ugrás a tartalomhoz

Böngésző alapú operációs rendszer

Bártházi András · 2005. Jún. 6. (H), 04.09
Sokszor volt már szó róla: a böngésző előbb-utóbb platformmá válik, s különböző alkalmazásokat futtathatunk majd rajta - ezek a webalkalmazások. Több-kevesebb sikerrel ablakos operációs rendszerek felületét már láthattuk viszont böngészőinkben, így találkozhattunk Windows XP és MacOSX szerű rendszerekkel is. Eddig azonban nem láthattunk karakteres felületű oprendszert. Nos, Norbert Landsteiner egy UNIX változatot készített el JavaScript alapokon - nem is akármilyet.

A JS/UIX egy teljesen JavaScriptben írt, csak a böngészőnkben futó alkalmazás (operációs rendszer?), semmilyen extra plugin nem szükséges a futtatásához. AJAX-ot nem alkalmaz, a rendszer teljes egésze gépünkön fut, így a virtuális gép, a shell, a virtuális fájlrendszer, a processzek, s maga a terminál emuláció is. A megvalósítás nem hagy sok kívánnivalót maga után, számos parancsot megvalósít, működnek az átirányítások, stb.

Az élmény teljesen megegyezik egy egyszerűbb UNIX rendszerével, létrehozhatunk, törölhetünk, mozgathatunk fájlokat, könyvtárakat, sőt, egy egyszerű vi editor is rendelkezésünkre áll, melynek segítségével szerkeszthetjük is fájlainkat. Mivel semmilyen szerverrel nem áll kapcsolatban a rendszer, s teljes egészében böngészőnk memóriáját használja tárolásra, sajnos az oldalra később visszatérve egy teljesen új, üres rendszerrrel találjuk szemben magunkat.

Érdekes próbálkozás, s bár valószínűleg jelen állapotában csak oktatási és demonstrációs célzattal használható, de valódi jelszavazással, illetve AJAX megoldásokkal összekötve, s egy valódi operációs rendszert beállítva mögé (mely letárolja átmenetileg a fájlainkat, vagy hozzáférést enged már meglévő rendszerünkhöz megfelelő biztonsággal persze) akár hasznos segédeszköz is vállhat belőle.
 
1

Szuper!

Török Gábor · 2005. Jún. 6. (H), 05.55
Ez nagyon klassz, lesz mit tanulni a példából.

--
slink
http://20y.hu/