ugrás a tartalomhoz

Új Google szolgáltatás: keresés kutatási anyagokban

Bártházi András · 2004. Nov. 18. (Cs), 17.54
A Google a mai napon egy új típusú keresőt jelentett be. A Google Scholar segítségével főként kutatási anyagok között kereshetünk, azaz felsőoktatási, akadémiai és egyéb szakpublikációkban, technikai jelentésekben, absztraktokban, stb. A Scholar találati eredményeit a fő Google keresőhöz hasonlóan, relevancia szerinti sorrendben jeleníti meg, indexeléskor a hivatkozásokat is figyelembe veszi (az akadémiai világban fontos mérőszám, hogy valakinek mennyi hivatkozása van).

Google Scholar logó

A Scholar az idézeteket a találati listában külön is megjeleneníti, abban az esetben is, ha nem online címekről van szó. Ebben az esetben a fő Google keresővel tudunk rákeresni az adott anyagra (egy klikkeléssel).

A szolgáltatás megjelenése azért is érdekes, mert a piacon már jelen van több cég is, mely hasonló szolgáltatásokat nyújt, hasonló adatbázissal rendelkezik, de ezek mind fizetős szolgáltatások. A Google nem tervezi fizetőssé tenni rendszerét.

Anurag Acharya, a projekt vezetője szerint a "Google mint cég sokat köszönhet az akadémiai kutatásoknak és ez az egyik útja, hogy visszaadjon valamit a közösségnek". A projekt célja a friss kutatási eredmények minél szélesebb körben elérhetővé tétele, a fiatal kutatóknak is lehetőséget nyújtva egyrészt a megjelenésre, másrészt pedig a fellelhető anyagok ingyenes kereshetőségére.

A szolgáltatás a Google számára bevételi forrás is lehet, hiszen könyveket is megjelenít keresési eredményei között, illetve lehetősége lesz sokkal pontosabban pozícionálni reklámjait egy célközönség számára (jelenleg nincsen reklám a találati oldalon). A profit mellett egy másik előny a Google számára, hogy egy újabb felhasználói kört meghódítva a keresőpiacon is tovább őrizheti meg vezető szerepét.

Szóval úgy tűnik, hogy még egy olyan szolgáltatás indult útjára, mely miatt csak egy szűk kör: a versenytársak köre bosszankodhat, egyébként mindenki számára előnyös lehet.

A hír mellett mindenki figyelmébe ajánlom az egy kicsit Animatrixosra sikerült, de nagyon ütős animációra, mely a Google szolgáltatásainak jövőjét állítja a középpontba, s melyet attlad felhasználónk küldött be: EPIC
 
1

citeseer

aries · 2004. Nov. 19. (P), 20.02
Régebben a NEC-en is működött a fentiekhez hasonló szolgáltatás, a CiteSeer, de itt egy még most is működő: http://citeseer.ist.psu.edu .
Ez jelenleg jobb találatokat ad, mint a google.