ugrás a tartalomhoz

Gyakori félreértések a web barkácsok között

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 22. (Sze), 09.56
Molly E. Holzschlag többek között blogjában és konferenciákon hirdeti az igét, segít megérteni az aktuális technikákat. Ethan Marcotte társulásával nemrég egy igen érdekes előadást tartottak The Marriage of Presentation and Structure címmel a Web Design World 2004 konferencián. Az előadás címében is ellent mond a hirdetett trendnek, mégpedig a megjelenítés és a struktúra szétválasztásának, de ez valójában csak látszólagos. Molly más hasonló félterértéseket is tisztázni igyekszik.

A konferencia tapasztalatai alapján összeállította azon gyakori félreértések listáját, melyeket megpróbál eloszlatni, illetve azoknak a problémáknak a gyűjteményét, melyeket jellemzőnek gondol.

A félreértések között szerepel a struktúra és a szemantika keverése. Az előbbi Molly szerint a dokumentum formáját alkotó elemekre vonatkoztatható, míg utóbbi a jelentésnek megfelelő elem választását jelenti. A HTML elemek és tagek közötti különbségre illetve a HTML attribútumok és CSS tulajdonságok terminolgóiájára is felhívja a figyelmet. Sajnos ezekre a magyar nyelvben sincs kiforrott elkülönülő terminológia, ezért keverésük hazánkban sem meglepő. Szintén jellemző, hogy "alt elemről" beszélnek, ami nincs, hiszen "alt attribútum" létezik csupán.

A rossz koncepcionális megközelítések között említi, hogy sokan teljesen meg akarnak szabadulni a táblázatoktól a nagy guruk szavai hallatán. Egyszerűen félreértelmezik, hogy az oldalak elrendezésére használt táblázatokkal van csak gond. Ezért mostanában minden erről szóló prezentáció elején hangsúlyozzák az előadók, hogy mikor érdemes táblázatot használni. Hasonló probléma, hogy a megjelenítés és a struktúra ugyan szétválasztódik, de szorosan együtt kell működjön, erre az alaptézisre épül a fent említett előadás is. Még mindig vannak, akik úgy érzik, hogy a CSS alapú oldalkialakítás nem érett meg az éles használatra, ez természetesen nem igaz.

Molly további meglátásairól és tanácsairól blog bejegyzésében olvashatnak az érdeklődők.