ugrás a tartalomhoz

MnogoSearch 3.2.22

Bártházi András · 2004. Okt. 14. (Cs), 17.54
Megjelent a MnogoSearch keresőprogram 3.2.22-es változata, mely egy érdekes újdonsággal is szolgál. A MnogoSearch fut weblapunk keresője mögött is, s bár nem szoktunk rendszeresen beszámolni az új verziókról, most úgy gondoltam, hogy ha a napokban felvetődött a téma, s szavazásunk is közvetve erről szól éppen, mégis kicsit összefoglalom, mit tud ez a program.

Alapvetően egy keresztplatformos, nyílt forrású, s a Windows platform kivételével szabadon használható indexelő és lekérdező alkalmazás párosról van szó. Az indexelést meghatározott időközönként, vagy akár alkalmanként is futtathatjuk, a lekérdezésért pedig C, ASP, PHP és Perl nyelveken írt modulok tudnak felelni.

A dokumentumok indexelése során több forrásból képes indexelni (adatbázis, helyi fájlok, távoli fájlok: HTTP, FTP, NNTP - proxy-n keresztül is), a HTML oldalakból képes súlyozottan kezelni a különböző részeket (tartalom, cím, kulcsszavak, stb.), s jó nemzetközi tartalom támogatással is rendelkezik (UTF-8 és egyéb karakterkészletek, nyelvek felismerése). Az indexállományokat az elterjedtebb adatbázisok közül szinte mindegyikben képes tárolni (MySQL, PostgreSQL, Virtuoso, InterBase, Oracle, MS SQL, iODBC, unixODBC, EasySoft ODBC-ODBC bridge IBM DB2 Caché), sőt, lehetőség van több gépen is megosztani ezeket.

A keresésnél képes boolean kifejezések keresésére, szóalakok, szinonímák, szótöredékek lekezelésére, egy adatbázisrészben történő keresésre, stb. A találatoknál a meta információkat, az oldal méretét, szekcióját és egyéb adatait is visszaadja, illetve a keresett szavak kiemelését is elvégzi.

Az új verzióban jelent meg a felhasználó által definiált HTML részletek külön történő indexelése (például h1 elemek között levők), melyek lekérdezéskor külön súlyozhatóak.

Ez az összefoglalás persze közel sem a teljes lehetőségek listáját adja, további információkat a változások listájából, illetve a program honlapjáról szerezhetünk.
 
1

windowsos indexelő

Dohány Tamás · 2004. Okt. 14. (Cs), 18.47
Windows platformra milyen open sourceos indexelőt ajánlotok?
2

Google

Bártházi András · 2004. Okt. 14. (Cs), 18.52
Itt van egy pár jónak tűnő találat:
http://www.google.co.hu/search?q=open+source+free+search+engine

Persze hogy melyik jó, melyik nem, nem tudom. :) Én Windows alatt, amikor kellett, egy saját megoldást használtam (persze annyit nem tud, mint a MnogoSearch).

-boogie-
3

Tenyleg jó :)

sajt · 2004. Okt. 15. (P), 15.31
Csak nekem meg nem sikerult belonom ezt a php-kiterjesztest, de nem baj, mert le lehet aztan kerdezni mysql-bol is.
4

Hogyan?

Bártházi András · 2004. Okt. 15. (P), 16.37
Ezt a közvetlen lekérdezést már többen is emlegették, de tényleg megéri szerinted közvetlenül lekérdezni? Egyébként le kell tölteni a PHP kiterjesztést hozzá, majd azzal lefordítani a PHP-t, és akkor simán működni fog.

-boogie-