ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Safari 1.3

Bártházi András · 2005. Ápr. 18. (H), 18.00
A nagy böngészők új változatai mellett még a múlt héten csendben letölthetővé vált a Software Update segítségével a Safari 1.3-as változata. Bár a Mac OS X 10.4 Tiger újdonságait ez a változat nem tartalmazza (azt majd a Safari 2.0), így is számos érdekes és fontos újdonságot kínál ez a változat.

HTML WYSIWYG szerkesztő

Az 1.3 harmadik böngészőként, az Internet Explorer és a Firefox után támogatja a HTML szerkesztést a contenteditable és designMode tulajdonságok segítségével. A jelenlegi WYSIWYG editor megoldások (pl. HTMLArea) valószínűleg nem fognak vele működni, mert böngésződetektálást alkalmaznak annak megállapítására, hogy támogatott-e ezt a funkció, de kis változtatással meggyőzhetőek lesznek róla, hogy Safari alatt is működjenek.

Gyorsabb Javascript

A jelentősen újraírt Javascript motor nyolcszor-kilencszer gyorsabb működést ígér, s a tesztek szerint gyorsabb, mint a Firefox motorja.

Gyorsabb oldalbetöltés

A Safari 1.3 elődjénél 35%-kal gyorsabban tölti be az oldalakat, illetve hamarabb megjelenítve a tartalmukat még gyorsabb érzést nyújt.

Debug menüpont

A Safari 1.3 egy új, a webfejlesztőknek igen hasznos Debugmenüpontot kínál. A kép magért beszél, talán még a Javascript konzolt emelném ki, mint egy hasznos funkciót.

Web archívum

Az új verzió lehetőséget kínál a teljes weboldal mentésére is, képekkel és más erőforrásokkal.

Szabványtámogatás

Az 1.3-as Safari támogatja a min/max-width/height, illetve a táblázattal kapcsolatos CSS tulajdonságokat. Új DOM metódusok, mint a getComputedStyle is elérhetővé váltak. A libxslt beépítésével a Safari az XSLT-t is támogatja a weben.

Kiegészítők

A Netscape Plugin API megvalósításával (a tavalyi év folyamán egyeztek meg a nagyobb böngésző és plugin gyártók ennek közös támogatásáról) az eddig más böngészőkhöz elérhető kiterjesztések immáron Safari alatt is elérhetővé váltak. Az új Safari magja kívülről az Objective-C Webkit plugin API segítségével is elérhetővé vált, ezáltal is sarkallva a fejlesztőket különböző kiegészítők írásása.

Végül, de nem utolsó sorban, a Safari alatt fejlesztők, tesztelők figyelmét felhívnám a Safari WebDevAdditions kiegészítőre, mely a webfejlesztők számára kínál hasznos eszközöket.

Bővebben: http://weblogs.mozillazine.org/hyatt/archives/2005_04.html#007962
 
1

debug

Anonymous · 2005. Ápr. 18. (H), 20.11
A debug menüpont már a régebbi verziókban is elérhető volt. Egy elrejtett kapcsolóval lehetett megjeleníteni. (javascript console még nem volt, de a log-ok közül ki lehetett szedni)
2

debug hogyan

zila · 2005. Ápr. 18. (H), 20.31
És hogyan lehet bekapcsolni ezt a debug menüpontot? Most frissítettem 1.3-ra, de nem látok sehol ilyen menüt... Remélem hamarosan tudni fog sidebar-okat is, és akkor végre lecserélem a Firefox-ot :) Lassú ugyanis szegényke...

üdv,
Zila
3

Safari debug

Bártházi András · 2005. Ápr. 18. (H), 21.59
Ez valóban kimaradt:
http://www.macosxhints.com/article.php?story=20030110063041629

-boogie-
4

Safari debug

zila · 2005. Ápr. 19. (K), 09.38
wow :) köszi.

üdv,
Zila
6

sidebar és egyebek

Anonymous · 2005. Ápr. 22. (P), 11.23
Zila, próbáld ki ezt: http://hmdt-web.net/shiira/index-e.html
Safari alapot használ, de összességében jobb. Most jelent meg a 0.9.5-ös stabil verzió.
5

Értékelés

Bártházi András · 2005. Ápr. 19. (K), 14.28
Sajnos csúsztak hibák is az új változatba, remélhetőleg jön majd a javítás hamarosan. Egy értékelés:
http://www.quirksmode.org/blog/archives/2005/04/safari_13.html

-boogie-