a dokumentáció javításával, a Parrot lehetőségeinek és céljainak felvázolásával minél több programozót nyerjünk meg.

Az este további szakmai része egy fórumból állt: Chip, Leo és Autrjius állt rendelkezésünkre, s lehetett nekik kérdéseket feltenni.

Másnap reggel, éppen az SPL nyelvről van egy - német nyelvű - előadás. Az SPL, illetve a WebSPL egy érdekes koncepciót valósítanak meg: a SPL-ben írt program futása bármikor megszakítható, majd bármikor folytatható: a teljes állapot kimenthető. Így session-önként futtatva egy-egy SPL programot, a web állapotmentes volt egészen új megközelítést nyert. Bár a témának nincs közvetlenül köze a Perlhez, Autrijus még tegnap beszélt arról, hogy elképzelhető, hogy a Parrot így is fog tudni működni majd.

péntek, 12:00

A következő két előadást (openldap programozás Perllel és vienna.openguides) kihagytam, készültem az előadásomra. Maradnak majd a fóliák nézegetései... :)

Az előadásom a webes keretrendszerünkben használt hasznos szubrutinokat mutatta be. Elsőként a paraméterkezelésről esett szó, majd adatbáziskezelési trükkök következtek, végül pedig a template rendszerünkről esett szó, remélhetőleg mások számára is hasznos ötleteket bemutatva.

Utánam igen hasonló témákról esett szó: egy webes keretrendszer került bemutatásra. A dolog érdekessége, hogy - részben - nagyon hasonló dolgokról volt szó, mint az én előadásomban, például a template rendszer az előadók rendszerében is majd' megegyező szintaktikával, s működéssel van megvalósítva. Az előadásban még egy objektum-orientált adatbázis felületről is hallhattunk, mely segítségével hatékonyan kezelhetjük adatainkat. Az ismertetett rendszer - német doksival - a következő címről tölthető le: http://www.futurelabs.net/downloads/

péntek, 13:45

Ezután egy érdekes, s általam már régóta tervezett, de időhiány miatt nem összeállított rendszert láthattunk: az automatikusan kategorizáló, öntanuló rss olvasót, mely szokásaink alapján emeli ki a híreket. A szerző szerint egy hetes folyamatos használat után elég jó eredményeket lehet már elérni vele. Letölthető: http://perl.thiesen.org/fiffs.php. Nem kevés Perl modul kell hozzá, de a cpan parancs segítségével valószínűleg elég könnyen felrakhatóak.

péntek, 14:20

Az ebéd után csatlakoztunk a franciákhoz - most éppen egy előadást hallhatunk a Parrot oktatásban történő felhasználásáról. Mivel egy Intel gép belső felépítése nagyon bonyolult, az előadó szerint elég nehezen tudták ezt átadni a hallgatóknak, ezért valamely egyszerűbb processzor után néztek. Ekkor jött képbe a Parrot, mint lehetőség, ami jól bevállt, sokkal gyorsabban tudnak sikereket elérni a hallgatók.

péntek, 16:05

Ezután Autrijus adott elő megint, ezúttal a PAR (Perl Archive) került bemutatásra, melynek szintén ő a szellemi atyja. A PAR nevű megoldás nagyon hasonlít a JAR-ra (Java Archive), modulokat, programokat tudunk egy .par fájlba (valójában zip formátumú) csomagolni, s onnan közvetlenül használni. Lehetőség van keresztplatformos csomagolásra is, ha bináris modulok is szükségesek programunkhoz. A kódot obfuszkálni is lehet, hogy ha arra van szükség, erre beépített megoldást tartalmaz. A projekt kapcsán elkészült egy parl bináris is, mely segítségével közvetlenül futtathatóak a .par állományok.

péntek, 17:15

A következő előadás a CPANTS nevű modulról hallhattunk, mely a CPAN modulok minőségbiztosítását végzi. Szó esett a "Kwalitee" mérőszámról, mely automatizált tesztek, a modulok különféle ismérvei (pl. van-e leírása) alapján számítódik, s nem feltétlenül a valódi "kvalitásait" jelöli.

Ezután a villámelőadások következtek.

Az első előadás a "Powered by Perl" projektet mutatta be. A projekt honlapja: http://poweredbyperl.stage.zsi.at. Itt saját projektjeinket is bejelenthetjük. Az oldal várhatóan a perl.org egyik aloldala lesz.

A második előadás keretében a Kapschnál felhasznált Perl programokról hallottunk, többek között különböző telekommunikációs készülékek jelentéseit dolgozza fel az előadó Perl segítségével.

A harmadik előadás keretében az előadó a debuggolásról, illetve ezen belül a webes alkalmazások, mint a HTML::Mason debuggolásáról beszélt.

péntek, 18:40

A villámelőadások után auckió következett - a szponzorok által felajánlott ajándékok (főként O'Reilly és más könyvek, de pólók, Komodo licenc és még más érdekességek) kerültek kikiáltásra is megvételre. A befolyt összeget a szerverzők a Perl6 fejlesztésére fogják fordítani.

Nos, ezzel véget is ért a találkozó, készült még egy csoportkép, s lassan elszállingózott mindenki. Jó volt részt venni rajta, érdekes előadások voltak, s nem utolsó sorban sok beszélgetés. A Perl 6 - ha lehet - még ígéretesebb nyelvnek tűnik mint eddig, s bizton állíthatom, nagy jövő van előtte.

A konferencia után még csatlakozom egy napra Leo, Chip és Autrijus társaságához, ők még 10 napot együtt lesznek, s közösen fejlesztenek (főként a Parrot felkészítése következik, hogy fogadni tudja a Perl 6 nyelvi szerkezeteit), beszélgetnek a tennivalókról, jómagam pedig valószínűleg Perl 6 modulokat fogok irogatni.

Jó volt, szép volt - ahogyan azt a hazai PHP konferenciák után szoktuk írni.
 
1

Nem érted... :)

Heilig Szabolcs · 2005. Jún. 9. (Cs), 15.23
Ha nem is érted az előadásokat, legalább a fílinget beszívhatod. ;)
2

Időpont jelölése

Török Gábor · 2005. Jún. 9. (Cs), 16.39
András, tudnád jelölni az időpontokat? Nagyon nehéz így nyomon követni a cikket.

--
slink
http://20y.hu/
3

igen

Bártházi András · 2005. Jún. 9. (Cs), 18.37
Megpróbálom. Viszont további beszámoló holnap várható, amikoris összefoglalom majd a ma este történteket is. Most zárás van. Volt: Leo és Chip, majd utánuk egy fórum Leo, Chip és Autrijus részvételével, a franciák is kérdeztek. De a többit tényleg holnap. Holnap is lesz közvetítés, esetleg aki gondolja, nézheti. A szoftver mindhárom platformra megvan: http://videolan.org

-boogie-
4

Fotók

Bártházi András · 2005. Jún. 10. (P), 23.04
http://armin.xos.net/bilder/apw_2005/

-boogie-