ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Wordpress 1.5, temérdek újdonsággal

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 18. (P), 22.39
Nemrégen még a Wordpress 1.2.1-es kiadás volt aktuálisnak mondható, a napokban pedig megjelent az 1.5-ös verzió Strayhorn kódnév alatt. A nagy verziószám ugrás feltehetően nem csak engem tett kiváncsivá, hiszen a hivatalos bejelentés előtt is több mint tizenkét ezren töltötték le az új csomagot. Azok számára, akiknek a Wordpress nem ismerős, annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy az egyik legnépszerűbb PHP alapú blog motor, mely a MovableType korábbi hívőinek jelentős részét magához tudta csábítani, amikor különböző licenc problémák léptek fel.

A WordPress fejlesztői mindenesetre nem tétlenkedtek, igyekeztek megtartani azt az egyszerűséget és teljesítményt, ami miatt a MovableType használó blogozók egy része váltott, ugyanakkor méretnövekedés nélkül sikerült további funkciókat építeniük a motorba.

Az 1.5-ös kiadás bejelentése szerint a megjelenés befolyásolhatósága jelentősen javult, sokkal rugalmasabbá vált, alapértelmezésként pedig a közkedvelt Kubrick megjelenés köszön vissza a program felhasználóira. A hozzászólások sokkal jobban kezelhetőek, a nagy mennyiségben beérkező kéretlen megjegyzéseket automatikusan lehet szűrni, illetve vissza lehet tartani.

A WordPress a blogok felől közelíti a tartalomkezelést, és így az 'oldal' típus felvételével lehetővé vált, hogy statikus oldalakat is felhelyezzenek használói a webhelyükre. Így nem kell a WordPress motoron kívül kezelni a blogon túli oldalakat. A kezelhetőséget javítja az új Dashboard, amely áttekintést nyújt a webhelyről, és a WordPress aktualitásairól is hírt ad.

Mindezeket az újításokat úgy tudták megvalósítani, hogy közben számos hibát javítottak, és a kód végül kisebb lett a korábbi kiadásnál. Ráadásul a belső felületek átgondoltabb kialakításával minden eddiginél könnyebb kiegészítőket fejleszteni a motorhoz.

Úgy tűnik, hogy azok számára, akik korábban megvizsgálták, de elvetették a WordPress használatát, és még mindig blog motort keresnek, mindenképpen ajánlott a program újbóli kipróbálása.
 
1

Magyar fordítás

Anonymous · 2005. Feb. 19. (Szo), 11.35
Wordpress-hez magyar fordítást keresek.
A http://gabor.suveg.hu/ oldalon volt egy,
de már elérhető el.
4

Még nincs szerintem

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 19. (Szo), 13.26
Gábor már nem WordPress hívő, időközben áttért Drupalra (bár egy eredetileg Wordpresshez készült megjelenést használ az oldalán :). A WordPress fordításokról a kódexükben olvashatsz. Ez mondjuk elsősorban abban segíthet, hogy hogyan készítsd el a magyar fordításd magad, majd hogyan publikáld.
8

Magyarítás

Anonymous · 2005. Feb. 24. (Cs), 17.39
Szia

talán ez segít:
http://abrak.freeblog.hu/archives/2005_Feb_abrak.htm#466899

üdv,
ati
2

Első blikkre a következőke

Anonymous · 2005. Feb. 19. (Szo), 11.57
Első blikkre a következőket látom benne:

Felhasználói szemmel:
  • Elég gyors, a telepítés után 5-6 sql lekérdezés tesz. Összehasonlíátsképp: Drupal taxonomy, module, forum és comment modulokkal bekapcsolva 20-80 lekérdezést tesz.
  • Template rendszerként php-t használ. A külön fájlban elkülönített sablonokba phptegekkel rakja be a tartalmat:
    <title><?php bloginfo('name'); ?><?php wp_title(); ?></title>

  • Hozzászólásokban kielégítően figyel az XSS-re. Blog bejegyzésnél nem, de azt csak admin tud feldobni.
  • RövidURL szolgáltatás nincs.


Programozói szemmel:

  • A modularitásnak csak a csírái látszanak
  • Nem egy belépési pontból érhető el (nincs egy darab index.php, amin keresztül az oldalak generálása történik.) E nélkül nagyon nehéz pl. php ini_set-et használni.


Minden képpen annnak érdemes használni, akinek nincsenek fejlesztői hajlamai, hanem akinek a meglévő funkciók tökéletesen kielégítik az igényeit. Ezek egy nagyon gyors blog megoldást kapnak.
3

RövidURL

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 19. (Szo), 12.37
Kellene legyen benne ilyen, bár én nem néztem meg olyan közelről. A bejelentésben felemleget ilyen dolgokat, és a wordpress.org maga is rövid URL-eket használ.
5

Rövid URL

attlad · 2005. Feb. 19. (Szo), 14.23
Az adminban az Options -> Permalinks menüben tudod ezt beállítani elég egyszerűen és nem csak a mod_rewrite-os megoldást támogatja, hanem, ha nincs lehetőség ennek használatára, akkor a PATH-os megoldást is tudja kezelni, szóval WordPressben van rövid URL (régóta) és elég jó.


Attila
6

Valóban, ez elbújt előlem.

Anonymous · 2005. Feb. 19. (Szo), 16.36
Valóban, ez elbújt előlem.
Második blikkre megvan :)
7

Wordpress fordítás

Granc Róbert · 2005. Feb. 20. (V), 00.21
Esetleg a Rosetta, az Ubuntu linux lokalizációs segédeszközének honlapján nyílt Wordpress lokalizációs adatbázisba is be lehetne rakni a fordítást, ha valaki megcsinálja. Ott elég jól lehet követni azt is, hogy mennyire van már készen egy-egy fordítás.

robi
9

nem megy

Anonymous · 2005. Május. 18. (Sze), 19.41
Sziasztok!
Több tárhelyre is feltöltöttem a WordPresset (uw, dox) de egyiken se működött :(
a gépemen localhoston működött, de miután frisítettem a mySQL-t és a php-t, már nem ment… :(
nem tudom mi lehet a baj, ugyanazt a hibát írta ki az említett 2szolgáltatónál is
mégpedig:
Fatal error: Call to undefined function: get_bloginfo() in c:\Apache2\htdocs\wordpress\wp-includes\wp-db.php on line 304
Ha valaki tud rá valami megoldást, azt nagyon megköszönném…
10

Biztos frissítetted?

Török Gábor · 2005. Május. 18. (Sze), 20.04
Ezt a hibát akkor dobja ki, ha nem frissítesz mindent. A teljes régi WordPresst felül kell írnod. A témád is biztos idomul a frissített verzióhoz?

--
slink
http://20y.hu/