ugrás a tartalomhoz

A böngészők passzív elemei akarnak lenni életünknek

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 11. (Sze), 08.07
Clay Shirky elmélkedett el nyilvánosan azon a problémán, amivel minden bizonnyal sokszor találkoztak már olvasóink is. Nevezetesen, hogy a böngészők leginkább a passzív részvétel minél tökéletesebb lehetővé tételére törekednek, és nem segítik az alkotást. Nem igazán arról van szó, hogy weboldalak készítése nem lehetséges a böngészőkkel, hanem hogy a tartalombevitel (tkp. szövegszerkesztés) támogatása mennyire kezdetleges.

Olvasóink is bizonyára szembetalálkoztak már azzal, hogy egy véletlenül bezárt ablak miatt elvesztettek egy félig megírt hozzászólást, egy webes levelezőfelületen elkezdett levelet, vagy nem tudták rendesen megszerkeszteni gondolataikat, mert annyira kicsi volt a beviteli mező, és nem tudtak ezen segíteni. Míg a legtöbb böngésző megengedi, hogy az oldalon lévő szöveget átméretezzük, a beviteli mezők méretét a tartalomkezelő rendszerek készítői döntik el.

Clay elsősorban a Safari böngésző felől nézve írja le véleményét, de más böngészőkre is érvényes jópár megjegyzése. A Mozilla böngészőkhöz is csak az utóbbi időkben kezdtek használhatóvá válni olyan kiterjesztések, melyek lehetővé teszik a szövegmezők külső szerkesztőben való szerkesztését (Mozex), helyesírásellenőrzésben segédkeznek (SpellBound), segítenek a BBCode kódolást használó fórumokba postázáskor (BBCode), stb.

Kétségtelen, hogy a WHAT csoport munkája is afelé mutat, hogy jobban használható adatbeviteli eszközzé váljon a böngésző, és ez bár nem hat ki közvetlenül a szövegszerkesztési funkciókra, remélhetőleg segíteni fog a böngésző alkotó eszköz szerepének még szélesebb körű elterjesztésében. Addig is kiváncsi lennék, hogy olvasóink mivel - milyen kiegészítőkkel - oldják meg, hogy mindennapi böngészőt érintő beviteli tevékenységeik kényelmesebbek legyenek.
 
1

Most ez igy komoly?

Anonymous · 2004. Aug. 11. (Sze), 09.02
Én pl. nagyon örülnék, ha a fórumomba minden második istenbarma belökne nekem egy agyonformázott kicsicsázott szöveget, amiből nem látszik, hogy valójában mit akart írni. tényleg, milyen jó is lenne...
2

Persze

Bártházi András · 2004. Aug. 11. (Sze), 09.41
A lehetőség nem azt jelenti, hogy KI KELL HASZNÁLNI. Az azt jelenti, hogy ki LEHET használni.

-boogie-
3

Csekkold a linket

Benjamin · 2004. Aug. 11. (Sze), 10.13
Nezd meg a linket legalabb... ez klikkelgetosen "segit" a BBCode bevitelben... nem kell a tageket irogatnod...

Arrol nem is beszelve ha a forum nem tamogatja a BBCode-ot akkor te hiaba irsz azzal...

bye, Benjamin
4

Komoly, de másról van szó

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 11. (Sze), 12.55
Arról van itt kérem szó, hogy nagyon sok tartalom böngészőkben születik (mint a te hozzászólásod és ez is). Nyilván végülis a szerver oldali programod dönti el, hogy mi kerül letárolásra, és mi jelenik meg később. Akármivel vértezik fel a böngészőt, végülis a szerver dönti el, hogy milyen tartalmat tárol.

Inkább arról van szó, hogy nem is igazán próbálják szerzői eszközökkel feszerelni a böngészőket. Ha ezzel párhuzamba teszed, hogy intraneteken, és sok más helyen egyre több tartalom a böngészőkben születik, és a böngésző a legelterjedtebb alkalmazás most már a világon (mobiltelefonokon is az elsők között jelent meg), akkor meglepő, hogy az egyik legbutább is. Napersze kénytelen általános lenni, de ez nem jelenti azt, hogy butának is kell lennie. Vannak olyan tipikus felhasználási formák (use case-ek), melyekre érdemes lenne őket felkészíteni (például szövegmező helyesírásellenőrzéssel eléggé kézenfekvő). Szerintem.