ugrás a tartalomhoz

A Six Apart felvásárolja a LiveJournalt

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 5. (Sze), 20.57
A napokban látott napvilágot az a hír, mely a Six Aparthoz közeli forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a MovableType és a TypePad tulajdonosai, üzemeltetői és fejlesztői a LiveJournal megvásárlását határozták el, és a tranzakciót hamarosan bejelentik majd. Az egyesülés kétségtelenül a legnagyobb blogos üzletet hozná létre a világon, jelentősen maga mögé utasítva a Google Blogger szolgáltatását és a nemrég indult MSN Spaces szolgáltatást.

A hír szerint a LiveJournal iránt mások is érdeklődtek már, de a Six Apart volt a legtermészetesebb társ, amellyel könnyen összekovácsolhatják erőiket. Ismeretes, hogy mindkét cég nyílt forrású szoftverekkel építkezik, Perl nyelvet használnak. A LiveJournal számos működtetéshez szükséges komponenst nyújtott át a nyílt forrású közösség számára, a Six Apart pedig magát a MovableType motort biztosítja nyílt forrású formában elérhető blog motorként.

A LiveJournal egy óriási vállalkozás, felhasználói statisztikáit részletes formában publikálja. Saját bevallásuk szerint a 2004-es év a felnövés éve volt számukra, a januári kétmillió felhasználóról több mint öt és fél millió felhasználóra növelték bázisukat az év végére. Egy ekkora felhasználói bázis kiszolgálásához finoman kidolgozott és ésszerűen működtetett architektúra szükséges. Arról, hogy miként használnak különböző saját fejlesztésű, és nyílt forrásúvá tett terhelés elosztókat, az Apache szervert, a MySQL adatbázis kiszolgálót, a Perl motort, és számos más komponenst, egy előadást is elérhetnek az érdeklődők.

A LiveJournal fizetős ügyfeleinek aránya ugyan nem éri el a két százalékot, minden előrejelzés a blog piac növekedésével számol, ezért mindenképpen komoly bevételre számíthat a Six Apart és LiveJournal egyesülés.
 
1

Már meg is történt

Granc Róbert · 2005. Jan. 6. (Cs), 12.43
A LiveJournal kezdőlapján már ott is a hivatalos bejelentés, hogy a tranzakció lezárva, szerződések megkötve, szóval már tényleg csak arra kell várni, mi lesz az esemény hatása.

/r.