ugrás a tartalomhoz

Hordozható virtuális gép

Granc Róbert · 2005. Ápr. 10. (V), 11.37
A Portable Virtual Privacy Machine ("Hordozható virtuális gép adatvédelemmel") egy (minimum 128 megabájtos) USB meghajtóról futtatható Linux virtuális számítógép, adatvédelemre kihegyezett internetes alkalmazásokkal, amely így lehetővé teszi hogy egyetlen USB meghajtón állandóan magunkkal vigyük az emailjeinket, könyvjelzőinket, sütijeinket, letöltött fájljainkat, bárhová is megyünk.

A virtuális Linux rendszert nem kell telepíteni, jelen formájában egyetlen duplakattintással elindítható működő internet-kapcsolattal rendelkező windows-os vagy linuxos számítógépeken (a Qemu segítségével), és a fejlesztők a Mac OS X alatti verzió fejlesztésén is dolgoznak. A rendszer az összes adatot az USB meghajtón tárolja, a futtató számítógépen semmilyen változtatást nem végez.

A rendszer teljes képernyős vagy ablakos változatban futtatható, teljes grafikus felületet, valamint a Firefox 0.9.3-as és a Thunderbird Enigmaillel kiegészített változatát tartalmazza. A 2.4.26-os kernelre (2.78-as Knoppixra), illetve a Damn Small Linuxra épülő rendszer a Qemunak „köszönhetően” sajnos meglehetősen lassú, de kellően gyors gépen már így is használható rendszer azoknak akik gyakran sok különböző gépen jutnak internethez, de szeretnének mindenhol hozzáférni saját beállításaikhoz, adataikhoz.
 
1

Összehasonlításban a knoppix-szal

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 10. (V), 15.49
Ha knoppixot használsz, akkor egy CD (vagy akár egy DVD) használható a rendszer indítására, és a home könyvtáradat (beállítások, levelek, stb.) egy USB memórián is tárolhatod. Ez tehát annyival „bonyolultabb”, hogy újra kell indítani hozzá a gépet (nem használhatod a Windows és a Linux rendszert egyidőben), és az USB memória mellett egy CD-t (DVD-t) is magaddal kell vinni. Szerintem a sebesség különbség és a megszokottabb grafikus környezet megérheti, bár valószínűleg a felhasználási igényen múlik. Használtam egy időben Suse LiveCD-t, és elfogadható volt a sebessége.
3

A méret a lényeg...

Granc Róbert · 2005. Ápr. 10. (V), 17.24
Hát igen, a lényege az egésznek az, hogy nem kell hozzá az a CD/DVD, csak a pen-drive, és nem kell újrabootolni (esetleg BIOS-ban állítani a first boot device-t), simán windowsból indítható, egyébként léteznek jobb megoldások...

Robi
6

jobb megoldások...?

tiku I tikaszvince · 2005. Ápr. 12. (K), 08.42
egyébként léteznek jobb megoldások...
Ezt kifejtenéd? mert én letöltöttem, meg kipróbáltam, de rettenetesen nagyot csalódtam a dologban. Eddig azt hittem, hogy van egy normális gépem, amin (a legújabb játékok kivételével) minden elfogadható sebességgel fut. Erre most szembesülnöm kellett vele, hogy a virtuális gépen, ha elindítok egy FF-t, akkor nyugodtan kimehetek kávét főzni, mert úgysem indul el amíg nem fő le... rettenetesen lassú a cucc...
Amúgy az ötletet elsőosztályúnak tartom, de ha nem otthonról netezek, akkor irodai gépekről, azok meg mint tudjuk nem erőművek. És ha nállam ennyire gáz volt, akkor mit szólnak majd azok...
7

Pl. Portable Firefox

Granc Róbert · 2005. Ápr. 12. (K), 10.00
Ha mindig van hozzáférésed windowsos gépekhez, akkor jobb megoldás a Portable Firefox illetve a Portable Thunderbird használata, amelyek pont az USB meghajtóról történő felhasználásra vannak optimalizálva.

A gyorsaságát csak az USB port átviteli sebessége korlátozza, ugyanakkor az adataid hordozhatóságának előnyét megtartja. Emellett természetesen nem kell telepíteni semmit a kliensgépeken, csak egyszer felmásolni otthon a hordozható meghajtóra a cuccot.

Hátránya ugyebár, hogy csak windowsos gépeken fog működni, úgy tűnik hogy még senki sem csinálta meg a linuxos változatot, pedig a kettőt egyetlen USB meghajtóra telepítve, ugyanazt a profilt használva lenne az igazi...

/Robi
9

Gyorsaság

presidento · 2005. Ápr. 18. (H), 09.07
Hát igen, szerintem is el kell telnie még jó sok időnek, mire használható lesz.
Volt lehetőségem 3Ghz-es gépen is kipróbálni, de használhatatlanul lassú.

Ha valaki annyira a biztonságra megy, használható lenne szerintem a karakteres felülete. Csak az a baj, hogy arra viszont nincsenek rajta alapvető programok sem (Pine, Mutt, stb...)

FARKAS Máté
4

Nem tud bootolni

presidento · 2005. Ápr. 11. (H), 12.10
Jó ötletnek tartom. Nem valószinű, hogy lehetősége lesz átállitani a BIOS-t. (iskolai gépek, netcafé, bármilyen publikus helyen)

FARKAS Máté
2

usb gyakori iras?

Jano · 2005. Ápr. 10. (V), 16.47
Es mennyire birjak az USB-s pendrive-ok azt az igenybevetelt, hogy esetleg rajtuk tarolja a cache-t vagy egyeb gyakran irni/olvasni kenyszerulo adatot?
5

Es csak 128 megan?

Anonymous · 2005. Ápr. 12. (K), 07.01
Ugyes megoldas, mar ha lehet futtatni, korlatozott userként is Win alól, ill. nekem több mint fél giga a levelezésem, de ez megoldható nagyobb usb meghajtóval :)
8

win3.1

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 12. (K), 14.56
Lehet, hogy ebből is ki lehet még valamit hozni: Windows 3.11 on a bootable floppy
10

Keylogger

Anonymous · 2005. Nov. 17. (Cs), 11.48
A PVPM egy nagyon jó elképzelés, de egy dolog azonban nyugtalanít. Elméletileg bármelyik számítógépre rákapcsolom az USB meghajtót és ezzel a virtuális rendszerrel levelezhetek, internetezhetek, stb. ugyanis a cikk állítása szerint: "A rendszer az összes adatot az USB meghajtón tárolja, a futtató számítógépen semmilyen változtatást nem végez." Nos felmerült bennem a következő kérdés: a PVPM-t egy már futó vindows-ból tudom indítani egy ablakban. Mi van akkor ha ezen a futó windowson egy Keylogger program is fut ??? Ugyanis attól még, hogy egy ablakban elindítottam a PVPM-et, a windows-t nem lőttem ki, tehát a keylogger minden billentyü lenyomást regisztrál. Nekem pont azért van szükségem a PMPV-re, mert céges laptopom van, és a rendszergazda paranoiásan figyel mindent, mindenkit és például a privát levelezés sincs megengedve. A gép BIOS-a is jelszóval védett, nem bootol CD-ről, így nem tudok pl Knoppixot használni, ezért az egyetlen lehetőségem a PMPV lenne. A kérdésem tehát az, hogy a PMPV használatakor hogyan lehet kivédeni a futtató gépen lévő Keylogger "kukkolását" ???
Üdvözlettel, Imre
imre(kukac)suonline(pont)net