ugrás a tartalomhoz

Ubuntu Linux - nyílt forrás minden úton

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 16. (Sze), 12.08
Nemrég az első DrupalCon kapcsán sikerült a brüsszeli FOSDEM rendezvényen részt vennem, ahol minden ezért jelentkező résztvevőt eláttak egy Knoppix 3.7 és egy Ubuntu Linux 4.10-es kiadással. Számomra ezutóbbi disztribúció teljes újdonságnak számított, és ehhez képest igen meglepődtem, hogy professzionális dupla tokos csomagolásban érkezett. Azt kell mondjam, hogy ha - a telepítő képernyőképeit nézve legalábbis - nem is sikerül az emberi Linux jelmondatnak teljesen megfelelni, a disztribúciós megoldás midenképpen dícséretesnek mondható.

Az Ubuntu bejelentkező képernyője

A két CD közül az egyik természetesen telepítő, mely a Gnome alapú Ubuntu rendszert teszi fel a gépünkre. A másik a kevésbé bátrak számára készült live CD, mely segítségével Windows rendszerű gépünkön próbálhatjuk ki ezt a disztribúciót. Számomra legnagyobb meglepetést a második CD egy részén található Windows programok okoztak, melyek néhány fontosabb nyílt forrású fejlesztést tesznek még emberközelibbé a felhasználó számára akkor is, ha nem is tér át Linuxra. Megtalálható itt az Abiword, Audacity, Firefox, Gimp, OpenOffice.org, PDFCreator és a Thunderbird Windows telepítői.

Úgy gondolom, hogy az Ubuntu terjesztői jó úton járnak, hogy valamilyen módon közelebb hozzák a felhasználókhoz a nyílt forrású szoftvereket. A linuxban jártas, de Ubuntuban kezdő érdeklődők számára jelent meg magyar nyelven is az eléggé terjedelmes Ubuntu Kalauz a HUP Wikiben.
 
1

linux

Dohány Tamás · 2005. Már. 16. (Sze), 13.02
A karakteres telepítőt remélhetőleg kicserélik majd grafikusra, bár lehet hogy ez nem fog bekövetkezni, mert a gnome-2.10-0-livecd-n is karakteres volt...
Mostanra kicsit kezd elévülni a 4.10. Ez egyáltalán nem baj, hiszen egyrészt a nyílt forrású fejlesztésekben rejlő erőt mutatja, másrészt hamarosan itt az 5.04, - áprilisra ígérték - amiben a friss ropogós KDE 3.4.0 és Gnome 2.10.0 foglal helyet.
Akit érdekel, a 4.10-ről annak idején készült egy bemutatás a HUP-on.

Annyira nem vág ide: Az UHU 1.2 RC kiadások eléggé felpörögtek december-január tájékán, ám az RC3 után mintha "hírzárlat"-nak lennénk szemtanúi. Gondolom a megjelenés előkészítése miatt lehet ez, de örülnék, ha a "bennfentesek" - pl. Boogie - idebiggyesztenének pár sort ezzel kapcsolatban. Azt csicseregték a madarak, hogy a weboldaluk is megújul.

[ dtamas ]
2

csicseregtek :)

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 16. (Sze), 20.33
Én azt hallottam, hogy nemsokára megjelenik a végleges 1.2, de ez ugye mint minden nyílt szoftvernél elsősorban emberi kérdés, és jellemzően nem adott dátumra dolgozó fizetett munkások produktuma... Éppen ezért sokszor jobb a végkifejlet :))
3

Titok :)

Bártházi András · 2005. Már. 17. (Cs), 00.03
Sokmindent tudok, illetve sokmindent nem tudok, s éppen ezek miatt nem mondanék semmit. ;) Ami biztos, hogy hamarosan megjelenik az 1.2, de a konkrét időpont sokmindentől függ.

-boogie-
4

telepítő meg a verziók

connor · 2005. Már. 17. (Cs), 01.35
A preveiw verzió már megvan a 5.x-ből és fel is ment egy laptopra csonk nélkül úgyhogy jólesz az (a véglegesbe meg nem hiszem, hogy javítanak olyat ami miatt újra kéne telepíteni). Rádaásul úgy lett feltéve, hogy az előző linux egy desktop sarge debian volt xfree-vel szépen belőtt gnommal és a telepítés során az x.org váltás semmi gondot nem okozott nekije, minden beállítás szépen megvan. (igaz a home külön partíció :)

A telepítőről: mivel debian alapokon nyugszik nem hiszem hogy azon fognak valamit is változtatni (hacsak nem írnak/vesznek át egy grafikus telepítő rendszert) de nem olyan elvetemült az. Én láttam még annó woody és kezdeti időkből sarge telepítőket hát azoknál azért észnél kellett lenni. (persze volt azok előtt is élet de azt már nem láttam :)
Itt már (sajna) ez sem kell csak nyomni az entert mint süket az ólajtót... :))
De ha ez fapados nem tudom mit szólnál egy gentoohoz ;)

Nekem ami nem tetszik az talán a root és a X viszonya. Egy kicsit érdekes húzás, hogy X alatt nincs igazi root.

Szóval csak ajánlani tudom.

--
connor
5

X alatt root

Anonymous · 2005. Már. 18. (P), 11.09
már hogyne lenne, cask be kell állítani... :) (most fejből nem tudom, hol, és nincs előttem ubuntu)

Amúgy nekem nem jött be, rengeteg dolog hiányzik belőle, legalább is egy full Debian után, bár kétségkívül, kezdő Linux fanoknak élmény. (pl: nincs mc, hiányzik egy csomó lib, ami miatt leginkább statikusan linkelt csomagokat lehet csak feltenni, pl Opera).

De hát, izlések és pofonok. :)


a.
6

persze persze...

connor · 2005. Ápr. 17. (V), 22.18
hát ha nem teszed fel, akkor nincs is benne :)
nekem inkább az tetszik, hogy minden csomiból a legújabb van benne (pl wine).

--
connor