ugrás a tartalomhoz

Keresési szolgáltatások testreszabása Firefoxban

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 15. (Cs), 10.07
Láthatóan egyre többen térnek át Firefoxra, és ismerik fel, hogy bőven van tér a böngésző innovációra, és a testreszabhatóságra. Néhány napja a forevergeek.com oldalon jelent meg a Firefox kereső szolgáltatásainak testreszabásáról szóló tippsorozat, melyet érdemes áttekinteni azoknak, akik sokat keresnek. Lássuk, hogy miről van szó, és mit lehet ehhez hozzátenni, ha kedves olvasónk netalán Weblabor nagyfogyasztó is egyben.

A Firefox nemcsak a keresődobozból tud webes keresést indítani, hanem a címsor maga is egy keresőként funkcionál, csak éppen a Google korábban "21-re lapot húzok", ám most éppen a sokkal laposabban hangzó "Jó napom van" néven magyarított "I'm feeling lucky" opcióját használva indít kutatást. Mindez csak annyit jelent, hogy rögtön az első találatként felbukkanó oldalra ugrik a böngészőnk. Ha ez nem tetszik, akkor az about:config oldalon sok más mellett ezt is átállíthatjuk.

A második érdekesség a keresés kapcsán a kulcsszavak szolgáltatása. Nos, ha kedves olvasónk szeretne a Weblaborra gyorsan eljutni, akkor nem kell mást tennie, mint a honlapunkat könyvjelzői közé felvennie, majd a bookmark tulajdonságainál a "Keyword" mezőben megadnia valamilyen rövid nevet, mondjuk azt, hogy "wl". Ezek után ezt a két betűt beírva a böngészőbe rögtön bejön a Weblabor. Ha nem csak látogatásra, hanem keresésre is gyakran szükség van, akkor érdemes felvenni egy másik kedvenc linket a következő adatokkal:

Name:     Weblabor keresés
Location: http://weblabor.hu/kereses?s=%s
Keyword:  wlk

Ezekután a gyors Weblabor kereséshez csak annyit kell beírni a címsorba, hogy "wlk firefox" (az idézőjelek nélkül), és már jönnek is a találatok. Habár a Weblabor kulcsszavai nem érhetőek el alapfelszerelésként a Firefoxban, természetesen számos kész kulcsszó van, nyugodtan kipróbálható a "php fopen".

A jobbgombos klikkelésre előugró keresés menüpont viselkedését is testreszabhatjuk, sőt a címsor melletti keresődoboz méretét is átállíthatjuk, ha kedvünk tartja. Erről és még néhány más kereső tippről a a forevergeek.com cikkében részletes leírás található.

Megjegyzendő még, hogy sok más keresőmotor mellett a Weblabor is be tud épülni a Firefox (és még több más böngésző) keresődobozának szolgáltatójaként. Erről bővebben keresés oldalunk tetején olvashatnak az érdeklődők.
 
1

Ingyenes kulcsszavak

Mocsnik Norbert · 2004. Júl. 15. (Cs), 11.44
Hasonló keresési kulcsszavakért érdemes szétnézni Aaron Wormus oldalán.