ugrás a tartalomhoz

Böngésző kiterjesztések webhelyek hibáinak kiküszöbölésére

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 20. (K), 16.30
Nemrég adtunk hírt arról, hogy a Matthew Somerwille által készített elérhető Odeon webhelyet leállította az Odeon moziláncot üzemeltető cég. Fő kifogásuk az volt, hogy Matthew a webhely látogatóinak, regisztrálóinak adatkezelőjévé válik, és nem garantálható, hogy jóhiszeműen jár el az adatokkal. Adrian Holovaty éppen ezért egy másik megközelítést választott egy másik weboldal "javításához", mégpedig böngésző kiterjesztést adott ki.

Konkrétan a - mostanában szintén nagy port kavart - All Music Guide webhely jelenleg használható újratervezett változatával van a probléma, hiszen ez erősen Internet Explorer felhasználókra lett optimalizálva. A Firefoxban szétesett képet mutató, és néhol igencsak hibásan működő oldal problémáinak "javítására" Adrian kiadott egy All Music Guide corrector nevű kiterjesztést, mely az oldal meglátogatásakor aktivizálódva javítja a webhely programozóinak számos baklövését, és általában még használhatóbbá is teszi az oldalt Firefox felhasználók számára.

A kiterjesztés használata (amennyiben csak lokális kódot használ, és nem kommunikál harmadik hálózati végponttal) nem veti fel az Odeonnál felmerült jogi problémákat, és ráadásul egy érdekes irányt mutat a böngésző kiterjesztések terepén. A Firefox fejlesztői annyira egyszerűvé tették új kiterjesztések készítését, hogy ilyen jellegű javító eszközök elkészítése sem jelent igazán komoly munkát. A felhasználók pedig boldogok lehetnek az oldallal, addig is, amíg nem változik a HTML kódja úgy, hogy a kiterjesztés fejlesztője ezt ne követné.
 
1

Érdekes dolgok ezek...

Bártházi András · 2004. Júl. 20. (K), 18.50
Én már számítottam egy ilyen kiterjesztésre, valahol emlegettem is korábban, hogy gyakorlatilag a böngészők hamarosan testreszabott oldalmegjelenítést tesznek majd lehetővé. Pl. el tudok képzelni egy olyan böngésző kiterjesztést, ami a port.hu oldalról a TV műsort kérdezi le, és teszi emészthető formában elérhetővé egy sidebar formájában.

A kérdés, ez mennyire vet fel szerzői jogi problémákat? Mi van, ha egy ilyen kiterjesztés eltávolítja pl. a Copyright-ot az oldalról. Ez legális, vagy csak egy speciális böngészőről van szó? Mi van, ha a reklámokat szűri meg (ezt már most is van, aki nem szereti :)? Mi van, ha ez elterjed, és az oldal gazdák majd védekezni fognak ellene (több-kevesebb sikerrel)?

-boogie-
2

Jogi probléma, reklámok

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 20. (K), 21.49
Mivel a Mozilla kiterjesztéseket eléggé jól beazonosítható módon illik terjeszteni, ezért ez nem lesz probléma. Az újabb firefoxokban eleve csak a mozilla.org-ról letöltődő XPI-ket fogja elfogadni a böngésző alapbeállításban. Így utána lehet menni a copyright problémákat okozó kiterjesztéseknek.

Ami a reklámokat illeti, a webhelyek publikálói kénytelenek lesznek újabb módszereket találni, és remélhetőleg jobbakat fognak. Nem becsülném le a nyugvó kreativitást:)
3

Copyright

Bártházi András · 2004. Júl. 20. (K), 22.08
Jó, jó, de hol a Copyright határa? ;) Ha ollót árulsz, amivel kivágják az emberek a könyvekből a Copyright szövegeket, majd így adják tovább a könyvet, attól még te nem tettél semmi rosszat. Ez vajon így van a kiterjesztések esetén is? ;)

Egyébként az alapbeállítás valóban az lesz, hogy csak az update.mozilla.org-ról fogad el kiterjesztéseket, de ezt viszonylag könnyen (de nem meggondolatlanul) felül lehet majd bírálni. Bár a legjobb hely kétségkívül a Mozillánál van, ha csomagot szeretnénk terjeszteni. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem kötelező a dolog, és meg lehet oldani a máshonnan történő telepítést is - sokkal kevésbé "felfedezhetővé téve" a copyright, vagy bármilyen más jog csorbulását (ha egyáltalán ez annak számít!).

-boogie-
4

Más vélemények

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 20. (K), 22.39
Simon Willisonnál is gyűlnek még a vélemények
5

És a szerző válaszol

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 24. (Szo), 13.39
És a szerző is kifejtette az esetleges jogi problémákról a véleményét