ugrás a tartalomhoz

Tehetünk a Google Toolbar által elhelyezett linkek ellen

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 21.53
A Microsoft Smart Tags bejelentése annak idején nagy felháborodást váltott ki, hiszen automatikusan megváltoztatta a különböző webhelyeket, így előnyben részesítve bizonyos Microsoft-barát cégeket. A Google Toolbar AutoLink újításának bejelentése hasonló hatást váltott ki sok fejlesztőből, annak ellenére, hogy ez alapesetben nincs bekapcsolva az eszközben. Míg a Smart Tag motor aktivitását le lehet tiltani egy meta elemmel, az AutoLink esetében ilyen megoldás nincs. Némely dühös webfejlesztő persze annál találékonyabb, hogy hagyja magát kihasználni.

Gondoljunk csak arra, hogy egy könyvesboltot üzemeltetünk az interneten. Az AutoLink bekapcsolt állapotban lecseréli az oldalunkon található ISBN számokat az Amazonra mutató linkekre, annak ellenére, hogy mi véletlenül sem szeretnénk, hogy a látogatók arra vegyék útjukat, hiszen éppen mi akarunk könyveket eladni számukra. Ez a fő problémája több fejlesztőnek, de a Google AutoLink több formában is megváltoztatja a weblapok megjelenését.

A threadwatch.org címen gyűjtötte össze egy bizonyos Nick a különböző módszereket, melyek eddig a felszínre kerültek az AutoLink hatásainak elkerülése érdekében. Van ezek között az Amazon linkeket saját partneri azonosítóval ellátó (de különben megtartó) JavaScript kód, de a Google által behelyezett linkeket teljesen törlő megoldás is.
 
1

védekezés linkkel

attlad · 2005. Már. 8. (K), 23.18
Bár szerintem ez alapvetően nem olyan komoly gond mint amekkora viszhangja volt/van, semmit nem csinál automatikusan és bármikor kikapcsolható. Alapvetően hasznos funkciónak tartom, h pl. weboldalon egy címet egy kattintással meg lehet nézni a térképen. De tény, h bizonyos esetekben szerencsétlenül jöhet ki, pl. ha a fenti könyvesboltos példát vesszük.

Az egyik Amazon konkurens weboldalon azt az egyszerű megoldást használják, h az ISBN számot belinkelik (href="#" hivatkozást megadva), Google AutoLink funkciója ezesetben nem rak be linket/nem írja felül az eredetit. Amúgy href-et nem is kell megadni, elég ha <a/> elembe rakjuk az ISBN számot. Ez szerintem jobb/egyszerűbb megoldás, mint a JS-es, időzítős trükközés.

Attila