ugrás a tartalomhoz

Hatékony (fel)lépés a hivatkozás spam ellen?

Bártházi András · 2005. Jan. 19. (Sze), 08.47
A keresőmotorok fejlesztői körében nagyon ritkán fordul elő az együttműködés, most mégis egy ilyen történelmi pillanatnak lehetünk tanúi. Most a Google, a Yahoo és az MSN együtt, hivatalosan is bejelentették, egy új lehetőséggel bővítették, bővítik keresőjüket, mely megoldással a spam-ek egyre szaporodó áradata ellen kívánnak védelmet nyújtatni a jövőben. A megoldás ráadásul szabványos, szép megoldásnak mondható, mely az (X)HTML szabványok szellemében is készült: a linkeken egy nofollow tulajdonság bevezetéséről van szó.

Ahogy pont az előző (Védekezz a kéretlen hivatkozók ellen!), de korábbi híreinkben is (Hivatkozás spam - újabb fondorlatok) említettük, szaporodnak a blogok és más webes újságok hozzászólásainál megjelent kéretlen hozzászólások, melyek lényege, hogy egy vagy több linket tartalmaznak egy a reklámozni kívánt oldalra. A blogok magas értékelését kihasználó hozzászóló így minél több linket gyűjt be oldalára, a keresők annál értékesebbnek fogják értékelni az ő oldalát is.

Ennek a jelenségnek kíván véget vetni most a vezető keresők összefogása, egy egyszerű megoldással (Google, Yahoo, MSN Unite On Support For Nofollow Attribute For Links). Egy nem túl ismert HTML link tulajdonság üzembe állításáról van szó, ez a tulajdonság nem más, mint a rel, mely az utóbbi időben a szemantikus web törekvések kapcsán lehet ismerős (lásd például Barátom barátja - szemantikus web a gyakorlatban). Egy általános link a következőképpen néz ki:
<a href="http://weblabor.hu">Weblabor a király</a>
Ha ez egy hozzászólásban megjelenik, a keresőmotor robotja követni fogja, mert nem tud különbséget tenni az "igazi" tartalom és a hozzászólások között. Állítsuk be viszont a rel tulajdonságot a nofollow értékkel rajta:
<a href="http://weblabor.hu" rel="nofollow">Weblabor a király</a>
Így ezentúl a keresők különbséget tudnak tenni, s felismerik, ezt nem kell követniük, vagy legalábbis beszámítaniuk az értékes linkek közé.

A belinkelt oldalon egy ennél jóval részletesebb összefoglaló is olvasható a témában, mely az első hatékony lépés lehet a hozzászólás spammerek ellen.
 
1

Nem kell követni

Anonymous · 2005. Jan. 19. (Sze), 10.53
Nem követik vagy csak nem számítják be?
z
2

Linkelt cikk

Bártházi András · 2005. Jan. 19. (Sze), 11.16
A belinkelt cikkben le van írva: a Google
  • NEM követi a linket,
  • NEM számítja be a PageRank algoritmusba,
  • NEM kapcsolja a link szövegét az oldalhoz.
Szóval a Google abszolút figyelmen kívül fogja hagyni. Valószínűleg a többiek is így tesznek. Fontos, hogy se negatívan, se potizívan nem számítják be, tehát ezekre a linkekre ne úgy gondoljuk, hogy "bűnös" link lenne. Ez egy olyan link, ami az oldal tulajdonosa nem ellenőrzött, s nem tartozik az oldalhoz. Se több, se kevesebb.

Egyébként a többiekkel még nem egyeztettem, de mi valószínűleg ezt nem vezetjük be: ha valaki olyan linket küld be, aminek semmi köze oldalunkhoz, akkor a hozzászólását amúgy is törölni fogjuk.

-boogie-
3

automatizmus nem lenne jó

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 19. (Sze), 15.24
A Drupal fejlesztői listán is felmerült, hogy talán jó lenne egy automatikus szűrő a hozzászólásokban és a felhasználói tartalmakban bejövő linkekben a megfelelő attribútum beállítására. Ez azonban nem feltétlenül jó ötlet (mármint az automatizmus), mert igenis vannak olyan linkek a hozzászólásokban, amiknek a pagrerankjét növelnénk szívesen, mert éppen azért linkelte be valaki, mert hasznos.
4

Regisztrált, nem regisztrált?

Bártházi András · 2005. Jan. 19. (Sze), 15.58
Szerintem állíthatóra kellene csinálni:
  • nofollow-ra állítás kikapcsolása
  • minden hozzászólás linkjének nofollow-ra állítása
  • csak az anonim hozzászólások linkjének nofollow-ra állítása
-boogie-
5

Erről is...

Bártházi András · 2005. Jan. 19. (Sze), 16.24
Erről is szó van egy erről szóló Google blog bejegyzésben.

-boogie-