ugrás a tartalomhoz

Spread Firefox - Spread Drupal

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 14. (K), 22.37
Az utóbbi időben a Weblaboron is többet foglalkoztunk a Drupal-al, és ez meglátásom szerint nem annak köszönhető, hogy nincs más téma, hanem sokkal inkább annak, hogy a Drupal sok témát ad. Most éppen azt kellene bejelentenem, hogy elindult a Spread Firefox nevű webhely bétaverziója, és mégis sokat fogok a Drupal-ról írni. Hogyan lehetséges ez? Nos, az új webhely Drupal-al készült.

A Spread Firefox a Mozilla Alapítvány saját készítésű új weboldala, a mozilla.org új megjelenését használva. Célja, hogy minden irányba terjessze a Firefox igéjét. Első kitűzött "álomként" az egymillió letöltés elérése szerepel tíz nap alatt. Mivel most indult a számlálás, nem könnyű megmodani, mi lesz belőle. Íme az aktuális állás:


A Spread Firefox kíván tehát a Firefox körüli marketing kampány összefogó pontjává válni, várhatóan személyesebben, mint a Mozilla termékoldalai, de legalább olyan jó megjelenéssel. Ennek keretében ismét vették a bátorságot, hogy új Firefox gombokat és reklámcsíkokat készítsenek, és így minden eddiginél több áll rendelkezésre. Az, hogy ez jó fejlemény vagy nem, azt mindenki maga fogja eldönteni, korábban sokan érveltek a szlogenek növekvő száma miatt. Most az új gombokkal a következő szlogenek kapcsolódnak a Firefoxhoz hivatalosan:
  • The browser you can trust
  • Rediscover the web
  • Take back the web
  • Safer, Faster, Better
Újdonság, hogy mindenféle méretben elérhetőek eléggé jól festő reklámcsíkok is, és felirat nélküli gombok is a nemzetköziesítés meggyorsítása érdekében.

Ami a webhely elérhetőségét illeti, ezen hír írása idején érdekes dolgokat lehet tapasztalni. Háromféle címen lehet ugyanis közelíteni:
  • A spreadfirefox.com lapja egy olyan üzenetet jelenít meg, hogy a Slashdot felől érkező emberáradat miatt egy statikus oldalt szolgálnak ki, amíg alább nem hagy a forgalom.
  • A www.spreadfirefox.com rögtön a spreadfirefox.com/community/ címre irányít át, ami egy eléggé gyors reakcióidővel bíró oldal.
  • Közvetlen a community oldalra látogatva természetesen szintén működik minden.
Azért bátorkodtam ezt kiemelni, mert a honlapról közvetlenül kiderül, hogy a CivicSpace nevű motor működteti a webhelyet, és abban a Slashdot káros hatásainak kivédésére beépített elemek vannak. Nem Drupalt mondtam? De. Lássuk mi a CivicSpace egészen pontosan:

CivicSpace Labs is a funded continuation of the DeanSpace project. We are veterans of the Dean campaign web-effort and are now building the tool-set of our dreams. We are busily completing work on CivicSpace, a grassroots organizing platform that empowers collective action inside communities and cohesively connects remote groups of supporters. CivicSpace is built on top of the Drupal open source platform and content management system. It is an unforked distribution.

Röviden tehát a CivicSpace egy Drupal alapú nyílt forrású tartalomkezelő rendszer, amit a szintén Drupal alapú DeanSpace egykori fejlesztői készítenek. Ezutóbbi szoftver segítette sikerekhez Howard Dean online kampányát, mely sikerek nem voltak ugyan elegendőek az elnökjelöltséghez, de komoly publicitást szolgálatattak a Drupal számára. A legfontosabb a fenti idézetben az utolsó mondat, mégpedig hogy egy nem elágazó terjesztésről van szó, tehát a CivicSpace követi a Drupal kódját, és nem nyit új szálat. Ez azt jelenti különben, hogy a CivicSpace Labs munkatársai napi szinten részt vesznek a Drupal fejlesztésében és az ötletelésekben.

Úgy gondolom, hogy ez az új webhely alkalmas lehet a Firefox még szélesebb körű elterjesztésében, hiszen a közösséget vonja be a webes jelenlét kialakításába, a tartalom feltöltésbe is. A használt tartalomkezelő rendszer kiválóan alkalmas az ilyen közösségi felhasználásra. És éppen ennek köszönhető az, hogy a CivicSpace és a Drupal számára is jó hír ez a prominens megjelenés, és a Dean kampány után ezt is még sokáig fogjuk emlegetni.
 
1

CivicSpace - Drupal kapcsolat

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 14. (K), 23.57
A CivicSpace Roadmap jól mutatja, hogy milyen céljai vannak a projektnek, és ez hogyan kapcsolódik a Drupal életébe.
2

Elosztott azonosítás

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 15. (Sze), 10.26
A Spread Firefox egyik nagyon ötletes lépése, hogy bekapcsolták az eloszott azonosítást, ami azt jelenti, hogy nekem sem kell felhasználót készítenem, hiszen Goba##kukac##drupal.org néven be tudok lépni (ez nem egy létező email cím!). Bővebben a help oldalon.
3

firefox pre terjesztes

Jano · 2004. Szep. 15. (Sze), 10.41
Oszinten szolva nem ertem miert nem tudtak megvarni ezzel a nagy terjesztessel a vegleges vervziot miert kellett az embereket rakapcsolni a preview valtozat letoltesere...

A masik, hogy sajnos a forum temak egyikeben felvetettek, hogy nem lehet a lokalizalt valtozatra iranyitani az embereket es ugytunik nem is cel. Tehat a magyar verziohoz kulon kene a helyi embereknek ilyen terjeszto oldalt kesziteni.