ugrás a tartalomhoz

A HTML jelene és jövője

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 15. (Sze), 10.44
Rakesh Pai írt nemrég egy rövid összefoglalót The Economics of XHTML címmel, mely arról próbálja meggyőzni a webhelyek készítőit, hogy használjanak XHTML-t, annak előnyei miatt. Sajnos a cikk két dolgot mos össze, és csak egy mondatban említi, hogy szemantikus HTML használatával pontosan ugyanazt az eredményt lehet elérni. Ha ezt észbentartva olvassuk a cikket, sokkal jobban okulhatunk.

Jópár weben publikáló HTML-gyáros mutatott rá az utóbbi időben, hogy egyáltalán nem az a lényeg, hogy XHTML-re térjünk át, hanem hogy szemantikus leírásokat használjunk weboldalainkon. Ez sokkal több munka, mint perjeleket tenni a különben HTML-ben lezárás nélküli elemek végére és kicserélni a dokumentum típus azonosítót az állományok elején, de ennek ellenére megéri. Mint ahogy korábban rámutattunk, a legtöbb XHTML-t használni szándékozó webhely a szabvány értelmében ma is csak zavaros HTML-ként kerül feldolgozásra (mint ahogy a Weblabor is).

Nagyonis sokan vannak mostanában, akik úgy gondolják, hogy a HTML-t kell továbbfejleszteni, az Internet Explorer 6-al való kompatibilitás érdekében. A WHAT munkacsoportban egyesülő fejlesztők munkájának alakulásáról ad jelentést Anne van Kesteren, kiemelve néhány fontosabb javaslatot.

PS: érdemes még elolvasni Eric Meyer kommentárjait is Rakesh írásáról.