ugrás a tartalomhoz

Google fejtegetések

Fekete Ferenc GDA · 2005. Feb. 3. (Cs), 23.31
Mint ismeretes, a Google mostantól hivatalos domain regisztrátorként is működik (.biz, .com, .info, .name, .net, .org és .pro), ezzel erősítve pozícióját az internetes keresés és szolgáltatások terén. Bár a Yahoo is nyújt hasonló szolgáltatást webhosztinggal kiegészítve, a Yahoo nem hivatalos regisztrátor, hanem alvállalkozók ajánlatait értékesíti. Frank Herbert: "Dune" című művében olvasható: "He who controls the spice, controls the universe". Ezen állítás tökéletesen illik a Google-re. Miért is?

1. A Google.com a világ leggyakrabban látogatott oldala, az internetes keresések 80-90%-át a Google végzi. Kijelenthetjük, hogy uralják az internetes (és desktop) keresést.

2. G-mail nevű ingyenes e-mail szolgáltatásuk a felhasználók számára 1 GB tárhelyet biztosít és jelentős felhasználói bázissal rendelkezik.

3. AdWords/AdSense PPC programjaik vonzzák azokat a cégeket, melyeknek hatékony reklámra van szükségük.

4. Blogger.com: a legnépszerűbb ingyenes blog szolgáltatás az interneten szintén a Google kezében van, szintén hatalmas felhasználói bázissal.

5. Mozilla: Az alapítvány támogatása, Mozilla alkalmazottak támogatása arra enged következtetni, hogy a Google-nek saját böngészőre van szüksége. (A Gbrowser.com már bejegyzett tartomány)

6. google_im:// protokol bejegyzése, mely az AOL Instant Messenger küldött adatokat teszi kereshetővé. Továbbá a Picasa nevű galéria-kezelő programmal a ’Hello’ nevű IM kliens is a birtokába jutott. A googlemail:// protokol is érdekesen hangzik.

A felsoroltakból látszik, hogy a Google igyekszik az Internet különböző területein felmerült igényekre megoldást nyújtani, helyzetéből adódóan monopolhelyzetre törekedni. Szolgáltatásainak felhasználói bázisa hatalmas. Mint regisztrátor, olcsón biztosíthat domaint (akár az árra érzékeny Blogger felhasználók számára). Sőt, adja magát a lehetőség, hogy webhoszting szolgáltatást is nyújtson (mint a Yahoo), ezáltal még nagyobb előnyre tenne szert a konkurenciával szemben. Ha nem vesszük figyelembe a keresést és a levelezést, a böngészés és az Instant Messaging terén is konkurenciát jelenthet a Microsoft-nak.

A történelem ismétli önmagát? Hiszen volt már olyan cég, melynek terméke jobbá, gyorsabbá, biztonságosabbá tette az internetes böngészést. Akinek sikerült betörni egy új piacra és ott megvetnie a lábát. Ennek a cégnek a neve Netscape. Aztán jött a Microsoft az operációs rendszerbe integrált böngészővel és átvette az irányítást. Ebben az esetben a marketing erősebb volt, mint a technológia és a felhasználói igények.

Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy ha a Google-el szeretnénk kerestetni, a Google browserrel szeretnénk böngészni, és a Gmaillel levelezni mi az, ami alapjaiban változtathatja meg ezen jó szokásunk? Természetesen az, ha már az operációs rendszer szintjén akadályokba ütközik az átlagfelhasználó. Mint a Netscape esetében...

Találgatások vannak arról, hogy a Google esetleg nyílt forráskódú, vékony-kliens operációs rendszerrel áll elő. Ez ugyan elég merész feltevés, azonban logikusnak tűnik.
 
1

Spice

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 4. (P), 00.33
Azért a Google még messze nincs ellenőrzéssel a spice felett... Persze abba az irányba halad, de a Netscape-el ellentétben sokkal több irányban indul, és emiatt sokkal több konkurenciával is kell megküzdenie akár a keresés, blog szolgáltatások terén is. Azért azt nem mondanám, hogy a Google tevékenysége ellehetetlenítené mondjuk a Six Apart munkáját, sőt ezutóbbi felvásárlásáról is terjengenek hírek... Nem a Microsoft lenne a vevő persze.
2

robot kezdopont

Jano · 2005. Feb. 4. (P), 01.10
Lehet, hogy aprosag de nekem ami eszembe jutott, hogy a robotok addig nem talaljak meg az oldalakat mig nem mutat rajuk link, az ujonnan kirakott oldalakra egy ideig nem mutat link. Ha a Google domain regisztrator lesz, a nala regisztralt domainekre egybol rakuldheti a robotjait, es o lesz az elso aki leindexeli azokat.

Ami ennek a logikanak ellent mond, hogy a Google ranking modszere pont a linkelesre alapszik... Masreszt a robotok altal megtalalt lapoknak valoszinuleg toredeke lesz az ujonnan naluk regisztralt domain.
3

robot

Poetro · 2005. Feb. 4. (P), 10.58
Ha már itt tartunk, vmi Google-os oldalon kirakni minden általuk jegyzett domainre egy linket nem nagy kunszt nekik, és akkor már mehet rájuk a robot is.
--------
Poetro
4

Akár azt is feltételezhetj

Fekete Ferenc GDA · 2005. Feb. 4. (P), 16.38
Akár azt is feltételezhetjük, h a Google egy árnyalattal magasabb pagerank-et ad "saját" domainjeinek. De az is lehet,h nem. Hasonló módszerre láthatunk példát a Dmoz esetében is. (bár a dmoz-ra elvileg nem kerülhet be akármilyen oldal, domain-t viszont akárki regisztrálhat a google-nél)

Vagy az is lehet,h a "saját" domain-jeit fokozottabban ellenőrzi a spam-elés elkerülése végett. Ha pedig hosting-ot is indít, akkor még egyszerűbb a dolga.

ferenc voltam
5

paranoia

Anonymous · 2005. Feb. 4. (P), 17.25
sziasztok!

szerintem ez ilyeszto, en mar a g-mail-nel is szkeptikus voltam.

a google-ban altalaban mindenki megbizik, mert barmibe kezd, profi es etikus szolgaltasast nyujt. nem hinnem, hogy ez valtozna, de lattunk mar falon pokot. ezt a bizalmat meg a mozilla cimbizes is noveli, es ha minden bejon nekik, amit terveznek, akkor egy eleg komoly (hogy a hasonlatnal maradjunk) spice reszesedese lesz az arrakison, amivel viszont dontesi helyzetbe kerul. illetve hat dontesi kenyszerbe, mert minden egyes lepes utan a fel vilag az altala kijelolt uton fog menni (golden path :).

itt szoktak a joindulatuak elbukni. az elet egyetlen teruleten sem latom ertelmet tul nagyra torni, es tul nagynak lenni, mert van egy kritikus meret, ami felett mar a legfelkeszultebben sem lehet koordinalni a dolgokat.

valamint itt rendul meg a felhasznaloi bizalom. bar krva jo vagy, tul nagy vagy, tul sokat tudsz rolam, es ki tudja, h ki van a hatad mogott > hagyjal beken.

udv:
-T.-
6

Azert nem teljesen

Hegi · 2005. Feb. 4. (P), 18.15
Egyetertek abban a reszben hogy sokat tud rolam.

DE a google szerintem egy nagyon jo uton halad es ha mar elorukkolna egy oprendszerrel, azzal a statuszat nagyban novelne. Anno emlekszem, hogy a Netscape is hasonlot kezdtett el, igazabol nem is ertem hogy buktak el. Es a google-nek szerintem igy is van eleg bevetele, nemhiszem hogy elmennenek a microsoft erosen kizsakmanyolo iranyaba, legalabbis a cegrol eddig ez jott le nekem. En eltudnam kepzelni, hogy elinditom a Google linux disztribuciot, aztan elinditom a Gbrowsert (Ami ugynevezetten a Firefox kesobbi verzioja), aztan bejelentkezek a Gmassengerbe, ja es egy Gkliensel megneznem a leveleimet.

//Hegi - http://blog.suxx.hu
7

és

bbalint · 2005. Feb. 4. (P), 20.06
és így lépünk át a k. életből a gé-létbe ... nem?

(a magam részéről én se nem szeretem már annyira googlét; túl nagy, bár az jó, hogy sokat tud.)
8

ge-let?

Hegi · 2005. Feb. 5. (Szo), 13.18
Es az miert baj hogy tul nagy? Ha jol csinalja amit csinal, akkor szerintem lehet nagy. Vagy ti mashogy gondoljatok?

//Hegi - http://blog.suxx.hu
9

Google a net új Microsoftja

Anonymous · 2005. Feb. 6. (V), 15.25
Most még mindenki szereti a Google-t. De az új Msn Search döntési kényszerbe sodorja őket. Vagy agresszívan terjeszkednek és mindent megtesznek, hogy minnél több webes szolgáltatásban ők legyenek az elsők, vagy a Microsoft könnyen legyűri őket az új Windowsba beépített keresővel. Nem véletlen, hogy támogatják az alternatív böngészőket, mert ezekben a Google az alapértelmezett kereső és nem az MSN Seach.
A Microsoftot mindenki soken utálják a nagysága és a befolyásossága miatt, és még többen örülnének, ha valaki végre letaszítaná őket a trónról. De ha a Google-Firefox-Linux szövetség képes lene erre, és ők válnának a piac vezetőivé őket is mindenki megutálná hirtelen.
A legjobb egy többpólusú gazdasági tér lenne, legalábbis a felhasználók számára. Itt viszont máris felmerül a kompatibilitás kérdése.
airwalker
airwalker##kukac##freemail.hu
10

Nem értek egyet.

Bártházi András · 2005. Feb. 6. (V), 18.30
A Microsoft jelenleg nagyon gyenge. Az, hogy lesz új Windows, az korántsem jelenti azt, hogy az jobb lesz, mint a jelenlegi, már ami a böngészőt, vagy az abba épített keresőt illeti. Egyszerűen a Firefox annyira előre jár az Internet Explorerhez képest, hogy egy titokban fejlesztett böngészővel a Microsoft nem fogja tudni visszahódítani a Firefox használókat. Ha elő is rukkol valami egyedivel, a Firefox architektúrájával könnyen be lehet érni.

Beépített MSN Search. Ez *most* is be van építve... Mégse használja senki sem. A találati arányai, funkciói egyelőre gyengék, bár ezen a téren még minden bizonnyal javíthatnak majd. Lehet, hogy egy fokkal agresszívebben fogják beépíteni, de egyrészt majd jön az EU az árukapcsolással (bár biztos túl későn), másrészt pedig tuti lesznek eszközök, melyekkel át lehet állni Google-re. A Firefox-ot tuti telepíteni fogják, mert megszokták az emberek, s akkor ha már telepítenek, biztos átállnak Google-re is.

Nem hinném, hogy az agresszió *a* megoldás, s az egyetlen út, amire a Google ráléphet majd... Más cégfilozófiával fejlesztik, aki ott dolgozik, 100%-ig elégedett, boldog ember, stb. Sokkal kisebb szervezettel tudnak a Microsofttal versenyre kelni, s azért ez jelent valamit.

Szóval meglássuk. Verseny az tuti lesz, s az nekünk egyelőre jó.

-boogie-
11

na, látom, volt értelme meg

Fekete Ferenc GDA · 2005. Feb. 6. (V), 22.25
na, látom, volt értelme megírni ezt a rövidke elmélkedést:) egyébként szeritnetek van értelme ilyen "hír"-t beküldeni, hiszen nem igazán hír. mert ha lesz ötletem, még írok hasonlókat, amennyire időm engedi.

ferenc voltam
12

Van értelme, nagyonis!

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 6. (V), 23.02
Nagyonis van értelme, éppen az ilyen dolgok kapcsán merült fel bennünk, hogy blogozási lehetőséget adjunk, de ez egyhamar erőforrásaink szűkössége miatt nem valósul meg szerintem... Úgyhogy jöhet a hír. Magunk is szeretünk időről-időre ilyen 'gondolatok'-at publikálni hír formájában.
13

Google

airwalker · 2005. Feb. 7. (H), 23.20
Boogie!
Én sajnos nem látom hogy milyen cégfilozófiával rendelkezik a Firefox, de gondolom te ebben jártasabb vagy mint én. Írhatnál egyszer erről is! Szerintem azért a google is profitorientált üzleti vállalkozás, és mint az ilyen cégek általában, ők is az élre szeretnének törni, és ott is maradni amíg lehet. Szerintem puszta jóindulatból ők sem kegyelmeznek a konkurenciának :-)
Tényleg nem akarok kötöszködni, de szerintem az IE nem olyan gyenge. Lehet, hogy a program már rég elavult, de ezt a felhasználók nem látják. Az emberek 80-90%-a még mindig IE-t használ, és ezért a webfejlesztők is olyan oldalakat készítenek amelyek jól használhatók az IE-ben. Persze ez csak az én véleményem.
airwalker
airwalker##kukac##freemail.hu
14

megint bongeszohaboru, mar unom...

kmm · 2005. Feb. 7. (H), 23.35
attol meg hogy az ia attol gyenge, hogy elavult, a gyengesegetol nem kell eltekinteni. Gyenge es kesz.

A webfejlesztok sajnos kenytelenek olyan oldalakat kesziteni...

--
üdv: kmm...
15

Firefox cégfilozófia

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 7. (H), 23.46
Na ilyen nincs, mert a Firefox nem cég. Mégcsak az előállítói, készítői sem egy cég alkalmazottai.
16

Google és Firefox mint cég

Bártházi András · 2005. Feb. 8. (K), 12.52
A Google célja, hogy úgy érjen el eredményeket, hogy szimpatikus marad, azaz a marketingje kapcsán a durva, tolakodó, stb. elemeket mellőzi. Ettől még lehet agresszívnek mondani, de ezt mindenképpen a lehető legkisebb súrlódással fogja megtenni. A Google "agresszív" marketingje szerintem abból áll, hogy folyamatosan folyik a csapból, lehet róla beszélni, hogy megint már milyen szolgáltatást, újdonságot vezetett be, és ez milyen cool dolog.

A Firefox az egy másik dolog. Nyílt forrású, egy alapítvány által fejlesztett programról van szó. A Firefox rajongókat gyűjt maga köré, s a nyílt forrás ebben nagy segítségére van. A fejlesztői nyiván törekednek a népszerűségre, piacvezetésre, de látják, hogy ezt csak úgy lehet megvalósítani, hogy jót alkotnak. S ezen nem is fognak tudni változtatni a projekt jellege miatt.

Az meg nem igaz, hogy az emberek nem látják, hogy elavult. A webfejlesztők nagyon-nagy része átállt már, vagy át fog állni (ha versenyképes szeretne lenni, kénytelen). Ők pedig katalizátorként fognak viselkedni. Európában már 20-30%-os elterjedtségről is hallani egyes országokban, és ez a szám folyamatosan nő.

-boogie-
17

"és ez a szám folyamatosan

connor · 2005. Feb. 8. (K), 23.16
"és ez a szám folyamatosan nő."

néha (hetente, 2 hetente) elmegyek a spreadfirefox.com-ra és marhára meglepődök, hogy már mennyinél jár a számláló... :)

--
connor
18

több pólusúság

connor · 2005. Feb. 8. (K), 23.23
"Google-Firefox-Linux"

Szerintem a linux magában hordozza a többpólusúságot. (ez az előnye)
Mióta ismerkedem a linuxal egyre másra ámulok el hogy mit ki nem lehet hozni belőle. Olyan mint a lego. Azt építesz belőle amit akarsz. És akkor még csak 1 disztribet használok. Minden disztr. máshogy fog neki mást választ alapkövéül. Így szerintem azért ott megvan az előbb említett "többpúlusúság".

off:
Mért pont 3 programot szoktak emlegetni az emberek? :)
pl a linux-mysql-php 3as.


--
connor