ugrás a tartalomhoz

Turing ellenőrzés segítséggel élőknek

Hojtsy Gábor · 2004. Okt. 15. (P), 13.48
Colin Viebrock a nyár elején sokat foglalkozott azzal, hogy turing ellenőrzési megoldásokat fejlesszen ki és illesszen PHP oldalakba. A turing ellenőrzések arra szolgálnak, hogy biztosítsuk, hogy valamely akciót végrehajtó látogatónk valóban egy ember, és nem pedig egy erre programozott robot. Hasznos lehet egy ilyen megközelítés akkor, ha egy népszerű oldalon a kéretlen hozzászólásokat el szeretnénk kerülni. A leggyakoribb kifogás ezekkel a tesztekkel kapcsolatban, hogy nem működnek a segítséggel élők számára.

Ezért Colin azzal az ötlettel jelent meg, hogy a hagyományosan képről begépelendő feliratot egy szerver oldali beszéd szintetizátor programmal WAV formátumban is letölthetővé teszi, így biztosítva, hogy vakok is meghallgathassák, és megadhassák a felirat betűit. Az ötlethez egy első szintű megvalósítást is készített, mely ugyan nem működik tökéletesen, de a megoldás lehetőségeit jól mutatja.

Bevallom őszintén, hogy kevés tapasztalattal rendelkezve a vakok böngészési szokásait illetően nem tudom megítélni, hogy ez előremutató fejlesztés, vagy nem oldja meg igazán a problémát. Kíváncsi lennék mások véleményére!
 
1

Vakok és a net

T.G · 2004. Okt. 15. (P), 14.45
Egyszer beszéltem egy önkéntes segítővel, aki egy vakoknak fenntartott gépteremben volt adminisztrátor. Érdekes dolgokat mesélt. Például, hogy beszélgetés közben ők is a "láttad ezt az oldalt?" kérdést teszik fel egymásnak. A szó fizikai értelmében egyikük sem látja az oldalt, de szóhasználatban mégis ők is így mondják.
Általában dicsérik a jól formázott oldalakat. A programjuk nem kezeli jól a <div class="cim"> formát, de a <h1>-t igen. Hihetetlen billentyű kombinációkat használnak, így egy normális oldalon gyorsan meg tudják találni a tényleges tartalmat, és nem vesznek el a menüben, fejlécben, láblécben vagy a honlap egyéb részein. Persze az alt nélküli pixel.gif -ekkel már jóval nehezebb a helyzetük.
Ami meg a ellenőrző képeket illeti, az kifejezetten utálatos dolog. Abban a gépteremben az adminisztrátorok leggyakoribb feladata ezeknek a képeknek a megfejtése. Sajnos a phpnukenak köszönhetően sok ilyen oldal van. Érdekes megnézni például a sorstars.hu -t. Az oldal eredeti tervei szerint mindenféle fogyatékossággal élőket próbálja segíteni, de ha belenézünk a fórumban, akkor vak témák nem találhatóak. Vajon miért? Tudom a validság nem jelent semmit, de a fórum főoldalán található 437 hiba sugallja a webmester és a phpnuke képességét. A flash menü meg... na de nem kritikát írok ide... :)

Szerintem aki teheti az formázza meg szépen a weboldalát, kerülje a ellenőrző képeket és egyszer tekintse meg az oldalt lynx-szel, ha ezek megvannak akkor már nagy probléma nem lehet...
2

Ellenőrző hang

Hojtsy Gábor · 2004. Okt. 15. (P), 14.55
Jó, jó, de itt ellenőrző hangról van szó. Erről mi a véleményed?
4

Re: Ellenőrző hang

T.G · 2004. Okt. 15. (P), 15.32
Azért írtam kicsit bővebben, hogy leírjam, hogy ma ezekben a géptermekben az adminisztrátorok olvassák el ezeket a szövegeket. Ami egyértelműen problémás. Ha ezeket a szövegeket hangokra cserélik, akkor sokat segíthetnek a nem látó internetezőknek. Szerintem, ha technikailag megoldható, akkor miért ne.

Az már egy másik kérdés, hogy a hangfelismerő programok is gyorsan fejlődnek. :)
3

M$

bbalint · 2004. Okt. 15. (P), 15.17
a Microsoft .NET Passport szolgáltatása már régóta ilyesmit csinál; a regisztrációnál be kell írni egy képen levő karaktereket de van egy link - ,,Nem látom ezt a képet.'' - melyre kattintva bejön egy másik oldal, aholis le lehet tölteni egy hangfilét meghalgatni.
persze, mindez nem szép és jó [annyira] mivel a említett link egy javascript hivatkozás ... :-/

bbalint
6

m$

kmm · 2004. Okt. 16. (Szo), 11.24
Hat, nekem volt alkalmam kiprobalni, es nem mukodott sajnos.

--
üdv: kmm...
5

hangos kepek

kmm · 2004. Okt. 16. (Szo), 11.23
Szerintem jo otlet.
nyilvan van mit finomitani rajta.

--
üdv: kmm...