ugrás a tartalomhoz

A rádióklónok támadása

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 18. (Szo), 10.52
A Microsoft Radio Plus nevű szolgáltatásának keretében előfizetésért teszi lehetővé, hogy helyi rádióknak megfelelő adókat halgassanak felhasználói a neten keresztül. A szolgáltatás lényege, hogy a rádiók által játszott zenei profiloknak megfelelő számokat adják a csatornákon a rádiók megszokott reklámjai, játékai, kívánságműsorai és beszélgetései nélkül. Valószínűleg nem lesz egyszerű eldönteni, hogy ez így jogszerű tevékenység-e, vagy sem, de mindenesetre etikailag kétséges magatartás.

A rádiók "levett" pofiljához a Microsoft körülbelül félmillió licencelt zeneszámát illeszti, és a Radio Plus szolgáltatás keretében az eredeti rádiók nevei alatt terjeszti a zenei programokat. Természetesen sem a profiljuk teljes másolása, sem pedig nevük felhasználása nem tetszik a rádiók tulajdonosainak, ezért pert indítottak a Microsoft ellen.

A Wired cikke részletesebben is beszámol a történtekről. A rádiókat a Microsoft lépése egyelőre nem veszélyezteti, hiszen az online rádiózást választók nem a korábbi hallgatóik közül kerülnek ki, de ez nem jelenti, hogy ne lenne kifogásuk az óriáscég magatartása ellen. Különben pedig egy vicces reggeli műsor, egy híradás vagy egy jól eltalált spot ugyanolyan vonzerővel bírhat, mint a zenei profil, ezért a Microsoft megoldása a tulajdonosok szerint a rádiózás szívét veszi el.
 
1

kínában volt hasonló

Anonymous · 2004. Szep. 19. (V), 01.00
Egyes kínai kábel tárasaságok úgy közvetítették a külföldi csatornákat, hogy az adást "realtime" maguk is szerkesztették. Amikor jött a reklám gyorsan az amcsi reklámokat a helyi cégek reklámjaira cserélték :)
Akkor mindenki fújjolt, hogy így meg úgy. Úgy látszik, amit a kínaiaknak nem szabad, szabad az MS-nek.