ugrás a tartalomhoz

UHU-Linux 1.2 (Rajt!)

Dohány Tamás · 2005. Ápr. 7. (Cs), 08.00
Még március közepén jelent meg az UHU-Linux 1.2 változata "Rajt!" kódnévvel, mely a harmadik stabil UHU-Linux disztribúció. Az 1.2 elsősorban a rendszer alapjait érintő változtatásokat tartalmaz, de felhasználói szemmel nézve is találkozhatunk újdonságokkal. A kiadást elsősorban otthoni és irodai használatra szánták, de könnyedén kialakítható más - pl. szerver - feladatok ellátására is, esetleg mindezek ötvözésére. A 2 CD-n összeválogatott programokkal tehát teljes értékű, minden célra megfelelő operációs rendszerhez juthatunk, csak rajtunk múlik hogy mit sikerül kihozni belőle, mi lesz a végeredmény.

Ami a technikai paramétereket illeti, a rendszer a 2.6-os kernelsorozatra épül, a grafikus környezetek közül pedig a Gnome 2.8-as, KDE 3.3-as, és a Xfce 4.2-es verziója került bele. Ha kíváncsiak vagyunk, hogy mely csomagokat tartalmazza a rendszer, a Distrowatch oldalán csemegézhetünk a csomag-összeállításból, továbbá az UHU-Linux FTP-szerverén is megtekinthetjük.

UHU-Linux 1.2 (Rajt!)

Tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a telepítés folyamata rövid és egyszerű, a rendszer pedig nagyszerű! Sokszor előkerül itt a weblabor levelezési listákon és fórumokon az apache+php+mysql/pgsql üzembehelyezésének témája. Az UHU-ban ez mindössze a megfelelő csomagok hozzáadását és a szolgáltatások indításának beállítását jelenti. Természetesen azért a finomhangolásokhoz itt sem árt a konfigurációs fileokba belenyúlni...

Kapcsolódó linkek:

Hivatalos bejelentés
Bemutatás
 
1

php

sajt · 2005. Ápr. 7. (Cs), 09.27
Azert annyit hozzatennek, hogy ebben az uhu-ban php5 van.
--
Ámon Tamás - http://amon.hu
2

így igaz

Dohány Tamás · 2005. Ápr. 7. (Cs), 10.20
Akkor már ideírom részleteiben is:

PHP 5.0.3
Apache 2.0.52
Mysql 4.1.7
Postgres 7.4.6

Ugyan nem próbáltam, de elképzelhetőnek tartom, hogy feltehető az 1.1-es kiadásban szereplő PHP 4.3.4-es is csomagból. Esetleg ha van valakinek ilyen jellegű tapasztalata, az megoszthatná velünk. ;)

[ dtamas ]
3

XP vs UHU 1.2

Anonymous · 2005. Ápr. 7. (Cs), 14.32
Nekem első ránézésre a Windows Xp ugrott be a screenshotról. Gondolom nem véletlen hasonlít. De legalább nem (tűnik) egy agyoncsicsázott csili-vili felület(nek).

- saxus -
8

xp kinézet

Dohány Tamás · 2005. Május. 31. (K), 13.58
A mellékelt képernyőkép egy személyre szabott kinézetet mutat. Ennek ellenére tény és való, hogy a grafikus felület kialakításában sok hasonlóság figyelhető meg az XP-vel, ami felhaszálói szempontból semmiképpen sem elhanyagolható tény.

[ dtamas ]
4

Helyigény?

thamas · 2005. Ápr. 8. (P), 11.52
Mekkora hely kell minimum az új verziónak a winchesteren? (Nem nagyon bővelkedem.) Sajnos az új UHU weblap kicsit szűkszavúnak tűnik, első ránézésre nem találtam ilyen infót.

Nekem most az 1.1 van fent a "vindóz" mellett 2. rendszernek, kíváncsiskodási célból. (Meg az asszonykámnak a játékok miatt. :o))) ) Linuxból meglehetősen láma vagyok. Ilyen esetben érdemes lehet frissíteni?

Üdvözlettel:
Hajas Tamás
5

Helyigény

Anonymous · 2005. Ápr. 8. (P), 14.48
Én ezt találtam az UHU weboldalán:

UHU-Linux Office 1.2 - Hardverigény

Processzor: minden 586, vagy annál magasabb osztályba tartozó processzor. Ide tartoznak a következők: Pentium I/II/III/IV, AMD K6/II/III, AMD Duron, AMD Athlon/XP/MP. Az UHU-Linux alapértelmezésben támogatja a multiprocesszoros (SMP) rendszereket és a HyperThreading (HT) technológiát is.

Memória: A rendszer telepítéséhez és egyszerűbb grafikus környezetek alatt futó – kis erőforrásigényű – alkalmazások futtatásához legalább 96MB RAM szükséges. Napjaink divatos grafikus környezetei (GNOME, KDE) és felhasználói alkalmazásai (OpenOffice.org, Mozilla, jDictionary stb.) számára legalább 128MB, de még inkább 256MB ajánlott.

Merevlemez: az IDE (PATA és SATA) vagy SCSI meghajtók használhatók, a legtöbb SCSI és RAID vezérlőt automatikusan kezeli.

Merevlemez szabad terület: a teljes telepítéshez legalább 3GB javasolt, de akár 500MB is elég minimális telepítés (grafikus környezet nélkül) esetén.

USB: a legtöbb eszköz támogatása biztosított.

CD-ROM és DVD-ROM meghajtók: A legtöbb IDE és SCSI modell támogatott, beleértve a CD- és DVD-író készülékeket is.

Grafikus kártyák: a PCI és AGP kártyák támogatása biztosított, az nVIDIA és ATI kártyák esetében a gyártó licencpolitikai elvei miatt az UHU-Linuxban megtalálható „nv” ill. „ati” meghajtóprogram nem tartalmazza a 3D gyorsítást.

Hálózati adapterek: a legtöbb ISA, PCI hálózati eszköz támogatott.

Nyomtatók: A legtöbb tintasugaras, lézer és Postscript nyomtatók támogatása biztosított.

Hangkártyák: A rendszer az alkalmazott ALSA hangrendszernek köszönhetően szinte minden hangkártyát tökéletesen kezel.

Laptopok: A legtöbb laptopfunkció tökéletesen támogatott.

Egyebek: a TV/Rádió kártyák, lapolvasók, webkamerák, digitális kamerák és FireWire eszközök legtöbbje támogatott.

Mellesleg én uhu 1.1(Kamion)-t frissítettem 1.2-re, eddig jónak tűnik, meg ráadásul nekem gyorsabb is lett valamennyivel. :) Ja és Linuxból még is meglehetősen láma vagyok :(
11

USB-s Kodak CX6200 fényképezőt nem látja

Anonymous · 2006. Jan. 14. (Szo), 06.57
Szóval nem látja pedig elvileg kéne ugye!
6

helyÍgény

Dohány Tamás · 2005. Ápr. 8. (P), 18.25
Szerintem mindenképp érdemes frissíteni, mivel az 1.1 és az 1.2 megjelenése között több mint egy év telt el, és ezalatt az idő alatt elég sok változtatás történt akár a rendszeren, akár a csomagokon.

Én 10GB-osra méreteztem a root partíciót, de ha a teljes első cd-t felrakod, akkor is elég neki 4GB. Ha válogatsz a csomagok közül, akkor meg mégkevesebb. Gondolok itt pl. arra, hogy úgysem használod mindhárom grafikus felületet egyszerre.

[ dtamas ]
7

Köszönöm!

thamas · 2005. Ápr. 9. (Szo), 01.08
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!

Üdvözlettel:
Hajas Tamás
9

1. 2. rajt?!

Anonymous · 2005. Jún. 25. (Szo), 15.28
Háááát, nálam csak a rajt marad a nem toom mikorra. Sajnos nekem nem indul autó a gép bekapcsolásakor. Se egyáltalán, mert nem tudom mitől indul ... :((( Frankón települt, a SCSI eszközeimet nem látja, gőzöm sincs mivel lehetne rábírni a dologra. De a mostani gond: Nem tudom elindítani!
Ha valaki megszánna egy értelmes váasszal és nyomna egy eMailt a lin##kukac##page.hu címre, megköszönném.
10

UHU kezdő levlista

Bártházi András · 2005. Jún. 25. (Szo), 16.29
Az UHU levelezőlistáin biztos kapsz segítséget.

-boogie-
12

Linux 1.2

Neked Csak Patrik · 2013. Nov. 17. (V), 22.13
Sziasztok tudnátok segiteni??:D az a baj h nekem van egy öreg laptopom és szeretném a linux 1.2 feltelepiteni csak anyi a kérdésem h erre a lapira felmenne? processzor:497Mhz
Ram:256Mb
Merevlemez:6Gb
Vga:pasz :D aszem 8Mb
erre a linux felmenne?? meg hogy mien lenne vele gyors lasu vagy mien? kösy elöre is:D
13

Az UHU Linux hardver

bamegakapa · 2013. Nov. 17. (V), 23.33