ugrás a tartalomhoz

Eltűnt szövegek, használhatatlan oldalak

attlad · 2004. Nov. 5. (P), 10.30
Programfejlesztésnél egyik fontos aranyszabály, hogy sose bízzunk a felhasználótól érkező adatokban és mindig ellenőrizzük, hogy megfelelőek-e, s ez hatványozottan érvényes webes környezetben. Ezen a gondolatmeneten továbbhaladva - és figyelembevéve azt a tényt, hogy egy weboldalt számtalan különféle böngészővel, egyéb kliensprogrammal látogathatnak, illetve ezek beállítása is nagyon sokféle lehet - azt is kijelenthetjük, hogy a felhasználó alapértelmezett beállításaiban se bízzunk.

Sajnos ezt a szabályt sokan nem veszik figyelembe és olyan oldalak is mit pl. a Yahoo, az EBay, az Index, de még rengeteg más oldal is használhatatlanná válhat a felhasználók egy részénél. A legtöbb böngésző alapértelmezett beállítása, hogy a hátteret fehérrel, a szöveget feketével a linkeket kék színnel, aláhúzva jelenítik meg. Azonban ezeket a beállításokat a felhasználó könnyen megváltoztathatja a saját ízlésének megfelelően. Ezek ismeretében naív dolog ezekre hagyatkozni.

Vegyünk egy példát, ha az alapértelmezett hátteret feketére a szövegszínt fehérre állítjuk át a böngészőnkben és úgy látogatjuk meg az Index oldalait, akkor a legtöbb szöveg láthatatlanná válik, mivel a csak a hátteret állították be fehérre, a szövegszínt hagyták az alapértelemezetten (feketét feltételezve annak). De ugyanez a jelenség előfordul a már említett oldalak és rengeteg más oldal esetében is.

Index - fehér alapon fehér szöveg

Tehát mindig érdemes figyelni arra, hogy a szöveg (ill. link) és annak háttérszíne összefüggő dolog, ha valamelyiket megváltoztatjuk akkor a másikat is be kell állítnunk és nem hagyatkozhatunk az alapértelmezettként feltételezett értékekre.

A linkek alapértelmezett aláhúzása is kikapcsolható, ezért a linkek stílusdefinicióinál is célszerű ezt szem előtt tartani. Pl. ha a linket csak az aláhúzás különbözteti meg a sima szövegtől, akkor mindenképp állítsuk be az aláhúzást CSS-sel is különben elképzelhető, hogy néhány látogatónál nem úgy fog megjelenni, ahogy elképzeltük (elveszik a link a szövegben).
 
1

szabvány

kgyt · 2004. Nov. 5. (P), 10.43
Ez mintha a szabványban is benne lenne...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
3

validator warningol

kmm · 2004. Nov. 5. (P), 11.31
css validator warningol is ha egy szinhez nincsen megadva hatter es forditva.

--
üdv: kmm...
2

saját bőr + W3C

bbalint · 2004. Nov. 5. (P), 11.26
W3C QA tippjei közt már rég' írtak ilyesmiről ...

és ez tényleg sajnos így van, hogy sok oldal arra számít, hogy alapértelmezett beállításokat használok; mert én biza' fekete alapon fehér színeket használok, így jónéhány fura kinézetű oldalt láttam/látok: a "kedvencem" az, amikor a felhasználónév/jelszó vagy bármilyen beviteli mezőnek csak a szövegszíne van megváltoztatva - feketére.
én ilyenkor egy majd' fekete háttérszínű szövegdobozba írok be "valamit" fekete betűkkel, ami nem túl olvasható,

sajnos túl sok ilyen oldallal találkoztam, úgyhogy azóta már a böngészőmbe' átállítottam, hogy ne használjon rendszerszíneket ...

na, mindegyj!

bbalint
10

megoldás

attlad · 2005. Már. 5. (Szo), 12.55
Most találkoztam ezzel a ff bővítménnyel, ami ff alatt megoldja a fenti gondokat:
http://txtbgfixer.mozdev.org/

Attila
4

Link aláhúzás

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 5. (P), 11.33
Én azt sejtem (lehet, hogy rosszul), hogy ha az említett IE-ben történő aláhúzás kikapcsolást választja a felhasználó, akkor ezt CSS-el sem lehet felülbírálni, mert egyfajta felhasználói CSS-ként értelmezhető, ami nagyobb prioritást kap. Nincs igazam?
5

Pontosan.

Granc Róbert · 2004. Nov. 5. (P), 11.43
Ezért is volt a gond a fentebb is említett hírnél: hiába van a weblabor CSS-ben az aláhúzás, ha a user IE-ben kikapcsolja, akkor annak van prioritása.
Lásd:




/robi
6

Nálam nem

attlad · 2004. Nov. 5. (P), 11.57
Ez:

<style>
a {
  text-decoration: underline;
}
</style>
<a href="#">Link</a>
IE-ben (+ Firefoxban is) kikapcsolt alahúzás esetén is alá van húzva.

Attila
7

Nem is volt aláhúzásunk

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 5. (P), 12.10
Nem is volt alapértelmezett aláhúzásunk, most lett. Én feltettem a problémát, nem állítottam, hogy nálunk van alapértelmezett aláhúzás...
8

na

Granc Róbert · 2004. Nov. 5. (P), 12.28
Kell nekem belepofáznom, mielőtt ellenőrizném a CSS-t. Nem t'om miért gondoltam hogy benne van...
Most már mindegy, égés megvan, hagyom a hozzászólást ahogy van.

Egyébként most tényleg működik, tehát NEM definiálja felül az IE a stíluslapot.

/robi
9

Nem a hozzászólás az égé

kgyt · 2004. Nov. 9. (K), 12.45
Nem a hozzászólás az égés, hanem az IE...
;-)

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu