ugrás a tartalomhoz

Javascript/DOM hibakeresés könyvjelzőkkel

Bártházi András · 2005. Jan. 12. (Sze), 17.39
A Mozilla alapú böngészők egyik lehetősége a személyreszabható kulcsszavak használata a címsorban. A kulcsszavak előre beállított minták segítségével teszik lehetővé, hogy gyorsan keressünk, fordítsunk le szavakat, stb. Ilyen kulcsszavakkal a böngészőt nagyon egyszerűen, a könyvjelzőkkel tudjuk kiegészíteni, mindegyikhez lehet külön kulcsszót rendelni. Jesse Ruderman oldalán, aki bookmarklet gyűjteményéről híres, most ennek a lehetőségnek és a bookmarkleteknek egy ötvözete jelent meg, mely lehetővé teszi, hogy az oldalon egyszerűen futtathassunk le apró Javascript parancsokat.

Firefox alatt, ha beírjuk a címsorba, hogy google Weblabor, akkor egyből a Google keresési találatok oldalára tudunk jutni, a keresési kifejezés a Weblabor lesz. Az utóbbi időben nagyon rászoktam erre, sokkal gyorsabb, mintha először a Google nyitóoldalára lépnénk, s csak utána írnánk be a keresési kifejezést.

A kulcsszavakhoz mint láthatjuk, paraméter is kapcsolható, az oldal címében kell használnunk a %s paramétert, ide fog behelyettesítődni a kulcsszó után beírt kifejezés. Ha az URL nem egy oldal címe, hanem egy kis Javascript, akkor elérhető, hogy ezek a Javascriptek legyenek paraméterezhetőek íly módon.

Az oldalon jelenleg öt lehetőséggel találkozhatunk, melyek parancsok végrehajtását, kifejezések kiértékelését, egy csomópont (pl. document.body) villogtatását, egy objektum tulajdonságainak és függvényeinek listázását és egy csomópont saját és szülője számított stíluslapjának különbség lekérdezését teszik lehetővé. Miután bookmarkletként felvettük, ne felejtsünk egy kulcsszót is hozzárendelni ezekhez (jobb egérgomb, tulajdonságok, kulcsszó mező kitöltése)!

Sokszor jól jött volna, ha egyszerűen le tudok kérdezni egy tulajdonságot, vagy meg tudok hívni egy függvényt, nos, most már ez is lehetséges.
 
1

[quote]Az utóbbi időben nag

gerzson · 2005. Jan. 12. (Sze), 23.24
Az utóbbi időben nagyon rászoktam erre, sokkal gyorsabb, mintha először a Google nyitóoldalára lépnénk, s csak utána írnánk be a keresési kifejezést

Ennél már csak az gyorsabb, ha úgy konfigurálod a Mozillát, h. rögtön keressen rá a címsorba beírt szóra az alapértelmezett keresővel, meg lehet spórolni a google-t. :) Természetesen ez csak egy keresővel működik.
2

ff felzarkozik

kmm · 2005. Jan. 12. (Sze), 23.40
az utobbi idoben kezdm tenyleg eszrevenni, hogy ff felzarkozik operahoz :-)

pl a fent irt cimsoros kereses nayon hasznos ( operaban nagyon reg ota van... ) bar opera megoldasa jobban tetszik, ini file-lal konfiguralhato, pl beirom "g weblabor"...

bar nemtudom ff miota tudja ezt :-)


--
üdv: kmm...
3

Mozilla suite

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 13. (Cs), 00.04
Ezt kérem már a Mozilla Suite is tudta, amikor még FF sehol nem volt. Az is lehet, hogy Netscape 4 is ismerte, de nem tudom nincs kéznél :)