ugrás a tartalomhoz

Nemzetközi hírű előadók a Harmadik Magyarországi PHP Konferencián

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 6. (Cs), 09.45
2003. január hatodika, nyolc óra negyvenöt perc. Ebben a percben érkezett meg Palócz István Magyar PHP konferencia témamegjelölésű levele a wl-phplista levelezőlistára. A rövid figyelemfelhívás mindannyiunkat meglepett, nem számítottunk arra, hogy ez bekövetkezhet. A kiírt időpont közeledtével egyre többen csatlakoztunk a szervezői csapathoz, és végül egy sikeres konferenciát vezényeltünk le. A bejelentés második évfordulóján van szerencsénk egy kis meglepetéssel szolgálni.

Tárgyalásaink eredményeképpen sikerült meggyőznünk két nemzetközileg elismert PHP szaktekintélyt, hogy jelenlétükkel járuljanak hozzá a konferencia szakmai tartalmához. Mindketten a rendezvényre érkeznek hazánkba, és sajnos nem sokáig maradnak, de a tervek szerint két-két előadással készülnek a hallgatóság figyelmét lekötni.

Egyikük Derick Rethans, aki a PHP projekt rendkívül sokrétű hozzájárulója, a Zend Engine 2 fejlesztésétől kezdve a PHP.net webhelyek mögött működő szerverek adminisztrációjáig sokmindenben résztvesz. Nevéhez fűződik a PHP XDebug modulja, és az SRM, jelenleg az ezPublish fejlesztőjénél, a novégiaia eZ systems A.S cégnél kamatoztatja tudását. Egyik előadásában PHP programok teljesítmény optimalizálására ad ötleteket és módszereket, másik bemutatójában pedig a többnyelvű oldalak készítésének kihívásaival foglalkozik.

Másik vendégelőadónk, Lukas Smith neve a PHP projektek közül leginkább a PEAR-rel forrt össze, mindig elsők között említik, ha a PEAR-ről van szó. Kedvenc területe az adatbázis absztakció, gazdája többek között az MDB és MDB2 csomagoknak, és szorosan részt vesz a PHP 5.1-es készülő új adatelérési felületének a PDO-nak kialakításában. Ha a PEAR-t kell bemutatni valamilyen rendezvényen, akkor mondhatjuk, hogy ő onnan nem hiányozhat. Ez a Harmadik Magyarországi PHP Konferencián sem lesz másképp, egyik előadásában ugyanis a PEAR körüli kétségeket igyekszik eloszlatni, bemutatva, hogy hol tart a projekt, és milyen irányba halad. Másik előadása az említett adatbázis felületek kérdését járja körbe, feltéve a kérdést, hogy szükség van-e egyáltalán ezekre, és ha igen, akkor mikor lehet érdemes ezeket használni.

Az idegen nyelvű előadások angol nyelven lesznek hallgathatóak, és lehetséges, hogy tolmácsot is tudunk majd biztosítani.

Véletlenül sem szeretném kissebbíteni hazai előadóink érdemeit, ám mivel előadásaik pontos részletei még nem alakultak ki, csak ízelítőt adhatok a témákból. Terveink szerint többek között szó lesz a WACT keretrendszerről, az SQLite adatbázis kezelőről, az objektum-relációs leképzésekről, arról, hogy miként lehet Drupal alapokon webáruházat kialakítani, de egyik előadónk foglalkozik a diszkrét JavaScript technikával is, és tervezési módszertanokban sem lesz hiány.
 
1

:) elírás

Anonymous · 2005. Jan. 6. (Cs), 14.23
kicsit nehezen értelmeztem a cikket... 2003??? nem lett elírva picit?:))
2

Nincs elírva

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 6. (Cs), 14.25
Nincs elírva, emlékezünk egy dátumra, melynek második évfordulóját ünnepelhetjük.
4

jaj jogos! :) elnéztem.

Anonymous · 2005. Jan. 6. (Cs), 14.27
jaj jogos! :) elnéztem.
3

Most lett aktuális :P

Anonymous · 2005. Jan. 6. (Cs), 14.27
Most lett aktuális :P
5

Van nekunk

Hodicska Gergely · 2005. Jan. 6. (Cs), 14.43
Véletlenül sem szeretném kissebbíteni hazai előadóink érdemeit

De hat van nekunk sajat nemzetkozi hiru eloadonk: Goba.
:)

Felho
6

Másik meglepetés? :)

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 6. (Cs), 14.49
Akkor lehet, hogy a másik meglepetés az lesz, hogy én nem fogok idén előadni :) PP-vel a tervek szerint teljesen a szervezésnek adjuk át magunkat. Rengeteg új előadói arc lesz, a korábbi előadók pedig főként a szervezésben segítenek idén.
7

Sajnos én még nem értem az

presidento · 2005. Jan. 7. (P), 01.35
Sajnos én még nem értem az angolt, így nagyon örülök, hogy ha lesz fordítás is!!!!!!

Köszönöm!

<fM />
FARKAS Máté