ugrás a tartalomhoz

Az MSN új keresőjét mutatta be, a Google szinte duplázott

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 13. (Szo), 11.33
Nem volt eseményektől mentes a hét a keresők háza táján. Szerdán jelentette be a Google, hogy a motoruk által indexelt oldalak száma majdnem megduplázódott, több mint nyolc milliárd dokumentumban található kifejezésekre kereshetünk rá. Ez alatt nem csak HTML oldalakat kell érteni, hiszen motorjuk például Flash és PowerPoint állományokat is indexel. Az MSN kereső körül sokkal több változás történt, nyilvános lett a kereső új béta verziója.

Az MSN kereső tizennyolc hónapnyi fejlesztés után szintén szerdán vált nyilvánossá, és ennek apropójára egy MSN Search Blog is elindult. A továbbra is béta állapotban lévő kereső algoritmusait és felületét még javában tökéletesítik, de már most sok kényelmi szolgáltatás érhető el.

A kereső képes közvetlenül, angol nyelven feltett kérdésekre válaszolni, mint például What is the currency of Hungary? A Search Near Me szolgáltással a fizikailag közelben található találatokat próbálja meg előkeresni a rendszer, a felhasználó helyét az IP címből megállapítva, vagy a saját beállításai alapján felhasználva. A Search Builder nevezetű újítás egyes esetekben komoly vizualitással teszi lehetővé a keresés specializálását, testreszabását. A fejlesztők célja ezzel is a keresés gyorsabb és pontosabb megfogalmazásának lehetősége. A keresőről első kézből adott jelentést John Battelle.

Nem mindenki van teljesen megelégedve a szolgáltatással, néhányan az eredmények manipulációját sejtik különböző kifejezések találataiban, ezeket az MSN Search blogban igyekeznek megcáfolni. A The Register egyik szerzője pedig egyenesen azon a véleményen van, hogy nem relevánsak a találatok, ezért hiába a felhajtás, nem ér sokat a kereső. A releváns találatok persze továbbra is jól feltett kérdéseket feltételeznek, ezért még nem dőlhetünk teljesen hátra a keresés kényelmében.
 
1

8 milliárd

attlad · 2004. Nov. 13. (Szo), 16.57
El lett írva véletlenül a hírben az oldalak száma, egyelőre csak 8 milliárd körül tart a Google. (USA-ban milliárd = billion)

Attila
2

Igaz, javítva

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 13. (Szo), 19.37
Milyen igaz...