ugrás a tartalomhoz

Apró újítások - még jobban használható oldalunk

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 23. (Cs), 08.49
Az utóbbi időben sok apróbb változtatást illetve fejlesztést hajtottunk végre a háttérben. Ezek egy része általában más Drupal által kiszolgált webhelyeknek lesznek majd hasznosak, illetve sok aprósággal igyekeztünk azon felhasználóinknak kedvezni, akik belépett állapotban olvassák és írják oldalainkat. Lássuk, mivel lett most még jobb felhasználóknak lenni?

Belépett felhasználóink számára rendszerünk nyilvántartja, hogy mely tartalmi oldalakat mikor látogattak meg legutóbb. Ezzel lehetővé válik, hogy jelezzük számukra, hogy mik az újdonságok, illetve mire érkezett új hozzászólás. Az eddig csak a hozzászólásoknál megjelent "új" címke most már a tartalmaknál is felbukkan, így rögtön a honlapon is látszik, hogy mik az új hírek. A közkedvelt követőben pedig sokkal nyilvánvalóbb jelzést kaptak ezek az elemek. A tartalmaknál általánosan a narancssárga, a hozzászólásoknál pedig a zöld színű címke került bevezetésre. Ez megegyezik az ezekhez rendelt RSS csatornákat jelző gombok színével.

Szintén az új tartalmak jelzését érintette, hogy a tartalmak alsó linkjei között összevonásra került az összes és az új hozzászólások száma. Ezutóbbiakat egy zárójelben megjelenő szám mutatja most már.

A még felhasználóközpontúbb tartalomkövetés lehetővé tétele érdekében felmerült, hogy lehetne egy személyes követőt biztosítani mindenki számára, mely RSS formájában is megfigyelhetővé tenné azokat a tartalmakat, melyeket egy adott felhasználó küldött be, illetve melynél elindult eszmecserében részt vett. Már most elérhető egy hasonló szolgáltatás a felhasználói adatok oldalán. Itt azonban csak az adott felhasználó által létrehozott tartalmakat lehet megfigyelni (annak ellenére, hogy kézenfekvő, hogy azon tartalmak is követhetőek legyenek, melyekhez a felhasználó csak hozzászólt), és ennek RSS változata sem elérhető.

Ezúton szeretném megkérdezni, hogy lenne-e igény a jelenlegi felhasználók számára generált követő oldal ilyen módosítására, illetve RSS hozzárendelésére. Ez jelentősen megkönnyíthetné azon tartalmak megfigyelését, melyek mellett már valamilyen formában elkötelezte magát egy-egy felhasználónk. A megvalósításra határidőt természetesen nem tudok vállalni.
 
1

wow + felhasznalokovetes + tipp

kmm · 2004. Szep. 23. (Cs), 12.43
Szia,

koszi a hasznos boviteseket!

Felhasznalokovetes az szerintem jo dolog, bar en nem hasznalnam.

amit kernek meg :D:
mikor nyom valaki valaszt auto toltse ki a temat hogy RE: dffsaf vagy hasonlo, es az RSS ben jo lenne valahogy a kiindulo temat is jelezni pl:

[hirek][Apró újítások - még jobban használható oldalunk]wow + felhasznalokovetes + tipp

lehet ez butasagnak hangzik, de sokkal jobban kovethetoek lennenek a forumszalak

A beirasok vegere kellene hogy ki a szerzo automatikusan, mert sokan nem irjak ala, ez lehetne inteligensen is, hogy ha be van nala alairas allitva, akkor ne tegye oda



--
üdv: kmm...
2

Igazad van, de...

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 23. (Cs), 15.11
Igazad van, jó lenne több kontextus információ az RSS-be. Amikor felvetettem annak idején a Drupal listán a hozzászólás RSS generálást (és megvalósítottam, és beküldtem commentrss.module néven), akkor felmerítették páran, hogy egy zavaros szelencét nyitok fel, mert a kapcsolódó metainformációkat sokféleképpen ki lehet fejezni (szerző, szál, stb). Az Atom nyújt erre korrekt megoldást, az RSS-ben vagy be lehet emberi szöveggel írni a mezőbe, vagy DC metaadatokat lehet használni, de akkor RSS 1.0-át kell alkalmazni, amit nem sokan szeretnek :)

Tehát ezt a fejlesztést most az fogja vissza, hogy nincs koncepcionálisan igazán jó megoldás, és gányolni nem szeretek. Ha lenne valakinek konkrét javaslata a metainformációk RSS-be tételéről, azt szívesen fogadnám. Különben az is problémát jelent, hogy nem tudjuk, hogy HTML képes megjelenítővel vagy anélkül nézik. Most több okból nincs HTML az RSS-ekben, de a többletinformáció emberi szöveges beillesztéséhez valamilyen elválasztás kellene (szöveges, ha szöveges a megjelenítő, és HTML, ha HTML-képes).

Ami a "re: előző subject" kérdést illeti, látod te is milyen jó témát tudtál adni a hozzászólásodnak :) A téma igazából azért van, hogy kifejezze, hogy miről írsz. A szálazás a webes megjelenítésben úgyis megmutatja, hogy mire válaszoltál, és elsődlegesen mégiscsak a webes felület számára készül a tartalom. Tehát a téma lehetőséget ad a gondolat rövid összefoglalására. Ha nem írsz oda semmit, akkor a hozzászólásod elejét másolja oda a Drupal, ami időnként elég viccesen tud alakulni :)

Érdekes, hogy a követőt a legújabb Drupal verziókban úgy módosították, hogy csak egy összesítést ad a hozzászólásokról. Ennek nyilván az az indoka, hogy egy hosszú szál nagyon sok képernyőterületet lefoglal, ha egy új hozzászólás érkezik rá. Én ennek ellenére nem szeretem, mert annak alapján döntöm el, hogy mit olvasok el (vagy mit olvasok el először), hogy ki írta, és hogy milyen témát adott neki. Az összesített nézetben ezek elvesznek, de ugyanúgy akkor is elvesztjük a témát, ha automatikusan adjuk a tartalmát (akkor is, ha ez csak alapértelmezés, ezt sokan szeretik elfogadni).
4

igazam van, semmi de! :)

kmm · 2004. Szep. 23. (Cs), 18.38
Szerintem, mig ez a frissnek mondhato RSS tech nem lsz eleg stabil (1-2 ev) es nem lesznek a modszerek elterjedve, lehetne egy subjectes majdnemszalkezeles, ami kicsit ganyolas, de nagyon sokban javitana azon hogy tudjuk mi mihez tartozik.

RE: subject: lehet, hogy en adok, de nagyon sokan nem. es nekik az elso x karaktar kerul bele, ami csunya (szvsz). Ha meg kitoltom a temat, attol meg at lehet irni masra, es en meg is tennem, de aki nem akarja, meg mikor olyan a valasz akkor nem kellene ...

az automata alairast meg nyilvan _csak_ az RSS re ertettem, hiszen a weben az latszik ki irt mit...


--
üdv: kmm...
5

meg egy kis RSS: url-ek

kmm · 2004. Szep. 26. (V), 11.29
Az rssben az urleket nem csak a hozzauk tartozo szoveget kuldi az oldal, ehetne valami ilyesmi: "ez a weboldala belanak <URL: http://www.bela.hu>"

--
üdv: kmm...
3

Ésmég

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 23. (Cs), 16.52
Írás közben kifelejtettem, hogy egy régi problémát is orvosoltunk. Eddig ha valaki beküldött valamilyen tartalmat (blogmarkon kívül bármit), akkor egy olyan oldal fogadta, ami azt mondta, hogy "nincs jogod a tartalom megtekintésére". Ez abból fakadt, hogy a még meg nem jelent tartalmak megtekintésére csak az adminoknak volt lehetőségük. Most annyival lazább lett az ellenőrzés, hogy a nem publikált tartalmakra a szerzők elérést kaptak. Így ha valaki beküld egy linket vagy hírt vagy bármi mást, akkor meg tudja tekinteni megjelenése előtt is, és nem egy barátságtalan hibaüzenettel köszönjük meg hozzájárulását.